18 °C Budapest
Egyre-másra történnek a halálos magyar ralibalesetek: felsorolni is sok a borzasztó eseteket

Egyre-másra történnek a halálos magyar ralibalesetek: felsorolni is sok a borzasztó eseteket

2024. március 25. 11:15

A hétvége során a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy súlyos baleset történt az Esztergom-Nyerges Rallyn, melyben több ember meghalt, illetve megsérültek. Az eset azonban nem számít egyedinek - az elmúlt évek során többször is előfordultak halálos kimenetelű balesetek a magyar raliversenyeken. Az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze néhány emlékezetes esetet.

A 2023-as országos ralibajnokság negyedik fordulójának veszprémi és környékbeli murvás talajon zajló versenyén már az első gyorsasági szakaszon súlyos tragédia történt. Kislőd térségében Nemes Csaba és navigátor testvére, Nemes Richárd a 50-es rajtszámmal induló Lada VFTS-sel lesodródott az útról és egy fának ütközött. Richárd könnyebb sérüléseket szenvedett, míg Csaba belső sérülései miatt életét vesztette. Az esemény hatására a Felügyelő Testület félbeszakította a futamot.

2022-ben három magyar is raliversenyek során vesztette életét, jóllehet közülük csak egy ember halt meg balesetben. Az Ózd Rally októberi versenyén egy segítő néző vesztette életét egy baleset következtében. A Budapest-Bamako-ralin Pétery Szabolcs váratlan halálát gyászolta a mezőny, míg a 24. Fenstherm Kontakt Szilveszter Rallye-n Kaposi László szíve állt meg a verseny után.

A "Latyak" néven ismert Kelő Gere László 2021 decemberében autóbalesetben hunyt el Kecskemét közelében. Hangsúlyozandó azonban, hogy ő nem verseny során, hanem a hétköznapi életben, a saját személyautójával szenvedett balesetet.

Nemes Csabát megelőzően Tóth Zsolt volt az utolsó versenyző, aki magyarországi raliverseny közben halt meg még 2020-ban A navigátor Tóth Zsolt Dudás Gergő pilótával a Miskolc Rally második szakaszában csapódott fának autójával. Dudás túlélte a balesetet, ám Tóth Zsolt nem volt ilyen szerencsés.

A 2010-es évek során több súlyos baleset is történt, mint például a Tótkomlósi Rallyn vagy a Veszprém Rallyn, ahol Neukirchner András és Párdi Kata súlyosan megsérült. A legutolsó halálos kimenetelű baleset ebben az időszakban 2013-ban történt Városlődön és Kiskunlacházán.

2004-ben a Duna-Alba-rali első gyorsasági szakaszán történt halálos kimenetelű baleset - Tóth Tibor nem sokkal a rajtvonal után a nézők közé sodródott, elgázolva a versenyt aznap kihagyó riválisát, Schleider Ferencet. Tóth Tibor, illetve navigátora, Szabó József csak könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Még korábban, 1991 nyarán az Express Rallyn a Lipták Sándor - Ajtai Sándor páros 200 km/órát meghaladó sebességgel csapódott neki egy fának. A 29 éves Ajtai a helyszínen meghalt, míg Lipták Sándort életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rali mindenhol veszélyes

A rali természetesen nem csak Magyarországon számít veszélyes sportnak, így a halálos kimenetelű balesetek a külföldi versenyek során sem számítanak ritkaságnak.

Emlékezetes például Henri Toivonen finn pilóta és navigátora, Sergio Cresto 1986-os halála - a versenyzők egy korzikai versenyen csúsztak meg autójukkal és csapódtak a fák közé. Az autó azonnal kigyulladt, így a két versenyzőt már nem tudták kimenteni a roncsok közül. Ugyancsak egy fával való találkozás oltotta ki Michael Park brit navigátor életét a 2005-ös Wales Rallyn. A vele versenyző pilóta, Markko Märtin azonban túlélte a balesetet.

Ugyancsak emlékezetes a skót Colin McRae 2007-es halála. Az egyik legismertebb raliversenyző azonban nem verseny közben, hanem egy helikopterbalesetben vesztette életét. A férfi 2007 szeptemberében a saját helikopterével tartott hazafelé, amikor otthonától nem messze lezuhant. A gépen rajta kívül még négyen tartózkodtak - a balesetet senki sem élte túl.

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem