Electric car in charging

Rengeteg magyar ült át ilyen autókba: valamit már tudnak, amit a többség nem?

2023. augusztus 2. 11:32

Bár a legtöbben helyi, lakás-óvoda-iskola-munkahely közötti közlekedésre használják hétköznapokon elektromos autójukat, átlagosan 70-100 kilométert megtéve egy nap, a Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint egyre többen hosszabb, külföldi utakra is elindulnak velük.

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint egyre többen használnak elektromos autót, egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt az ilyen járművek száma. Az adatok szerint a legtöbben napi 70-100 kilométert tesznek meg, és elsősorban a mindennapos közlekedésre használják az elektromos autókat, de egyre több azoknak a száma, akik hosszabb, külföldi utakra is elindulnak velük.

A szövetség adatai szerint folyamatosan nő a töltőállomások száma is, a legtöbb az autópályák és a főutak mentén, valamint a Balaton térségében található. 2022 végén az országban 2147 töltőállomás volt, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
A legfrissebb adatok szerint 2023 június végén 41 386 tisztán elektromos autó volt forgalomban Magyarországon, a zöld rendszámos autók száma meghaladta a 74 ezret.

A szervezet szerint minél északabbra utazik valaki elektromos autóval, annál sűrűbb a töltőállomások száma, ebben Norvégia és Hollandia jár az élen. Alapszabály, hogy lehetőleg maximum 80 százalékra töltsük az autót, és ne engedjük 20 százalék alá esni a töltöttséget, de olykor nem probléma, ha 100 százalékra töltjük az akkumulátorokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem