2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Magyarok millióinak lesz drágább idén a fűtés: mutatjuk, mire kell készülni


Magyarországon 2017-ben soha nem látott áron lehetett tűzifához jutni. 2018-ban pedig ismét az látszik, hogy tovább folytatódik az évek óta tartó áremelkedés, ráadásul egyes becslések szerint idén nagyobb növekedés jöhet, mint ami a rekorddrágulást hozó 2016-2017-es szezonban volt tapasztalható. Már most, szeptember elején találtunk ugyanis olyan tűzifahirdetést, ami árulkodó a "várható" drágtulást illetően, és az igazán komoly roham még előttünk van.

2017-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az egységes, fűrészelt tűzifa átlagára soha nem látott mértékre ugrott Magyarországon. Tavaly ugyanis egy mázsa tűzifáért 3 360 forintot kellett kifizetni, ami több mint háromszáz forinttal több volt a 2016-ban tapasztalhatónál.

A drágulás mértékének jelentőségét jól jelzi, hogy ekkora árnövekedés hazánkban utoljára 2006-2007-ben volt tapasztalható, akkor szintén 310 forintos volt az emelkedés egyik évről a másikra. A rekord magas 2017-es árak azonban koránt sem jelentik azt, hogy a drágulás tetőzött volna tavaly Magyarországon, hiszen hazai szakértők szinte egybehangzóan mondják: idén is számítani kell a drágulásra, a kérdés csak az, hogy mekkorára, valamint, hogy lesz-e egyáltalán - időben - elég fa a téli hideg átvészelésére.

Kinél pattog a labda?

Ahhoz, hogy megértsük miként alakul a tűzifaár fontos leszögezni, hogy

a kiskereskedelmi forgalomban meglévő árak jelentős mértékben (60-70  százaléban) a tűzifa termelők áraitól függenek, de az azon túl érvényesített költségekre, árrésre az erdőgazdasági társaságoknak nincs ráhatása

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az ország egyik legnagyobb fakitermelője, az Északerdő Zrt. Saját áraikat illetően a társaság éves szinten az előző szezon árainak 2-5 százalékos növekedésével számol. Ezzel szemben a Pilisi Parkerdő Zrt. arról tájékoztatta lapunkat, hogy ők a tűzifa árát nem tervezik változtatni idén. 

Mindebből tehát arra lehet következtetni, hogy az árképzést illetően a labda a kiskereskedők asztalán pattog, az idei árak leginkább rajtuk állnak majd. A képet azonban valamelyest árnyalja, hogy bár a Pilisi Parkerdő Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy

2018-ban is megfelelő termelési potenciállal rendelkezik, ahogy az előző szezonban, úgy 2018-ban is ki fogja tudni szolgálni minden vevőjét.

Ezzel szemben a lapunk által megszólaltatott Prémium Tűzifa Kereskedés arról számolt be, hogy tűzifa jellemzően hol van, hol pedig nincs. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár az erdőben ténylegesen van fa, a kereskedő információi szerint alig van ember, aki azt kitermelje. Mindez pedig azt jelenti számára, hogy az évnek ebben a szakában, amikor jócskán megnő a tűzifa iránti kereslet, nem minden esetben tud fát szerezni egy-egy erdészettől. Ergo a fogyasztókat sem tudja időben kiszolgálni. A fa kivágása mellett ráadásul problémás a szállítás is, hiszen sokszor fuvarozót is nagyon nehéz találni egy-egy feladatra. 

"Érdemes egy próbát tenni, ha valaki magánemberként felhív egy erdőgazdaságot, hogy neki tűzifa kellene, akkor nem biztos, hogy fog is kapni" - mondta el lapunknak a kereskedő, aki most úgy látja, hogy 

a tűzifa idén semmiképp sem lesz olcsóbb, ha drágul, akkor viszont a végfogyasztók nyugodtan számolhatnak akár 10-15 százalékos áremelkedéssel is. 

Lesz-e hiány? 

Az egyes esetekben akadozó kitermelés, illetve szállítmányozás okán jogos - és sokat hangoztatott félelem - hogy télen bizony tűzifahiány is kialakulhat Magyarországon. Az Északerdő Zrt. egy esetleg hiány kialakulásával kapcsolatban elmondta, hogy

kereslet rendkívül hullámzó, és az időjárás által lényegesen befolyásolt. Tartós hideg időjárás, szállítási nehézségek esetén alakulhat ki átmeneti hiány.

Hiányról a Pilisi Parkerdő Zrt. nem tett említést, mint azt korábban idéztük tőlük, a társaság úgy látja 2018-ban is ki fogja tudni szolgálni minden vevőjét. 

A Pénzcentrumnak megszólaló fakereskedő ugyanakkor azt mondta el lapunknak, hogy tűzifából igazából mindig hiány van. Egy bizonyos értelemben legalábbis ő még nem találkozott olyannal, hogy minden flottul ment volna. A szakember ráadásul kiemelte, hogy a fával fűtők az ősz előrehaladtával egyre többen és egyre gyorsabban akarnak tüzelőanyaghoz jutni, ilyenkor pedig a kereslet annyira megugrik, hogy 

a készleten lévő tűzifát gyorsan elkapkodják, amit aztán nem könnyű rövid időn belül pótolni.

Igazából már most drágább

Bár az igazán keményvonalas tűzifa iránti roham még egy kicsit odébb van, egyes hirdetésekből már most azt látszik, hogy bár a szakértők által prognosztizált 15 százalék még nincs meg, de

9 százalékos drágulással már most simán lehet számolni.

A Pénzcentrum ugyanis talált olyan apróhirdetést, amiben a hirdető 3 500 forintért kínálja a tölgy, míg 3 800-ért az akác mázsáját. E két tétel átlagára pedig 3 650 forint, ami kerekítve 9 százalékkal magasabb ár, mint a 2017-es KSH által számított átlag. Persze a Pénzcentrum számítási eredményei nem reprezentatív mintán alapulnak, de jól szemléltetik a drágulás eddig érezhető mértékét. 

A késők nagy hátrányban vannak

A Pénzcentrumnak nyilatkozó mindkét erdészet felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzifát érdemes jóval korábban beszerezni, akár több szezonnal is a felhasználás előtt, ugyanis a fa fűtőértéke leginkább annak nedvességtartalmától függ. Mindez pedig azt jelenti, 

ha valaki egy-két évvel a felhasználás előtt szerzi be a tűzifát, és megfelelő módon szárítja, akár 20-30 százalékkal több hőt is nyerhet ugyanakkora mennyiség felhasználásával

- mondta el a Pilisi Parkerdő Zrt. A fűtési hatékonyság növelés érdekében az Északerőd Zrt. is a kitermelés idejétől számítva minimum 6-8 hónapos szellős helyen való tárolást ajánl. Rossz hír ugyanakkor, hogy az ősszel vásárolt fa, télre bizony már nem szárad ki, úgyhogy a fűtőérték nem lesz az igazi, ráadásul aki mázsában vásárol és nem köbméterben - frisse vágott fát -, az még a magas nedvességtartalom miatti nehezebb fáért - "rossz" fűtőértékkel - több pénzt is fizet. 

Milliókat érint

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatai alapján a hazai lakásállomány majd 22 százalékában egyedi helyiségfűtéssel fűtenek, ami a gyakorlatban a fafűtést jelenti. Ennek pedig elsődlegesen gazdasági okai vannak. Korábbi tesztünkben a fűtőanyagok közül a tűzifát, a vezetékes gázt és az áltanos villamos energiát választottuk ki és megnéztük, hogy ezek közül melyik állítja elő a legnagyobb hőenergiát a legkisebb áron.

A győztes akkor (2016-os adatok alapján) és ma is (rekord magas áron) a fa lett, azonban a földgáz árához viszonyítva összébb zárult az olló. Nem szabad ugyanakkor elfejteni, hogy a tűzifával való számolás nem egyszerű feladat. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen fáról beszélünk, hiszen az összes fafajtának máshogy alakul a fűtőértéke. Ráadásul arra is fokozottan figyelni kell, hogy mekkora a nedvességtartalma a vásárlásra szánt tűzifának. Ezen felül a felhasználási metódus is igen körélményes, nagy kosszal jár. A gazdasági előnyökön túl sok helyen persze nem is érhető el vezetékes gázszolgáltatás, úgyhogy tömegeken csak a fafűtés marad, mint egyedüli alternatíva.

Eleged van a fűtésszámlából?

Az elektromos árammal történő fűtés drága. Mi történne azonban akkor, ha a nap erejével elő tudnál állítani annyi áramot, hogy megszüntesd vele a fűtésköltséged? Ez természetesen egy hosszú távú beruházás lenne. Ugyanakkor, ha úgy döntenél, hogy a beruházási költséget hitelből fedeznéd, akkor a Pénzcentrum Kalkulátora nagy segítségedre lehet, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb konstrukciót. Hiszen egy jó ajánlattal több tízezer forintot is megspórolhatsz a futamidő alatt.

Ha 1 000 000 forintot vennél föl 60 hónapos futamidőre azért, hogy beruházz egy napelemes rendszerre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ezekre figyelj tűzifa vásárláskor:

  • érdemes mindig köbméterben vásárolnod a fát, hiszen ha súlyra vennéd, akkor a nedvesség tartalommal könnyen befolyásolhatják a mennyiséget,
  • ha köbméterben vásárolsz képben kell lenned, hogy erdészeti vagy hagyományos köbméterben számolták-e a tűzifát, hiszen komoly eltérések lehetnek a két számítás között,
  • jól válaszd ki, hogy milyen fafajtákból vásárolsz tüzelni valót, ugyanis egy jól kialakított mix kedvező áron tudja biztosítani a hőellátást hideg időben. Az akác például nyers, azaz nedvesebb állapotában is tűrhetően ég, míg a tölgyet magas fűtőértékű faj révén az egyik legjobban használható tűzifának tartják, de adott esetben például az éger is jó választás lehet, hiszen nagyon kevés a füstje és légszáraz állapotban jól tartja a parazsat.

Nem éri meg feketézni

Bár Magyarországon óriási piaca van az illegálisan kitermelt fának, a fakitermeléssel foglalkozó szakemberek egyöntetűen azt javasolják a vásárlóknak, hogy kerüljék a feketézést. Hiába olcsóbb ugyanis az ilyen forrásból származó fa, amellett hogy a természetet, - a be nem fizetett ÁFA miatt - az államot is károsítja, nem beszélve arról, hogy

sok esetben a vásárlók is ráfáznak egy-egy ilyen üzletre a nagy számban előforduló csalások és a reklamációs lehetőségek hiánya miatt.
Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk