Itt veheted meg jóval ár alatt a Lidl karácsonyi slágertermékét: akár 8 ezer forintot is spórolhatsz

Pénzcentrum2022. november 21. 16:04

Idén is megindult a roham a Lidl-ös játékkonyhákért, amelyekre több mint egy évet vártak a magyar szülők. Most az akciós újságok és a weboldalak segítségével megnéztük, hogy a magyarországi, 30 ezer forintos ár hogyan áll az európai összehasonlításban. Mint kiderült, a kelet-európai konyha-árak magasabbak, mint nyugaton, ezzel szemben az emberek kevesebbet is keresnek. Egy átlagos osztrák több mint négyszerannyit tudna venni a termékből, mint egy magyar átlagbért kereső.

Mint portálunk is beszámolt róla, óriási roham indult a Lidl üzletekbe a múlt héten, hiszen ismét lehetett kapni a már-már ikonikus játékkonyhát, amelyet közel egy év után ismét lehetett kapni. Azonban, a magyar szülők öröme nem lehetett felhőtlen, hiszen mint korábban a Pénzcentrum kiszúrta, a tavalyihoz képest már 10 ezer forinttal drágábban, 30 ezer forintért került a polcokra a karácsony slágerjátéka.

És akkor sem állhat mosolyra a szájuk, ha meglátják, hogy Európa más részein mennyibe kerül a kiskonyha: korábban beszámoltunk róla, hogy Németországban akciósan 49,9 euróba, azaz kb. 20 500 forintba került a termék.

Loading...

Ám a korábbi, németországi találatunk akciós ár volt, a Pénzcentrum friss európai körképéből kiderült, hogy az eurózóna Lidl-áruházaiban immáron egységesen 69,99 euró t kérnek érte, leárazás nélkül, ami mai árfolyamon 24 450 forintak felel meg. Tehát még a mostani, gyenge forintárfolyam mellett is bő ötezerrel olcsóbb.

Ezt követik az eurózóna országai, majd pedig Csehország, itt 1499 korona, azaz átszámolva kb. 25 100 forint a kiskonyha, Lengyelországban 299 zlotyiért hirdetik az újságban a játékot, ami átszámolva kb. 25 870 forint. Sőt, mint a lenti táblázatból is látszik: a kiskonyha még Romániában és Bulgáriában is olcsóbb valamivel, mint itthon, a vizsgált országok közül egyedül Szerbiában kérnek érte többet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennyi jön ki az átlagfizetésből

És ha ez nem lenne elég, az Eurostat és a szerb statisztikai hivatal adatai alapján megnéztük azt is, hogy az átlagos fizetésből mennyit lehetne venni a slágertermékből.

Loading...

A bérösszevetésből kiderült, hogy csak Bulgáriában, Romániában és Szerbiában jönne ki kevesebb játékkonyha az átlagos nettó bérből, mint a magyarokéból - nálunk 11,4 jönne ki.

Loading...

Az Unión belül a hollnadok tudnának a legtöbb Lidl-konyhát venni egy átlagos havi bérből, majdnem 56-ot, de egy átlagos osztrák is 47 darabot tárazhatna be, ha a teljes bérét erre fordítaná. Az eurózóna átlagát nézve 39 az egy havi átlagbérre jutó játékkonyha-index, de még a csehek is 18,5-öt tudnának venni.

Címkék:
vásárlás, karacsony, átlagkereset, lidl, játék, átlagfizetés, eurózóna, átlagár, átlagjövedelem, átlagbér, lidl áruházak,