16 °C Budapest

Több ezer magyar otthona van veszélyben: mire figyeljünk nyáron?

Pénzcentrum
2014. július 3. 14:00

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok, különösen nyáron. A jégveréskárok és villámcsapások okozta károk is ebben az évszakban fordulnak elő a legtöbbször. Ráadásul a nyaralási időszakban a betöréses lopások száma is megugrik, hiszen az üresen hagyott otthonok könnyebb célpontot jelentenek a betörőknek. Hogy előzhetjük meg a károkat, milyen óvintézkedésekkel védhetjük meg otthonunkat?

Az elmúlt öt évből háromban a júliusi hónap volt a legveszélyesebb a viharos időjárás által okozott károk tekintetében. Az Allianz Hungária Zrt.-hez ezekben az években, vagyis 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben beérkezett, viharral kapcsolatos kárbejelentések számának több, mint 30 százaléka a hetedik hónapban történt.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok, különösen nyáron. 2009 és 2013 között az Allianz összesen több, mint 95 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, ezeknek csaknem 45 százaléka a nyári szélsőséges időjárásnak köszönhető. Míg egy átlagos hónapban közel 1300, a nyári hónapokban átlagban több mint 2800 az ilyen jellegű káresetek darabszáma. Ebben az évszakban a viharok sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Az elmúlt öt évben bejelentett jégveréskárok több, mint 80 százaléka nyáron történt, és a villámcsapások által okozott károk közel 70 százalékát is ebben az évszakban regisztrálta a biztosító.

Biztonsági tippek a viharos időjárásból származó károk megelőzésére
• Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
• Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
• Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
• Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
• Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
• A híradásokban, illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelző alkalmazását.


A szélsőséges időjárás mellett nem szabad megfeledkeznünk egy másik, az otthonunkat fenyegető veszélyforrásról sem. A nyaralások következtében üresen maradt otthonok kedvező helyzetet teremtenek a betörők számára. A GFK, az Allianz megbízásából, 1000 fő részvételével készített reprezentatív kutatást 2013 őszén. Ebből kiderült, hogy a válaszadók tizedének otthonát érte az elmúlt 1 éven belül valamilyen kár, ezeknek 6 százaléka betöréses lopás volt. Az Allianz Hungária 2013-as kárstatisztikái szerint az összes betöréses lopás kár 40 százaléka a fővárosban és Pest megyében történik, miközben Békés, Csongrád és Nógrád megye a legnyugodtabb helyek ilyen szempontból. Bár az esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb - hiszen a hétvégi napokon nagyobb arányban tartózkodunk otthon, mint munkanapokon -, Budapesten nyáron a szombat a legkiemelkedőbb. Hétvégére gyakran kiürül a főváros, amivel párhuzamosan emelkedik a betörések száma is, 30 százalékkal magasabb a szombati napon történő betöréses lopások aránya nyáron, mint az év többi szombatján.

Biztonsági tippek a betöréses lopásból származó károk megelőzésére
• Minden esetben szükséges ellenőrizni, hogy a ház ajtaja és ablakai jól be vannak-e zárva, még akkor is, ha csak egy rövid időre távozunk otthonról.
• A megfelelő mechanikai védelem - vagyis jó minőségű biztonsági zárak és nyílászárók - alkalmazása mellett olyan időzített kapcsolókat is beüzemelhetünk, amelyeknek hatására a világítás rendszeres időközönként felvillan azt szimulálva, hogy a lakók otthon vannak. Az időzített kapcsolók rádió- vagy tévékészülékekhez is csatlakoztathatók, így ebbe nem szükséges nagy összegeket befektetnünk.
• A ház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelő lámpák szintén hatékony intézkedésnek bizonyulhatnak.


"Nem árt, ha a közösségi média oldalakat is kellő óvatossággal kezeljük e tekintetben. Sokat segíthet a betörők számára ugyanis, ha ezeken az oldalakon böngészve, megbizonyosodhatnak arról, hogy mely lakások maradnak lakó nélkül. Éppen ezért ne írjuk ki, hogy melyik országban töltjük éppen szabadságunkat, és az ott készült fotókat is csak utólag, otthon töltsük fel. Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekből a bűnözők tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekről. A közösségi portálok nem megfelelő használatával tehát teljes képet festhetünk a betörőknek arról, hogy mikor és hova érdemes ellátogatniuk" - figyelmeztet Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem