Betett az árstop a magyar termékeknek? Ellepte a boltokat a cseh cukor és a szlovák liszt

Betett az árstop a magyar termékeknek? Ellepte a boltokat a cseh cukor és a szlovák liszt

2022. február 11. 10:00

Sokan tartottak attól, amikor bejelentették az árstopot, hogy az érintett termékek esetében el fogják árasztani a közértek és supermarketek polcait az importáruk. De vajon mennyire váltak be ezek a borús jóslatok, és pontosan hol, mit és mennyiért tudunk beszerezni?

A kormány január közepén rendelte el a finomliszt, a 2,8 százalékos UHT tej, a kristálycukor, a sertéscomb, az étolaj, valamint a csirkemell és -far-hát esetében, hogy az üzleteknek Az árstopot bevezetésekor számos kritika érte, amiknek hosszú sorbán csak az egyik volt az, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott árak miatt az áruházláncok inkább az olcsóbb, külföldről behozott termékekkel fogják feltölteni a polcaikat. A hvg.hu annak járt utána, hogy a kormány által megnevezett hat alapélelmiszert a legnagyobb üzletek mennyiért adják el és nem utolsó sorban honnan szerzik be.

A tej esetében kiderült, hogy minden esetben egyértelműen magyar termékről beszélünk, ezzel szemben a másik 5 alapvető élelmiszer esetében már más a helyzet. Bár egyértelműen magyar a liszt a CBA-ban és a Lidlben és szlovák az Aldiban a többi vizsgált boltban, mint a Penny, a Spar, az Auchan és a Tesco nem derült ki egyértelműen az áru származási helye. Hasonló a helyzet a kristálycukor esetében is: míg az kiderült, hogy a CBA-ban és Spar-ban kapható cukor csomagolásán kaposvári cukorcsomagoló és forgalmazó cég jelzése látható, de ez nem feltétlen jelenti, hogy hazai gyártás lenne. A húsoknál a húspultokban a legtöbb esetben kint volt a magyar zászló, míg az étolaj esetében nem mindig derült ki egyértelműen, hogy hazai vagy importáruról beszélünk

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?