Árstop: megjelent az új rendelet, itt van minden tudnivaló a burgonya és a tojás árváltozásáról

Pénzcentrum2022. november 9. 22:45

Szerda este a Magyar Közlönyben megjelent az árstop kiterjesztéséről szóló rendelet. A rendelet a kihirdetést követő napon, vagyis november 10-én csütörtökön életbe is lép. Már, ha a kereskedők képesek ilyen hamar átárazni a készleteiket. Mutatjuk a részleteket.

A hivatalos kormánydöntés értelmében a burgonya és a tojás árát már a holnapi naptól, azaz november 10-től át kell árazniuk a kereskedőknek, ezen termékek ára december 31-ig nem lehet majd magasabb, mint az az adott üzletben volt szeptember 30-án.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet mellékeltében végre azt is pontosan meghatározták, hogy az eddigi hatósági áras alapélelmiszereken túl konkrétan mely termékek lesznek még hatósági árasok. Ezek a következők:

  • Friss tojás, héjában a Gallus domesticus fajhoz tartozó szárnyasokból (kivéve a keltetésre szánt, megtermékenyített tojás).
  • Étkezési burgonya, kivéve újburgonya.

A rendeletben kiemelik, hogy "a melléklet szerinti termék vonatkozásában üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem során alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb". Azaz boltonként eltérő lehet az árplafon. Ugyanakkor azt is hozzáteszik még a rendeletben, hopgy a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár helyett,

  • ha a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2022. szeptember 30. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni,
  • ha az előző pont szerinti bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2022. szeptember hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll.

A rendelet szerint ha a fentebb megadott időpontban a kereskedő kedvezményes értékesítés során alkalmazott árkedvezményt nyújtott, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell figyelembe vennie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További változás az eredeti árszabályozó, árstopos januári rendelethez képest, hogy az „átlagos napi mennyiség” szövegrész helyébe az „átlagos napi, a kereskedőnél készleten lévő mennyiség” szöveg lép.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, drágulás, burgonya, krumpli, infláció, tojás, rendelet, tojásár, tojásfogyasztás, tojáspiac, burgonya ára, alapvető élelmiszerek, árstop, élelmiszer-árstop, ársapka,