10 °C Budapest

Vajon a háborús Ukrajnában, vagy itthon jobb a posta? Kijött a részletes jelentés

2020. október 12. 14:01

Közepes minősítést kapott a Magyar Posta a nemzetközi postaszervezet értékelésén, a hazai szolgáltatásra még 60 pontot sem adtak a 100-ból. Ellenben Ausztriában működik Svájc után a második legjobb postaszolgáltatás a világon - ami ráadásul olcsóbb is, mint a magyarországi levélküldés. Sőt, még az amúgy háború sújtotta Ukrajnában is jobb osztályzatot kapott a postai szolgáltatás, mint Magyarországon.

Az Egyetemes Postaegyesület évente rangsorolja a föld országainak postáit: a 170 tagból álló listán négy fő szempont alapján pontozzák a szolgáltatás minőségét, ezek alapján állítják össze a végső rangsort. A négy tényező:

  • megbízhatóság,
  • lokális rendelkezésre állás,
  • jelentősége,
  • rugalmasság.
Mindezek alapján Magyarország az összesített listán a 32. helyen végzett.

Többek között például olyan országokat megelőzve, mint Norvégia, Szlovénia vagy Spanyolország. De környező országok közül Ausztria (2.) például rommá ver bennünket, az osztrák posta konkrétan a svájci után a második legjobb az egész világon, a tavalyi eredményükhöz képest 10 pontot javítottak az összegzésükön. Lengyelország (13.), Csehország (16.) és Szlovákia (21.) is jócskán előttünk végzett az összesített listán. Emellett Szerbiát (29.) és az amúgy háború sújtotta Ukrajnát (30.) is a magyar posta elé sorolta a szervezet.

A magyarországi postaszolgáltatást 58,48 pontra értékelte a szövetség, az előző évi rangsorhoz képest 4,13 pontot javítottunk. A környező országok közül Horvátország pont utánunk jön, míg Szlovénia a 40., Bulgária pedig a 43. helyre ért oda - a románok közvetlen utánuk jönnek a rangsorban. Európa legrosszabb postaszolgáltatása Montenegróban van, őket a 96. helyre tették.

A világ legrosszabb postája Maliban működik, azaz nem működik, mivel kereken nulla pontra értékelték. De Haitin sem lehet sokkal jobb minőségű a szolgáltatás, a maga 0,34 pontjával. A hátulról harmadik Mozambik legalább már egy pont fölötti értékelést kapott a százból (1,73).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Közepes szolgáltatás, közepesen drágán

Ha megnézzük az európai postaárakat, akkor szintén a rangsor közepén találjuk magunkat. Az Európai Parlament összegzése szerint ma Magyarországon 85 eurócentbe (mai árfolyamon 303 forintba) kerül belföldre feladni egy 20 grammos levelet. Európában Olaszországban a legdrágább a belföldi levélküldemény, ott átszámolva több mint 980 forintba kerül egy levelet feladni.

Viszont az osztrák posta nemhogy jobb, de olcsóbb is a magyarnál: ott bő ötven forinttal olcsóbb egy levelet feladni, mint nálunk. A harmadik legjobb postával rendelkező Németországban pedig mégolcsóbb, 60 forinttal kerül kevesebbe egy levél, mint nálunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem