18 °C Budapest
Car engine hood with many hail damage dents show the forces of nature and the importance of car insurance and a replacement value insurance against stormy weather and storm hazards or extreme weather

Autósok, figyelem: erre a kárra nem fizet a biztosító, így még elkerülheted a vaskos szervizszámlát

2023. augusztus 6. 15:36

Legutóbb július végén volt komoly jégverés Magyarországon, Szabolcs megyében a teniszlabda méretű jég több száz ingatlanban és szabadban álló járműben okozott kárt. A biztosítók figyelmeztetnek, hogy a kötelező biztosítás nem véd a jégkárok ellen. A legbiztosabb természetesen az, ha fedett garázsban tároljuk a kocsinkat, de annak sem kell aggódni, akinek nincs erre lehetősége. Mutatjuk, hogy hogy kerülheted el pár tízezer forintból a jégverés okozta károkat az autódon!

Legutóbb július 20-án egy erős, viharos széllel kísért jégesőt okozó szupercella vonult át az ország északkeleti része felett, jelentős anyagi károkat okozva. A legerősebb jégverést a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagyecsed szenvedte el, ahol a teniszlabda méretű jég több száz ingatlanban és szabadban álló járműben okozott kárt.

Az ilyen jelenségek egyre gyakoribbak Magyarországon, az elmúlt öt évben megduplázódott a jégverésből eredő károk száma, míg az okozott anyagi kár mértéke pedig a sokszorosára emelkedett. A Pénzcentrum biztosítói körképéből kiderült, hogy az autósoknak nem kell tartaniuk a jégverésektől, ha rendelkeznek casco-biztosítással, azok ugyanis már alapból védenek minket a jégkárokkal szemben.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a fenti megállapítás csak a cascóra, és nem a kötelező biztosításokra vonatkozik, azok továbbra sem védenek minket az elemi károkkal szemben - legalábbis alapesetben biztosan nem, de lehet kiegészítő biztosítást kötni.

Úgyhogy az autósoknak érdemes különös tekintettel lennie a jégeső veszélyére, és gondoskodni a megfelelő védelemről. Erre a legisdeálisabb egy fedett garázs lenne, de nem mindenkinek van lehetősége zárt helyen tartani az autóját. Nekik jelenthetnek megoldást az úgynevezett jégeső-ponyvák, amelyek elnyelik és elosztják a jégdarabok ütéseit, csökkentve a járműben okozott károkat. Az ilyen burkolatot kifejezetten arra tervezték, hogy megvédje az autót a jégeső okozta károktól, és olyan anyagokból készül, mint a poliészter vagy a PVC, amelyek tartósak és ellenállnak a szakadásnak és a szúrásnak. Az ütközés elnyelésével és egyenletes eloszlásával a jégesőálló ponyvák  segítenek megelőzni a horpadások és repedések kialakulását az autó karosszériáján.

Lehet egyedileg is csináltatni, de az univerzális darabok is jó szolgálatot tehetnek, amelyeket különféle méretű és formájú autókhoz terveztek. A jégesőálló takaró kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Mindezek fontosak és relevánsak, és nem zárhatók ki a képletből - írja a jdpower.com.

A burkolat készítéséhez használt anyag az egyik legkritikusabb tényező. Válassz tartós, szakadásálló anyagokból készült huzatot, amely a legjobb védelmet nyújtja járművének.

Győződj meg arról, hogy a választott burkolat megfelelő méretű és illeszkedik az autóhoz. Fontold meg az egyedi burkolatot a maximális védelem érdekében, vagy egy univerzálist, ha több autót kell védeni.

Találd ki, hogyan fogod tárolni a ponyvát, amikor nem használod. Legyen a kiválasztott darab könnyen tárolható és szállítható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A carcoversandshelter.com szerint a drágább jégesővédők hab- vagy poliészterréteggel vannak ellátva. Ez a külső réteg és a karcmentes belső réteg között van. A kipárnázást úgy tervezték, hogy elnyelje a legtöbb ütést, így megóvja járművet a jégeső okozta károktól. A portál kiemeli, hogy ez az egyetlen olyan takarófajta, ami 100 százalék közeli védelmet nyújthat a jégkár ellen! Sőt a csúcstechnológiás darabokat még fel is lehet fújni, így azok még a kipárnázottaknál is jobban védenek. Az olcsóbb autóponyvák nem tartalmaznak párnázatot, vagy ha igen, akkor kevés a nedvszívó anyag, így még akkor is megsérülhet az autónk, ha rátesszük őket a kocsira.

Ez a portál is kiemeli, hogy jégesőponyvát huzatot vásárolj, amely ugyanolyan hosszúságú vagy valamivel hosszabb, mint a járműved. A védőeszközt mindig tartsuk egy olyan helyen, ami közel van az autóhoz, hogy a lehető leggyorsabban rá tudjuk tenni. Érdemes a naptól és a hőtől védett helyen tárolni a ponyvát, a legpraktikusabb a kocsi csomagtartója lehet, de a komolyabb daraboknál ez nehezebben megoldható, mert sok helyet foglalnak.

Érdemes előre gyakorolni a ponyva felrakását, hogy éles helyzetben a lehető leggyorsabban védve legyen az autó. Valamint tanácsos egyedül és valaki mással is eljátszani a szituációt, hogy akkor se legyen baj, ha nincs éppen segítségünk a közelben.

De mennyibe kerül?

Egy gyors keresés után kiderült, hogy itthon nagyjából 30 ezer forintért már lehet olyan jégesőponyvát kapni, ami elégséges védelmet nyújthat, és ki van párnázva a legfontosabb részeken. De az ár persze nagyban függ attól is, hogy mekkora autóra keresünk ponyvát.

A legdrágább darabok 80-100 ezer forint körül mozognak, ezek már a 12mm átmérőjű jégeső ellen is hatékony védelmet nyújtanak. Ezekben már vastagabb a puha védőréteg, ami tompítja a jégdarabok ütéseit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm