17 °C Budapest

Ausztrália megvalósította azt, amire Budapest képtelen

2009. október 14. 15:02

Átadták a világ leghosszabb, 470 méteres tensegrity hídját az ausztráliai Brisbane-ben. A hidat gyalogos és kerékpáros forgalom számára építette a város, ehhez hasonló több, máig megvalósítatlan elképzelés van Budapesten is. 

Brisbane legújabb büszkesége a világ leghosszabb tensegrity hídja. A tensegrity az angol tensional integrity kifejezés összetételéből alkotott szó. A technológia bonyolult kábelrendszerrel megtartott elemeket takar, a híd a különböző elemek nyomó és feszítő erejének köszönhetően marad stabil. Az első jelentős ilyen technológiával késztett építmény az 1988-as szöuli nyári olimpia tornacsarnokának tetőszerkezete.

Az épülő híd idén nyáron - Forrás: Wikipedia


A híd 63.3 millió ausztrál dolláros (kb. 10,5 milliárd forintos) költségvetésből készült el, és több mint ezren járultak hozzá az építkezés sikeréhez. A 470 méter hosszú, 6,5 méter széles hidat a várakozások szerint hetente mintegy 36 500 gyalogos és kerékpáros fogja használni a várossal azonos nevű Brisbane folyó feletti átkelésre. A híd programozható LED kivilágítást is kapott, és elhelyeztek rajta 84 darab elektromos áramot termelő napcellát, amelyek összesen napi 100 kilowattóra energia előállítására képesek, amivel éves szinten mintegy 37,8 tonna széndioxid kibocsátást lehet megspórolni.

Egy gyalogos és kerékpáros híd építésének ötlete többször is felmerült Budapest történetében, azonban a kivitelezés mindeddig rendre elmaradt. A leggyakrabban emlegetett elképzelések szerint híd kötné össze a Kossuth Lajos teret a Batthyány térrel. Ezenkívül voltak még tervek a Margit-sziget és a pesti rakpart között ívelő gyalogos hídról is, és az Európa Kulturális Fővárosa pályázatában a főváros egy a Szabadság-hídtól délre, a Közraktáraktól induló gyalogos hidat ígért.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem