14 °C Budapest
Jókora pofonnal indulnak a karácsony utáni „nagy” leértékelések a magyar boltokban

Jókora pofonnal indulnak a karácsony utáni „nagy” leértékelések a magyar boltokban

2021. december 26. 06:58

Szomorú időszak vár a hazai akcióvadászokra, az infláció és az ellátási láncok akadozása miatt ugyanis az idei évben jóval mérsékeltebb kedvezményekkel készülnek az kereskedők. Vámos György, az OKSZ főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta, ugyan a két ünnep között már elindulnak, majd januárban erősebben folytatódnak az leértékelések, a korábbi évekkel ellentétben azonban az igazi gigaakciók várhatóan elmaradnak.

December 27-én, azaz hétfőn újra kinyitnak a bevásárlóközpontok. Általában sokan várják ezt az időszakot, hiszen hagyományosan ilyenkor lehet megcsípni a legütősebb akciókat. Az elmúlt években nem volt ritka, hogy akár 30-50-70 százalékkal is olcsóbban vehettünk meg egy-egy terméket, de szintén elterjedt volt ilyenkor az egyet fizet, kettőt kap akció; illetve az ún. "áfamentes" napok is, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerültek jóval kevesebbe. Az idei évben azonban hiába várjuk a mindenre kiterjedő gigaakciókat.

Az elmúlt években a leárazások első hulláma már december első felében, de legkésőbb néhány nappal szenteste előtt elindult a kiskereskedelemben, idén azonban ez a legtöbb piaci szereplőnél elmaradt. Ennek oka elsősorban az elszálló infláció, amely fékezi a piaci szereplők árképzési lehetőségeit” – árulta el a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Vámos György hozzátette, hogy az infláció mellett tovább nehezíti a kereskedők helyzetét az ellátási láncok elhúzódó akadozása. Mint azt a főtitkár példaként említette, a csomagolóanyag-, illetve a chiphiány is komolyan befolyásolja a hagyományosnak tekinthető leértékeléseket. Az OKSZ főtitkára azonban megnyugtatott mindenkit: „A két ünnep között, illetve januárban természetesen jobban pörögnek majd az akciók.” Azt viszont leszögezte, hogy ezek hatósugara jóval kisebb lesz.

Jóval kevesebb üzletben lesznek valódi készletkisöprő akciók, és a diszkontált termékek számát illetően is visszafogottabb akciós hullámmal számolhatnak a vásárlók

- összegezte Vámos György.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így élesednek karácsony után és januárban az akciók

Mint azt feljebb is írtuk, az idei évben tehát aligha számíthatunk igazi készletkisöprő akciókra, a több mint 50 százalékos kedvezmények ritkák lesznek, mint a fehér holló. A Pénzcentrum iparági információi szerint a két ünnep közötti napokban jellemzően 5-10%-os diszkonttal kerülnek majd ki a beragadt (vagy visszahozott – erről részletesebben lásd keretes írásunkat) termékek a boltok polcaira, januártól pedig találkozhatunk majd 15-20%-os kedvezményekkel is.

Fontos azonban kiemelni, hogy az akciókat várhatóan nem egységesen hirdetik majd meg; boltonként (adott láncon belül is, a készlettől és a helyi vásárlói igények függvényében) és termékkategóriánként is komoly eltérések lehetnek az árképzésben. Az elmúlt évek tapasztalata az volt, hogy ilyenkor leginkább a téli ruhákat, lakberendezési tárgyakat, és műszaki cikkeket éri meg vásárolni. Idén azonban – a chiphiány miatt – az akciós termékek listájáról jellemzően lekerülnek az informatikai és különösen a szórakoztató elektronikai eszközök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem