12 °C Budapest
Őrült forgalom a magyar boltokban: 1200 milliárdot hagytak a kasszákban a vásárlók

Őrült forgalom a magyar boltokban: 1200 milliárdot hagytak a kasszákban a vásárlók

2021. október 6. 09:15

2021. augusztusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2021. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2021. augusztusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 4,1 százalékkal nőtt - közölte a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,7%-kal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,0%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5%-kal csökkent.

ŸA nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 7,8%-kal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 20, a használtcikk-üzletekben 13, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,7, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,5, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 1,2%-kal emelkedett. A forgalom volumene 4,4%-kal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 21%-kal tovább bővült. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2,3%-kal növekedett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,4%-kal csökkentek.

2021. augusztusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1228 milliárd forint volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,4 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?