Senior woman shopping for groceries in a supermarket.

Kiszivárgott: eddig maradhat érvényben az élelmiszer árstop Magyarországon

2022. december 9. 16:13

A kormány húsvétig meg kívánja hosszabbítani az élelmiszerár-stopot. A Portfolio forrásai szerint a legutóbbi kormányülésen már tárgyalták is kérdést, az élelmiszerárak befagyasztása pedig nagy támogatottságot élvez kormányzati körökben. Az árstop jelenleg december végéig van érvényben, ám a kormány azzal "kedveskedne" a fogyasztóknak, hogy tavaszig fenntartja.

Még jövő áprilisban is velünk lehet az élelmiszerár-stop a Portfolio információi szerint. Több forrásból úgy tudjuk, hogy a jelenleg decemberig tartó árstopot nem szüntetnék meg az év végével, hanem legalább húsvétig fenntartanák. A lap értesülései szerint a kormányzat nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba fog helyezni, ugyanis egyre kevésbé tetszik a kabinetnek, hogy egyre drasztikusabb az élelmiszerhiány az árstopos termékek körében.

A lap forrása úgy fogalmazott: miközben a kereslet egyre fokozódik, a kínálat nem nő, a kereskedőknek ugyanis nem érdekük az elvártnál (tavalyi) mennyiségnél többet adni (az elszenvedett veszteség miatt). Kérdés, hogy a beszállítók mit lépnek, vagyis az importőrök, mert bár most rosszabb áron tudják értékesíteni az árstopos termékeket, mint más országokban, most van alkalmuk a piacszerzésre.

Pokol, ami van a boltokban, mert már most nagyon spájzolnak az emberek. De a tehén nem fog több tejet adni, mint amennyit eddig adott. A csirkének sem lesz négy melle

- fogalmazott a forrás. Az árstop kapcsán úgy tűnik, hogy a kisboltosok a legnagyobb vesztesek: ők ugyanis azok az egységek, amelyek nem bírják a beszerzési árak drasztikus emelkedését, az energiaválságot és az árstopot: az első félévben több mint 2000 kiskereskedelmi egység zárt be. A következő hónapok nagy kérdése az lesz, hogy a költségek emelkedése, a reálbérek csökkenése, a kiskereskedelmi forgalom visszaesése és az árstop esetleges fennmaradása miként hat majd a vállalatokra, illetve a fogyasztói árakra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm