Young, blonde girl in red dress at a petrol station by her car

Durva benzináremelés készül? Mutatjuk, mire számíthatnak nyaralás előtt a magyarok

2023. június 27. 16:00

Nem várható drasztikus áremelés a benzin és a gázolaj árában, így a családok autóval is nyugodtan nekivághatnak a nyaralásnak - ezt egymástól függetlenül állították lapunknak az erről ma megkérdezett szakértők. Az olaj ára idén szerencsére alacsonyabb lesz a vártnál, így egyelőre nem kell attól félni, hogy jelentősen magasabb benzinárakra érkezünk haza a pihenésből, mert jelenleg nyugalom van a piacon.

Lassan kiürül a város, az iskolai szünet beköszöntével mind több család indul el a betervezett nyaralásra. Aggodalomra adhat azonban okot, hogy a benzinárak mindig ismeretlen tényezőnek maradnak meg, ha autóval indulunk el. Rövidebb távokra, belföldi pihenésre vagy akár szomszédos országokba még mindig nagyon sokan indulnak kocsival nyaralni, de aggódva nézik a benzinárakat is: vajon megéri-e az autós nyaralás, nem kerül-e túl sokba?

Nos, elnézve a benzinárak alakulását, van egy jó hírünk: csak az alant is bemutatott grafikont elnézve nem kell attól félniük a kocsival útra kelőknek, hogy durván megugrana a benzinár. Január óta - némi kilengéseket leszámítva - folyamatosan csökkent a 95-ös benzin és a gázolaj ára is: mostanra alig 130-140 forinttal jár a 480 forintos literenkénti hatósági ár felett, amit decemberben szüntettek meg.

Mai cikkünkben kiszámoltuk, hogy ha belföldi utazásra megyünk, akkor vajon vonattal vagy autóval járunk-e jobban. Ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Tartja magát a forint, ezért van jó áron a benzin

A biztonság kedvéért két szakértőt is megkérdeztünk, kell-e számítani komoly benzináremelkedésre a következő hetekben. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője kellemes hírekkel szolgált: mint mondta, a nemzetközi gazdaságban jelenleg nem látni olyan jeleket, amelyek utalnának komoly ugrásra.

Jelentős mértékben múlik azon a benzin árának növekedése vagy csökkenése, hogy a forint hogyan teljesít a dollárral szemben. Mostanában viszont néhány forintos kilengéseket leszámítva nagyon jól teljesít a magyar deviza, ami jó hatással van a benzin árának változásaira is. A következő hetekben nem várok komoly kilengést, így azt gondolom, nyugodtan el lehet indulni nyaralni autóval, a benzinárak nem fogják jelentősen befolyásolni a nyaralásra szánt összeget, a családi költségvetést

- fogalmazott Bujdos Eszter. Hozzátette azt is: nem csak most, hanem a következő hetekben sem kell komoly kilengésekre számítani.

A nagyobb elemzőházak is csökkentették várakozásaikat egy hordó Brent-olaj árára vonatkozólag. Míg év elején 90-95 dollár körül várták az árakat, ezt később levitték nyolcvan dollárra, ma pedig már van olyan elemző, aki nem tartja elképzelhetetlennek a 75 dolláros árszintig történő csökkenést sem. Érdekes azt is megfigyelni, hogy bár a hétvégén Oroszországban komoly politikai fordulat volt kilátásban, még ez sem rengette meg jelentősen az olaj árát. Természetesen egy háború kirobbanása, vagy egy hasonló konfliktus azonnal durva áremelkedést hozna, de ez egy olyan vis maior helyzet lenne, amire nem lehet felkészülni

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta lapunknak a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Nem valószínű az emelkedés

Hasonlóan látja a helyzetet Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-Szövetség főtitkára is. Szerinte a következő hetekben nem várható jelentős kilengés, apróbbak fordulhatnak csak elő.

Néhány forinttal lehet arra számítani, hogy növekszik vagy csökken majd a benzin és a gázolaj ára, de komoly kilengésekkel biztosan nem kell majd számolni. A nagy elemzői központok mind csökkentették a várakozásaikat, ráadásul a forint is tartja magát. Így én azt mondom, hogy nyugodtan el lehet indulni autóval a nyaralásra, egész biztosan nem lesz komoly kilengés az árban

- mondta a főtitkár a Pénzcentrumnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem