17 °C Budapest
Jókút, 2023. május 15.Rendõrök és mentõsök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én. A balesetben egy magyar kirándulóbusz és egy kamion karambolozott, egy ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek.MTI/TASR/TASR/Michal Svítok

Halálos buszbaleset: a Budapest-Prága Flixbus járatba rombolt bele egy másik busz - 76 sérült, 1 halott

2023. július 17. 20:36

Két busz ütközött össze Brno közelében a D2-es autópályán. Az egyik érintett autóbusz, egy menetrend szerinti Flixbus járat, amely épp Budapestről tartott Prága felé, ebbe szaladt bele a másik háturól - írja a denikn.cz cseh hírportál. Egy ember meghalt, 76-an megsérültek, közülük 14-en súlyosan, utóbbiakat helikopterekkel szállították a környékbeli kórházakba.

Az autópályát a baleset után lezárták, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett. A baleset pontos okát egyelőre nem lehet tudni, és arról sincs még információ, hogy vannak-e magyar sérültjei a balesetnek.

A cseh lap szerint a Budapestről Prága felé tartó FlixBust hátulról ütötte el a másik busz. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit. Íme a cseh rendőrség tweetje az esetről:

Az üggyel kapcsolatban a 24.hu megkereste a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot is, ahol Paczolay Máté külügyi szóvivő elmondta, hogy a halálos áldozat nem magyar volt. Mint fogalmazott, a buszbaleset körülményeinek vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

Az ügyben eljáró magyar konzulok az utaslista alapján folyamatosan keresik fel azon személyeket, akik magyar nyelvű kommunikációt kértek útjuk során. Kapcsolatban állunk a helyi hatóságokkal, kórházakkal és a baleset érintettjeivel, megadva minden lehetséges segítséget. A balesetnek nincsen magyar állampolgárságú halálos áldozata

– fogalmazott Paczolay Máté.

Menczer Tamás, a KKM államtitkára később azt írta a Facebookon: "Jelenleg három magyarról tudunk, akik a csehországi buszbalesetben érintett Flixbuson utaztak, mindhárman jól vannak. Egy apáról és a fiáról valamint még egy férfiről van szó. A prágai nagykövetségünk kapcsolatban van a hatóságokkal és az utazási társasággal, minden segítséget megadunk."

Friss! Megszólalt a Flixbus

A Flixbus a 24.hu kérdésére megerősítette, hogy július 17-én, 15:50 körül a D2-es autópályán, Brno város közelében balesetet szenvedett egy távolsági autóbusz, amely Budapestről Prágába tartó útvonalon közlekedett. A társaság közleményéből kiderült, hogy a legfrissebb adatok szerint 35 utas és két buszvezető tartózkodott a Flixbus fedélzetén. Mint fogalmaznak, a baleset okairól egyelőre nincs megerősített információjuk. "A balesetben néhány utas és autóbuszvezető enyhén megsérült. Minden utast és mindkét buszvezetőt a legközelebbi kórházaba szállítottak kivizsgálásra" - tették hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A FlixBus dolgozik azon, hogy az utasok összes személyes tárgyát a lehető leghamarabb összegyűjtse és azokat Brno FlixBus üzletébe küldje. Onnan az utasok átvehetik azokat, vagy később a cég a tulajdonosukhoz küldi őket. Utasainkat tájékoztattuk a FlixBus által számukra elérhetővé tett lehetőségekről, amelyekkel a lehető legjobb és legzökkenőmentesebb körülmények között folytathatják utazásukat. Létrehoztunk egy segélyvonalat is, amelyet minden olyan utasunk és családtagjaik számára elérhetővé tettünk, aki további információt és támogatást szeretne kapni. A FlixBus továbbra is szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal és közlekedési partnerünkkel. Hiszen a vállalat számára mindenkor az utasok és a járművezetők biztonsága a legfontosabb. A FlixBus szeretné kifejezni teljes támogatását a balesetben érintett utasoknak és buszvezetőknek, valamint hozzátartozóiknak

– írták a portál megkeresésére reagálva.

Legutóbb májusban történt hasonló tragédia

Mint arról beszámoltunk, május 15-én Szlovákia területén egy magyar utasokat is szállító autóbusz egy kamionnal ütközött. A balesetben egy 56 éves férfi meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen és 37-en könnyebben sérültek meg. A sérültek között magyarok is voltak. Cikkeink a szlovákiai buszbalesetről:

Ezek az elmúlt 10 év legdurvább buszbalesetei

Ahogy a fenti két, idei eset is jól példázza, sajnos rendszeresek az utakon az olyan buszbalesetek, amelyek tragédiával végződnek. Az elmúlt tíz évben számos hasonló történt, amelyekben sajnos magyarok is megsérültek vagy életüket vesztették. Az alábbiakban ezekből gyűjtöttük össze néhányat:

  • 2013 – Franciaország: 4 magyar turista meghalt és további 13 ember megsérült egy franciaországi balesetben. A busz egy autóval ütközött és kigyulladt az A9-es autópályán.
  • 2016 – Magyarország: Az M3-as autópálya 133-as kilóméterszerelvényénél borult egy busz az oldalára, ami éppen a bécsi adventi vásárról tartott hazafelé. A busz az oldalára fordult és több személyautó is nekiütközött, amik az ónos eső miatt nem tudtak kitérni. A tömeg karambolban öten vesztették életüket, míg tízen súlyosan megsérültek és 21-en kisebb sérüléseket szenvedtek.
  • 2017 – Olaszország: A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium 16 diákja és 2 kísérőjük vesztette életét, amikor egy magyar rendszámú busz a Garda-tónál átszakította a szalagkorlátot, egy felüljáró hídpillérének ütközött, majd néhány perc alatt teljesen kiégett. A baleset túlélőit még napokig nem tudták hazahozni, ahogyan az elhunytakat se. Ráadásul a hozzátartozóknak még évekig nem maradt nyugta. A biztosító végül csak 2020-ban fizette ki az összesen 1,89 milliárd forintnyi kártérítést, ráadásul a buszsofőr pere egészen tavalyig elhúzódott, ahol végül 2-től 8 évig való szabadságvesztésre ítélték.
  • 2017 – Franciaország: Egy magyar fiatal meghalt és több mint húszan megsérültek, amikor egy busz az A10-es autópályán karambolozott. A busz a Normandiából érkező magyarokat szállította Budapestre.
  • 2018 – Horvátország: 10 magyar állampolgár megsérült, amikor egy busz Horvátországban a sztrádán belerohant egy másik járműbe.
  • 2019 – Olaszország: 2 magyar állampolgár vesztette életét, amikor egy magyar busz felborult a lombardiai Brescia városában. További 18 ember megsérült a balesetben.

Ezek az esetek csak néhány példa az elmúlt tíz évből, és sajnos több hasonló baleset is történt, amelyekben magyarok is érintettek voltak. A buszbalesetek mindig tragikus események, amelyek életeket törnek meg és súlyos fizikai és mentális sérüléseket okozhatnak az érintetteknek. Az ilyen balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy mind a buszvezetők, mind a buszok maguk megfelelően karbantartottak legyenek, és mindenki betartsa a közlekedési szabályokat.

Nyitókép: Jókút, 2023. május 15. - Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én. A balesetben egy magyar kirándulóbusz és egy kamion karambolozott, egy ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek. (Forrás: MTI/TASR/TASR/Michal Svítok)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem