Komoly versenytársat kap a Temu és a Shein: újabb filléres webáruház tarolná le az európai piacokat

Pénzcentrum2024. február 16. 16:30

A Wisht korábbi tulajdonosa 173 millió dollárért (62 milliárd forintért) értékesítette a céget, mely hatalmas visszaesést jelent az eredeti, 2020-as 14 milliárd dolláros (5000 milliárd forintos) értékhez képest - állítja a CNBC.

A 2010-ben alapított Wisht San Franciscóban található központja kiemelkedett azáltal, hogy extrém alacsony áron kínált főleg kínai termékeket az interneten. A cég társalapítója, Peter Szulczewski szerint a vásárlók hajlandóak akár heteket is várni az alacsony árért cserébe. Ez a vállalkozás az üzleti modelljét arra építette, hogy jelentős összeget takarítson meg a lassú szállítási időn keresztül, és eleinte jelentős összegeket költött facebookos és más közösségi médiás reklámokra. Bár a marketinggel és az alacsony áraival a cég jelentős forgalmat generált, nem sikerült érdemi nyereséget termelnie. gy végül Szulczewskit, a vezérigazgatót tavaly novemberben leváltották.

A Wisht-et a szingapúri Qoo10 vásárolta meg, amelynek célja a verseny felvétele a Temu és a Shein ellen, amelyek jelenleg nagyon gyorsan terjeszkednek.

A TikTokot működtető kínai ByteDance is bekapcsolódott az online kiskereskedelem piacába az Egyesült Államokban, ami tovább növeli a versenyt. Ezek a cégek jelentős összegeket költenek arra, hogy minél nagyobb részt szerezzenek a piacon.

A Temu az elmúlt években alacsony áraival és a hirdetésekre költött milliárdokkal letarolta az európai, azon belül a hazai online kereskedelmi piacot is. A Temu tavaly az év első kilenc hónapjában 200-500 milliárd forintnak megfelelő összeget költött reklámokra, de kérdés, meddig tudnak még növekedni, és mikor kezdenek majd el nyereséget termelni. A GKID felmérése szerint a külföldi vásárlók közül a szeptemberi adatok szerint csak 0,5 százalék vásárolt a platformról Magyarországon, de ez januárra 29 százalékra nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása 

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címkék:
vásárlás, webshop, kínai, online, online vásárlás, kína, vásárlók, kínaiak, külföldi webshopok, temu,