Rear windshield of a car shattered by a tree limb which has fallen during a thunderstorm.

Durva károkat okoztak az augusztusi viharok: szanaszét esett az ország, nem ritka a milliós kár

2023. augusztus 8. 15:03

A Generali Biztosítóhoz a múltheti, főként a hétvégi viharok nyomán már közel 7000 kárbejelentés érkezett, a károk értéke megközelítőleg 2 milliárd forint. A villámlás, felhőszakadás, jégeső, illetve beázások okozta károk – nem egy helyen pincéket, utakat árasztott el a víz, és a fakidőlések száma is jelentős volt. Az elmúlt napok heves esőzései miatt az áradások következtében további károk várhatók.

Szinte minden évben a viharos szél okozza a legtöbb időjárással kapcsolatos kárt, így tavaly is az ilyen jellegű károk 65%-át a szél pusztító ereje okozta. Idén viszonylag békésen telt a nyár első fele a viharok tekintetében, ám az elmúlt napok heves szélviharai és esőzései azt mutatják, hogy az idei nyári szezonban egyre változékonyabb, kiszámíthatatlanabb az időjárás.

A Generali Biztosítóhoz az elmúlt egy hétben közel 7000 kárbejelentés érkezett, a károk értéke megközelítőleg 2 milliárd forint. A bejelentések legnagyobb része a hétvége viharaival kapcsolatban érkezett. A viharkárokat a villámlások okozta károk követik, de több száz bejelentés érkezett a felhőszakadás, a jégeső, illetve beázások miatt – nem egy helyen pincéket, utakat árasztott el a víz, és a fakidőlések száma is jelentős volt.

A szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy a heves viharok kapcsán a villámcsapások másodlagos hatása ellen is fontos a védekezés. A villámcsapás elsődleges hatása azt jelenti, hogy közvetlenül a villámcsapás okozza az épület megrongálódását, a másodlagos hatásról pedig akkor beszélünk, amikor a villámcsapás következtében az elektronikai készülék meghibásodik, túlfeszültség keletkezik benne. Ez utóbbi eset akkor is bekövetkezhet, ha lakóépületünktől néhány méterre csap be a villám. Így érdemes odafigyelnünk a másodlagos villámcsapások elleni védekezésre: nyaralás előtt kiemelten fontos az eszközeink áramtalanítása. Abban az esetben viszont, amikor hirtelen csap le a vihar, felkészülhetünk túlfeszültségvédő aljzatokkal és elosztókkal, amik segítik eszközeink sokkal biztonságosabb használatát.

Az elmúlt napok heves esőzései miatt az áradások is egyre komolyabb problémát okoznak: az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfői közlése szerint a vízügyes szakemberek nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé – közel 100 ember dolgozik 24 órában az említett folyók mellett. Hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás, rekord született. Az OVF közlése szerint a Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást. Az áradások miatt a biztosító további kárbejelentésekre számít.

Hogyan előzhetjük meg a károkat?

A legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról. Ha erős szél várható, az első dolgunk az legyen, hogy bezárjuk az ablakokat és védett helyre visszük a szabadban lévő vagyontárgyainkat, autóval pedig, ha lehet, ne parkoljunk fa alá. Ha vihar is várható, érdemes áramtalanítani elektromos eszközeinket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de tartsuk szem előtt, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül. Ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  1. Legfontosabb teendők viharkár esetén
  2. Nézzünk körbe alaposan, hogy hol okozott kárt a vihar!
  3. Készítünk fotókat az okozott károkról!
  4. Ha tudjuk, szüntessük meg a balesetveszélyes állapotot! Ha szükséges, kérjük szakember segítségét!
  5. Ha lehet, kezdjük meg a károk enyhítését, például:
  • ha a vihar megbontotta a tetőt, használjunk ideiglenes fóliatakarást,
  • ha elöntötte a víz a pincét, ki lehet szivattyúztatni,
  • a félig letört, veszélyes faágakat érdemes levágatni,
  • meg lehet kezdeni az elázott bútorok szárítását,
  • a sérült eszközöket tegyük biztonságos helyre, hogy szükség esetén bevizsgáltathassuk azokat.

Emellett nem csak arra fontos figyelmet fordítani, hogy legyen biztosításunk az ingatlanon, de arra is, hogy ne váljunk alulbiztosítottakká – lehetőleg évente aktualizáljuk biztosítási szerződéseinket. Ez különösen ajánlott az ingatlanunk esetleges fejlesztését, korszerűsítését, ingóságaink gyarapodását követően, hogy megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzünk. Az egyre kiszámíthatatlanabb természeti katasztrófák és a folyamatosan emelkedő építőipari költségek ugyanis egyre magasabb átlagos kárkifizetéseket eredményeznek, alulbiztosítottság esetén azonban a kifizetett kárösszeg nem fogja fedezni a javítás, újjáépítés vagy újrabeszerzés költségeit.

Akár már a kárfelmérés napján a pénzünkhöz juthatunk

Ha mégis megtörtént a baj és kárunk keletkezett, akár videós kárrendezéssel, egy okostelefon segítségével pár perc alatt rendezhető a kár. Vagyonkároknál 5-7 perc, míg gépjárműkároknál 10-15 perc alatt megtörténhet a felmérés, és amennyiben a videóhívás alapján a kár rendezhető, a kárösszeg utalása is megtörténhet. Az azonnal indított kifizetés tehát már néhány percen belül a bejelentő számláján lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem