6 °C Budapest

Schwarzenegger: Hasta la vista, TV!

2009. október 16. 15:02

Betiltaná a 40 hüvelyknél nagyobb energiafaló plazma és LCD TV-ket Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. Ha a szabályozás átmegy a törvényhozáson, néhány éven belül az újonnan értékesített készülékek energiafogyasztása több mint a felére csökkenhet Kaliforniában.

Plazma és LCD televíziókra vonatkozó szigorúbb energiafelvételi mutatók bevezetését tervezi az Egyesült Államok legnagyobb gazdaságával rendelkező állama, Kalifornia. Az új szabályozás két lépcsőben szigorítaná a 40 hüvelyknél (101,6 cm) nagyobb televíziók energiafelhasználását.

A jelenleg forgalomban lévő 42 hüvelykes (106,7 cm) LCD készülékek átlagosan mintegy 203 W teljesítményűek, az ugyanekkora plazmakijelzők pedig ennél is több, átlagban 271 W energiát használnak fel. Összehasonlításképpen egy katódsugárcsöves 76 centiméter képátlójú hagyományos készülék fogyasztása mindössze 101 W.

A kaliforniai energiaügyi bizottság javaslata a készülékek energiafelhasználását a képméret nagyságának figyelembevételével radikálisan korlátozná. A javaslat szerint egy 42 hüvelykes készülék 2011 elejétől maximum 198 wattos, 2013-tól pedig mindössze 116 W teljesítményű lehetne függetlenül attól, hogy melyik technológiával készült. Az 50 hüvelykes (127 centis) televíziókra a fogyasztási értékeket először 247, majd 153 wattban maximálnák.

A Schwarzenegger kormányzó által támogatott javaslattal a számítások szerint 2011-től mintegy 33%-kal, 2013-tól pedig kb. 49%-kal lehetne csökkenteni a televíziókra jutó energiafelhasználását az államban. Ez hatalmas mértékű energiamegtakarítást eredményezne, mivel Kaliforniában a lakossági fogyasztás nagyjából 10%-át használják el televíziókészülékek. A most életben lévő szabályozás mindössze a készülékek készenléti állapotának fogyasztását maximálja 3 wattban, és még így is a TV-k összes energiafelhasználásának kb. 5%-át teszi ki a készenléti állapot fogyasztása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

(Forrás: Daily Mail; wired.com)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem