2020. október 20. kedd Vendel

Vajon a háborús Ukrajnában, vagy itthon jobb a posta? Kijött a részletes jelentés


Közepes minősítést kapott a Magyar Posta a nemzetközi postaszervezet értékelésén, a hazai szolgáltatásra még 60 pontot sem adtak a 100-ból. Ellenben Ausztriában működik Svájc után a második legjobb postaszolgáltatás a világon - ami ráadásul olcsóbb is, mint a magyarországi levélküldés. Sőt, még az amúgy háború sújtotta Ukrajnában is jobb osztályzatot kapott a postai szolgáltatás, mint Magyarországon.

Az Egyetemes Postaegyesület évente rangsorolja a föld országainak postáit: a 170 tagból álló listán négy fő szempont alapján pontozzák a szolgáltatás minőségét, ezek alapján állítják össze a végső rangsort. A négy tényező:

  • megbízhatóság,
  • lokális rendelkezésre állás,
  • jelentősége,
  • rugalmasság.
Mindezek alapján Magyarország az összesített listán a 32. helyen végzett.

Többek között például olyan országokat megelőzve, mint Norvégia, Szlovénia vagy Spanyolország. De környező országok közül Ausztria (2.) például rommá ver bennünket, az osztrák posta konkrétan a svájci után a második legjobb az egész világon, a tavalyi eredményükhöz képest 10 pontot javítottak az összegzésükön. Lengyelország (13.), Csehország (16.) és Szlovákia (21.) is jócskán előttünk végzett az összesített listán. Emellett Szerbiát (29.) és az amúgy háború sújtotta Ukrajnát (30.) is a magyar posta elé sorolta a szervezet.

A magyarországi postaszolgáltatást 58,48 pontra értékelte a szövetség, az előző évi rangsorhoz képest 4,13 pontot javítottunk. A környező országok közül Horvátország pont utánunk jön, míg Szlovénia a 40., Bulgária pedig a 43. helyre ért oda - a románok közvetlen utánuk jönnek a rangsorban. Európa legrosszabb postaszolgáltatása Montenegróban van, őket a 96. helyre tették.

A világ legrosszabb postája Maliban működik, azaz nem működik, mivel kereken nulla pontra értékelték. De Haitin sem lehet sokkal jobb minőségű a szolgáltatás, a maga 0,34 pontjával. A hátulról harmadik Mozambik legalább már egy pont fölötti értékelést kapott a százból (1,73).

Közepes szolgáltatás, közepesen drágán

Ha megnézzük az európai postaárakat, akkor szintén a rangsor közepén találjuk magunkat. Az Európai Parlament összegzése szerint ma Magyarországon 85 eurócentbe (mai árfolyamon 303 forintba) kerül belföldre feladni egy 20 grammos levelet. Európában Olaszországban a legdrágább a belföldi levélküldemény, ott átszámolva több mint 980 forintba kerül egy levelet feladni.

Viszont az osztrák posta nemhogy jobb, de olcsóbb is a magyarnál: ott bő ötven forinttal olcsóbb egy levelet feladni, mint nálunk. A harmadik legjobb postával rendelkező Németországban pedig mégolcsóbb, 60 forinttal kerül kevesebbe egy levél, mint nálunk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó