Ezért is súlyos bírságot kaphatnak a magyar családok: indul a begyűjtés

2018. január 4. 11:30

A hagyományok szerint sokan január hatodikán, azaz Vízkereszt napján kezdik el lebontani karácsonyfájukat. A szükségtelenné vált fák leselejtezése és utcára dobása azonban hónapokig is eltarthat, ráadásul az élőfenyők utóélete egyáltalán nem problémamentes. Koránt sem mindegy ugyanis, hogy mikor és hová helyezi ki azokat a lakosság. A kellemetlenségek és az esetleges büntetések elkerülése végett a Pénzcentrum utána járt mi a teendő a feleslegessé vált karácsonyfákkal, valamint hogy milyen alternatív felhasználási módok közül választhat az, aki maga hasznosítaná újra a fát.

Bár kényelmi vagy természetvédelmi megfontolásból egyre többen döntenek a műanyag karácsonyfák mellett, azért a lakosság túlnyomó része még mindig (mára jobbára már csak) kertészetekben nevelt, kizárólag ünnepi célokra "gyártott" fenyőfákat használ. Ezeknek a növényeknek természetesen megvan a saját miliőjük, azonban az ünnepek végeztél jócskán akad velük gond.

A műfenyőket egyszerűen csak elcsomagolják a tulajdonosok, majd jövő karácsonyig egyszerűen szekrénybe zárják. A cserepekben nevelt fákat tovább lehet gondozni vagy akár kiültetni a kertbe. A visszaváltható opcióval vásárolt élő fákat, ahogyan a nevük is mutatja, az ünnepek végeztével vissza lehet szolgáltatni a kertészeteknek. Az ünnepekre tenyésztett, kivágott élő fenyők azonban könnyen gondot okozhatnak a tulajdonosoknak. 

Ide rakd ki a karácsonyfádat

Megkeresésünkre a Fővárosi Közterület-fenntartó nonprofit Zrt. (FKF) elmondta, hogy Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a társaság idén is csaknem 500 - 600 ezer tűlevelűt gyűjt majd be a kukák mellől vagy a kijelölt gyűjtőhelyekről. Az FKF tájékoztatása szerint az elhasznált fenyőfák kihelyezésénél a lakosság többféle lehetőség közül választhat. A tűlevelűeket kihelyezhetik a kukák mellé vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére el is vihetik azokat.

A kukák melletti vagy utcai kihelyezéseknél azonban figyelni kell, hogy az elhasználódott növények ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

Az ajánlásokra különösen érdemes figyelni, hiszen a nem megfelelően kihelyezett fákért adott esetben büntetés is kiszabható. Az a személy ugyanis, aki az előírtaknak nem megfelelően dobja ki tűlevelűjét, tetten érés során köztisztasági szabálysértési eljárásba fogható. Aminek a helyszíni bírsága 5 - 50 ezer forint között lehet. Feljelentés esetén azonban a szabálysértési hatóság akár 300 ezer forintra is büntethet.

Köztisztasági szabálysértés

196. §473 (1) Aki

a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,

b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik,

szabálysértést követ el.

(2) Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.

(2a)474 Köztisztasági szabálysértés miatt nem vonható felelősségre az a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékos személynek minősülő személy, aki az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott cselekményt a felügyelete alatt lévő vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyára vonatkozóan követi el.

(3) Az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldeken a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

Begyűjtés

Az FKF tapasztalatai szerint

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat. A gyűjtőjárművek normál rendszerű hulladékszállító járművek és a fenyőfákat elszállító kocsik a kommunális gyűjtést végzőkhöz hasonlóan járatrendszerben, meghatározott útvonalon dolgoznak.

Ezért a társaság azt javasolja, hogy lehetőség szerint a lakók

a háztartási hulladék elszállítását megelőző este helyezzék ki a fákat a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyre.

A társaság tapasztalatai alapján egyébként március elejétől kezdve már csak nagyon elvétve kerülnek ki karácsonyfák a gyűjtőhelyekre

Utóélet

A kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag,

amelyből termikus hasznosítással (elégetéssel) több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.

Inkább magam hasznosítom újra

Rengeteg lehetőség közül választhatsz akkor is, ha nem szeretnéd kidobni elszáradt karácsonyfádat, hanem inkább te magad gondoskodnál az újrahasznosításáról. Itt is van néhány tipp, hogy merre indulj el:

Készíts talaj takarót!

A fenyőfa felaprításával kiváló talajtakaró készíthető, ami azután a fák tövébe szórva kiváló tápanyagforrás és a talaj nedvességét is magában tartja. Emellett a kertben is jól hasznosítható, különösen a nem lekövezett kerti utakat érdemes leszórni ezzel, amely így eső idején sem lesz sáros.

Használd fel tüzelőnek!

A fenyőfát kisebb darabokra vágva felhasználhatjuk téli tüzelőnek is. Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy a tűlevelek, apró ágak annyira intenzív égést produkálnak, hogy gyakorlatilag be is robbanhat a kandalló vagy kályha, ahol elégetjük. Emiatt ezeket a részeket inkább a kertben égessük el és a nagyobb darabokat használjuk csak fel zárt térben égetésre. Tartósan egyébként nem érdemes fenyőfával tüzelni, mert a kéményben lerakódhat a gyanta, amitől az könnyen eldugulhat.

Így hasznosítsd a tűleveleket!

A tűlevelek savtartalma aránylag magas, így kiváló tápanyagot szolgáltatnak a növényeknek. Rázd le a megszáradt tűleveleket a fenyőről, majd söpörd össze őket, ezután akár a lakásban, akár a kertben található növények trágyázására felhasználhatod.

Talajvédelemre is kiváló

Ha a kertedben van olyan rész, ahonnan az eső (különösen a nagy nyári zivatarok idején) elhordja a földet, oda érdemes lehet a fa néhány ágát letenni. Ez ugyanis a lezúduló vízből kiszűri a földet (és lassítja a víz folyását), és segít abban, hogy több talaj maradjon meg a kertünkben.

Madáretetőt is készíthetsz belőle

A kertbe vagy az erkélyre kitett fenyőfa télen jó búvóhelyet adhat a kisebb madaraknak, esetleg emlősöknek. Az ágakra felfüggeszthetünk számukra táplálékot is, így még otthonosabban érezhetik magukat az állatok.

Komposztáld a karácsonyfát!

Jó esetben az elhasznált fa kompsztként végzi, és egy kertészkedő ember (Bálint gazda szerint) jóféle támkarót észíthet belőle, az oldalágak letakarítása útján.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem