15 °C Budapest

Tovább robog a MÁV sztori - Sokan maradhatnak biztosítás nélkül

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 12:00

A MÁV Biztosító Egyesület alkonya az alkuszcégek második diadalmenetét jelentheti. A kötelező kampány előtt néhány hónappal csaknem 200 ezer ügyfél köt új szerződést valamelyik piaci szereplővel. Igaz, az ügyfelek eddig alig több mint 50 százaléka váltott a határidő előtt 3 nappal. Akik megtették, azok ismét a "jó árasított" konstrukciókat és az ezeket kínáló társaságokat helyezik előtérbe. És félő, hogy soka biztosítás nélkül maradnak néhány nap múlva.

Mi lesz a befizetett díjjal?- A KGFB nem minden

Ezt a kérdést sok olyan, volt MÁV-os ügyfél tette fel magának, aki egész évre rendezte a biztosítási díját. Nos, ők a legjobb esetben is, a szerencséjükben és a biztosítók, illetve alkuszcégek kedvezményeiben reménykedhetnek.

Ugyanis a MÁV ÁBE meg nem szolgált díjainak (vagyis a 2008. augusztus 15-e utáni időszakra befizetett díjak) visszafizetését az egyesület alapszabálya írja elő. Mivel azonban először a károkat kell rendezni, erre valószínűleg nem marad pénze a MÁV Biztosítónak.

Azonban azok a magánszemélyek, akik a CLB-n keresztül kötik meg új kötelező biztosításukat akár a teljes összeget is visszakaphatják. Ennek egyetlen feltétele az, hogy nem csupán a kötelező, hanem a casco vagy lakásbiztosításuk egyikét is a társaságon keresztül kötik meg a számukra legkedvezőbb feltételeket kínáló biztosítóval.

De nem ez az egyetlen kedvezmény, amivel a piacon találkozhatunk. Sok közvetítő és biztosító társaság is megpróbálja megnyerni magának az ügyfeleket, árengedményekkel és egyéb akciókkal.

Az sem meglepő, hogy a MÁV kiesése következtében az átlagdíjak a tavalyi 30 ezer forintról 44500 forintra emelkedtek, ez közel 50 százalékos átlagos díjnövekményt jelent. Az ár érzékeny fogyasztói réteg, pedig továbbra is az akciós díjakat részesítik előnyben, ezért a jelenleg kialakult biztosítók közötti sorrend sem meglepő, de erre még visszatérünk a későbbiekben.

Azok az ügyfelek, akik a botrány kipattanása után úgy gondolták, hogy már nem fizetik tovább biztosítási díjukat, azok rosszul jártak, ugyanis nincs érvényes kgfb szerződésük, amire a rendőrség jelenleg kiemelt figyelmet fordít. Akiknek nincs érvényes biztosítása, és úgy kíván egy másik társasághoz szerződni, az elveszti a bónusz fokozatát és csak A0-ban kötheti meg az új szerződését.

Az országos rendőr főkapitány nyilatkozata szerint az aug. 16-tol azok a MÁV-os ügyfelek, akik nem váltottak biztosító a kocsijuk forgalomból való kivonását kockáztatják. Azaz előfordulhat, hogy a rendőr már a helyszínen leveszi a rendszámot a kocsiról az érvényes kötelező biztosítás hiányában. Természetesen az aug.16-tol okozott károkat is 100% az autósnak magának kell állnia.

Valamint a MÁV-al kapcsolatban sokan csak a kötelező biztosításra gondolnak. Pedig az Egyesület lakásbiztosításokat és casco termékeket is forgalmazott, tehát azok átkötéséről is időben kell gondoskodni az ügyfeleknek.

Kinél, kit választank?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A PBA Praeventio-nál az eddigi számok alapján a Genertel a kötések 28%-ával vezet a rendkívüli átkötési időszakban. A második legtöbb MÁV-os ügyfelet a K&H tarifája vonzotta eddig, ők az átszerződők 15%-át viszik. A harmadik és negyedik helyen közel azonos százalékkal szerepel a KÖBE és az Aegon áll. A KÖBE-hez a kötések 12,5%-át realizálódik, míg az Aegont 11,5% választja. Érdekes módon a rangsorban az Aegon-t a TIR követi, ahová az ügyfelek 8%-a köti át MÁV-os szerződését.

A CLB által kezelt - és mind a 14 biztosító ajánlatait kínáló - www.biztositastipp.hu oldalon eddig kezdeményezett szerződéskötések (13 ezer) alapján megállapítható, hogy dacára a biztosító egyesületek alacsony díjajánlatainak, a legtöbb korábbi MÁV-os ügyfél - a szerződők 25,1 százaléka - a Genertelre váltott. Mindezek az autósok egyben vállalták azt is, hogy ha kárt okoznak, megugrik a biztosításuk díja. Mivel ezt a kockázatot ezúttal csak néhány hónapra kellett vállalni, a jelek szerint ez a feltétel nem riasztotta el az ügyfeleket.

A második helyen a K&H szerepel 18,96 százalékkal, ezt a biztosítót követi a Köbe (14,19 százalék), az Aegon (13,92 százalék), valamint - előbbiektől már jóval lemaradva - a TIR (6,06 százalék). Fentiekből jól látható, hogy - miközben az élen két biztosítótársaság szerepel

Több mint 40 ezren kötöttek eddig új kötelező biztosítást a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portálon a MÁV Biztosító Egyesület ügyfelei közül. A választható 14 biztosítótársaság között az erősorrend érdemben nem változott: a Genertel és a K&H Biztosító részesedése egyaránt 20 százalék feletti az új kötésekből, de a biztosítási egyesületek is jól szerepelnek, a KÖBE változatlanul a kalkulációk több mint 10 százalékából kerül ki győztesen, míg a piacvezető Allianzot az ügyfelek hét, a Generalit négy százaléka választja.

Eddig 15.000 MÁV-os átkötés szültetett a Biztosítás.hu weboldalán. A legnépszerűbb a KÖBE a Genertel és K&H biztosító, ezek mind 20 % körüli részarányt hasítanak ki. De keresett még az Aegon (13%) az Allianz (7%) és az Union (6,5%) kötelezőbiztosítási ajánlata is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 13. 17:58
Horváth Péter 9 év után távozik az M4 Sporttól.
Kiszámoló  |  2024. május 13. 17:06
A MABISZ közleménye szerint július 8-ától kötelező lesz gépjármű-felelősségbiztosítást kötni  a 25 k...
MNB Intézet  |  2024. május 13. 10:19
Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis sz...
Bankmonitor  |  2024. május 13. 09:14
A pénzügyi tudatosságról beszélgettem egy taxisként dolgozó fiatalemberrel, aki számos hasznos tanác...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 13. hétfő
Szervác, Imola
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem