Ezért marad csak álom az olcsó magyar élelmiszer: erről lassan lemondhatunk a boltokban

24.hu2023. március 20. 09:28

Szakértők szerint nem versenyképes a magyar élelmiszer-termelés és élelmiszeripar – írja a 24.hu. A portál arra kereste a választ, tényleg reménytelen a helyzet vagy látszik kiút.

Némethné Dr. Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató agrárkutatási vezetője azt mondta a portálnak, a boltok abban érdekeltek, hogy élelmiszereket adjanak el a magyar fogyasztóknak, és ha importból tudják olcsóbban kiszolgálni őket, akkor az jó a vásárlóknak is. A szakértő megemlíti, hogy 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz, úgyhogy szerinte ennyi idő után az egész importellenesség védhetetlen.

Az agrárkutatási vezető arról is beszélt, hogy amit itthon termelnek, annak rövidebb a szállításai útvonala, frissen, esetleg tartósítás nélkül juthat el a boltokba – ez versenyelőny. Ám a költségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Szerinte ahhoz, hogy a fogyasztók elégedettek legyenek, a magyar paradicsomnak olcsóbbnak kellene lennie a spanyolnál. Viszont, ha egy magyar gazda ezt nem tudja megtenni, miért kellene ahhoz ragaszkodni, hogy drágán termeljen – tette fel a kérdést Némethné Dr. Pál Katalin. Szerinte

a magyar termelőknek meg kell találniuk, hogyan tudnák olcsóbban, gazdaságosabban termelni mindazt, amit eddig termeltek. Ha pedig ez nem megy, akkor meg kell keresniük, mi mást tudnának olcsóbban és gazdaságosabban előállítani, mint a többiek.

Dr. Pál Katalin a nem megfelelő versenyképesség oka, hogy a magyar gazdák megtehetik, hogy nem fejlesztenek, hiszen így is jelentős támogatást kapnak, még akkor is, ha nem gazdaságosan termelnek. Az pedig csak hab a tortán, hogy mostanra hiába nőttek jelentősen a termelői árak (gerjesztve az inflációt), ha közben a termelői költségek (például a műtrágya, a gázolaj és a földgáz) ennél ütemesebben emelkedtek, és a tőzsdéhez igazodó felvásárlási árak nem nőttek arányosan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettese, Máhr András szerint sem igazán versenyképesek a magyar termelők. Szerinte a probléma egyik oka, hogy a magyar mezőgazdaság túlzottan átpolitizált lett, nem a hatékonyság és a versenyképesség a fő szempont, hanem „mindenféle politikai ötletek”.

Címkék:
élelmiszer, zöldség, gyümölcs, drágulás, bevásárlás, mezőgazdaság, agrárium, növény, gyümölcsös, élelmiszeripar, drágaság, gyümölcstermesztés, zöldségek, árdrágulás,