8 °C Budapest

Magyarország legjobb strandjai: A TELJES LISTA

2009. június 30. 06:20

Kékhullám Zászló: a legjobb balatoni, Fertő tói, Velencei-tavi és Tisza-tói strandok Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a napokban adta át az idei idén a Kékhullám Zászlókat. 29 strand és 5 vitorlás kikötő kapta meg 2009-ben a minősítést. A Pénzcentrum most megmutatja, hol érdemes strandolnod idén nyáron, a legnagyobb hazai tavaknál.

A Kékhullám Zászlókat azok a balatoni, Fertő tói, Velencei-tavi és Tisza-tói strandok és kikötők nyerhetik el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, valamint kiemelten figyelnek a biztonságra és a gyermekekre is.

26 balatoni, egy Fertő-tói, egy Velencei-tavi és egy Tisza-tói strand kapta meg a minőségi strandoknak járó zászlót az idén, a kikötők közül négy balatoni és egy Fertő tói részesülhet az elismerésben, mely egy évre szól, és évről-évre megújítható.

Az idén egy igazi öko-strand is van a nyertesek között: a Velencei tó partján lévő gárdonyi fürdőhelyen szélkerék termeli a kemping térvilágításához a villamos energiát, napelemek melegítik a zuhanyozó vizét, a mosogatáshoz pedig 98 százalékban oldódó mosogatószert használnak.

A Kékhullám zászlóra pályázó fürdőhelyeknek szigorú követelményeket kell teljesíteniük. A pontozásnál a szakemberek figyelembe vették, hogy milyen a víz minősége, mennyire rendezett a strand területe, mennyi pihenőhely jut egy főre, kellő figyelmet fordítanak-e a strand tisztaságára, a hulladékgyűjtésre és a higiénés feltételekre. Az értékelésnél fontos szempont volt a biztonság is: vizsgálták, hogy van-e úszómester, elsősegély-nyújtó hely, és hogy milyen a vízimentő-szolgálat.

 

Szabó Imre és a Kékhullám Zászló(Fotó: kvvm.gov.hu)


Egy Kékhullám zászlós strandon biztosítani kell a mozgáskorlátozottak számára a megfelelő illemhelyeket, rámpákat, és a legkisebbeknek is biztonságban kell lenniük. Vizsgálták azt is, hogy a fürdőzőket megfelelően tájékoztatják-e a vízminőségről, hogy a hajózóktól elkülönülten lehet-e fürödni, és hogy milyen sportolási, étkezési és szórakozási lehetőségek vannak. Fontos szempont a környezetvédelem is: egyre több helyen jelennek meg a szelektív hulladékgyűjtő szigetek.

Mint azt dr. Hatvani Miklós, a minősítést végző Balatoni Szövetség elnöke a Pénzcentrumnak elmondta: évről-évre bővül a követelményrendszer. Idén például az az újdonság, hogy a strandokon a környék idegenforgalmáról, élővilágáról is tájékoztatást kell adniuk a látogatóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A minőségi strandoknak járó zászlókat 2004-ben osztották ki először, a követelményrendszert a nemzetközi Kékzászló mozgalom minősítési szempontjai alapján dolgozták ki. Kezdetben csak a balatoni strandok pályázhattak, de tavaly már a másik három nagy tavunk partján lévő strandok és kikötők is nevezhettek. Dr. Hatvani Miklós szerint egyelőre nem tervezik, hogy más vizekre -például folyókra- is kiterjesztik a minősítést, úgy tűnik, erre egyelőre nincs is igény.

A listában szerepelnek szabad strandok is: ezek főleg önkormányzati kezelésben vannak, és az ingyenes belépésért cserébe a fizetős helyekhez hasonló minőségi szolgáltatásokat kínálnak.

A lista

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem