15 °C Budapest
Betett az árstop a magyar termékeknek? Ellepte a boltokat a cseh cukor és a szlovák liszt

Betett az árstop a magyar termékeknek? Ellepte a boltokat a cseh cukor és a szlovák liszt

2022. február 11. 10:00

Sokan tartottak attól, amikor bejelentették az árstopot, hogy az érintett termékek esetében el fogják árasztani a közértek és supermarketek polcait az importáruk. De vajon mennyire váltak be ezek a borús jóslatok, és pontosan hol, mit és mennyiért tudunk beszerezni?

A kormány január közepén rendelte el a finomliszt, a 2,8 százalékos UHT tej, a kristálycukor, a sertéscomb, az étolaj, valamint a csirkemell és -far-hát esetében, hogy az üzleteknek Az árstopot bevezetésekor számos kritika érte, amiknek hosszú sorbán csak az egyik volt az, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott árak miatt az áruházláncok inkább az olcsóbb, külföldről behozott termékekkel fogják feltölteni a polcaikat. A hvg.hu annak járt utána, hogy a kormány által megnevezett hat alapélelmiszert a legnagyobb üzletek mennyiért adják el és nem utolsó sorban honnan szerzik be.

A tej esetében kiderült, hogy minden esetben egyértelműen magyar termékről beszélünk, ezzel szemben a másik 5 alapvető élelmiszer esetében már más a helyzet. Bár egyértelműen magyar a liszt a CBA-ban és a Lidlben és szlovák az Aldiban a többi vizsgált boltban, mint a Penny, a Spar, az Auchan és a Tesco nem derült ki egyértelműen az áru származási helye. Hasonló a helyzet a kristálycukor esetében is: míg az kiderült, hogy a CBA-ban és Spar-ban kapható cukor csomagolásán kaposvári cukorcsomagoló és forgalmazó cég jelzése látható, de ez nem feltétlen jelenti, hogy hazai gyártás lenne. A húsoknál a húspultokban a legtöbb esetben kint volt a magyar zászló, míg az étolaj esetében nem mindig derült ki egyértelműen, hogy hazai vagy importáruról beszélünk

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm