15 °C Budapest

Tényleg ekkora a baj az egészségügyben? Már Norbi is megszólalt

Pénzcentrum
2016. június 20. 12:26

Érdekes, mindenkit foglalkoztató dologhoz szólt hozzá Schobert Norbi, az egészségügy átalakításáról beszélt a fitneszguru. A híresség a magánbiztosításokról beszél, amelyek egyébként már Magyarországon is elérhetők, persze nem mindenki tud velük élni. Az intézményrendszer is átalakításra szorulna, ezzel kapcsolatban a hazai szakértőknek konkrét elképzeléseik vannak. Megnéztük, hogyan áll most az átalakítás.

Schobert Norbi nemrég a Facebookon fejtette ki a véleményét a hazai egészségügyről. A fitneszguru szerint magán ellátást kellene bevezetni.

Magánbiztosítási rendszer kell és pont

- fejtette ki véleményét Norbi. Elmondása szerint ő is volt kórházban, így vannak tapasztalatai a rendszerről.

Mire gondolhatott Norbi?

Az egészségügyi rendszer reformra szorul, ebben szinte mindenki megegyezik, ennek formájáról azonban megoszlanak a vélemények:

  • Változhat az intézményrendszer,
  • Változhat a biztosítási rendszer és
  • Mindkét rendszer együttes átalakítására is lehetőség van.

Jelenleg elsősorban az intézményrendszer átalakítása van folyamatban, de ez is két irányú lehet.

Hogyan változhat az intézményrendszer?

Az állami intézmények átalakításáról már hallhattunk híreket, ezzel kapcsolatban többször is megszólalt Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyi államtitkár, egyelőre az egészségügyi dolgozók béréről vannak egyeztetések. Az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában egyébként az egyészségügyi szakértők szerint nagyjából 15-20 kiemelt kórházra lenne szükség, ahol minden betegség kezelése megoldott lenne. Emellett további intézmények is megmaradnának, ezekben az ambuláns műtéteket, a járóbeteg-ellátást és az egyszerűbb eseteket kezelnék.

Néhány éve még szinte kizárólag állami intézmények látták el a feladatokat, azóta viszont egyre több magánkórház jelent meg, amely elsősorban a tehetős magyarok ellátását biztosíthatja. Emiatt viszont elképzelhető, hogy két, párhuzamos rendszer jön létre:

  • Az állami intézményrendszer, amely a kevésbé tehetős betegeket és a sürgős eseteket szolgálja ki, és
  • A magán kórházi rendszer, amelyben a tehetős betegek nem sürgősségi ellátása zajlik.

Ez utóbbi egyelőre csak a leggazdagabbak számára elérhető, mivel egy-egy műtét többszázezer forintba kerül, de bizonyos esetekben akár 1 milliót is a körházban hagyhatunk. Az egészségbiztosítással viszont egy állandó havi költségért cserébe is igénybe vehetjük ezt az ellátást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így alakulhat át a biztosítási rendszer

Jelenleg egy központi, állami biztosító látja el a magyarok közel egészét, a bérből ugyanis automatikusan vonják az erre szolgáló adót (egészségügyi hozzájárulás). Ez elvileg teljeskörű ellátásra jogosít fel, azonban a rendszerben annyira kevés a beáramló állami pénz, hogy gyakorlatilag mégsem beszélhetünk megfelelő ellátásról (ebben az intézményrendszer alacsony hatékonyságának is része van). Érdemes egyébként azt is megjegyezni, hogy az egészségbiztosítása jelenleg a magyarok 1 százalékának van.

A jövőben folyamatosan bővülhet a magán úton biztosítottak köre, mivel egyre többen veszik észre, hogy az állami rendszer nem nyújt kielégítő szolgáltatást számukra, és egyre nagyobb az igény a kiegészítő szolgáltatásokra, amelyeket a magánkórházak tudnak nyújtani (egy ágyas szoba, egyedi étkezési menü, kábeltévé stb.). Nem mindenkinek van ehhez megfelelő tartaléka, a biztosításokkal viszont ezt is fedezhetjük.

Mivel jelenleg kevés a biztosított, ezért a kockázatközösség jelenleg aránylag kicsi, azonban minél többen kötnek egészségbiztosítást, a díjak annál lejjebb mehetnek a kockázatközösség méretének bővülése miatt.

Ennek köszönhetően viszont az egészségbiztosítások hosszútávon (de akár már pár éven belül is) az átlagemberek számára is elérhetők lesznek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm