Sierra mariola natural park in Bocairent, Valencian Community; Spain.

Végre egy jó hír: ennyi lesz a ponty kilóára karácsonykor a piacokon

2023. október 29. 11:00

Jóval olcsóbb lehet idén a karácsonyi vacsora egyik főszereplője, miután a halgazdálkodás jobb évet zárt a tavalyinál - ezt árulta el a szakmaközi szervezet embere.

15-20 százalékkal nagyobb lehet idén a haltermés, mint tavaly, ami az árakra is pozitív hatással lehet karácsony előtt - erről ír az Agrárszektor. A szektor pontos számokat csak decemberben fog közölni, de az biztos, hogy a ponty tóparti ára idén 13-15 százalékkal csökkent az alacsonyabb takarmányozási költségeknek köszönhetően.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője a lapnak elárulta, hogy bár előfordultak pusztuások, azokat tudomásul kell venni, és a helyzet sokkal jobb, mint tavaly.

A halgazdaságok helyzete a tavalyi rendkívüli aszályos évhez képest kifejezetten jóra fordult idén, hiszen a kora tavaszi, illetve a nyári esőzések feltöltötték a halastavak nagy részét és akut vízhiány a nyári hőség dacára sehol nem keletkezett. Amikor a nagy melegben egyes tavak hőmérséklete 28-29 Celsius fokot is elérte szórványos halpusztulások voltak ugyan, de ezek előfordulását tudomásul kell venni. A csökkenő takarmányárak segítettek abban, hogy kisebb önköltséggel tudjunk dolgozni. Várhatóan egy jó közepes haltermésre számíthatunk ebben az évben. Extra eredményre azért nem lehet számítani mert a tavalyi év következményeként kisebb volt a kihelyezhető ivadékok mennyisége. Ezen kívül a hűvös tavaszi időjárás a legjobb planktonevési időszakot is lerövidítette. A haltermelésben számos olyan tényező van, ami miatt nehéz előre konkrét számokat mondani. A haltermés 15-18 százalékét elviszik a védett állatok, nem tudunk ellenük hatékonyan védekezni és maga a védekezés óriási összegekbe kerül. December végén lesznek láthatóak a tényleges eredmények, amikor a halak nagy része piacra vagy a telelő tavakba kerül

- mondta a szóvivő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm