Golden coffee beans 3d rendering background. Top view. Masses of falling coffee beans close up.

Küszöbön a kávéválság: folytatódhat a hajmeresztő drágulás

2021. július 29. 10:01

A kínálati és a keresleti oldalon is olyan folyamatok indultak el, amelyek a rekord felé lendítheti a kávé világpiaci árát – árulta el az InfoRádióbanTörök Lajos, az Equilor Befektetési Zrt.vezető elemzője. 

800 forintot is elkérnek már Budapesten egy csésze eszpresszó kávéért, a rossz időjárási körülmények miatt pedig az utóbbi 5 év legmagasabb arabica kávé áraival találkozhatunk a világpiacon. A részletekről Török Lajos az Equilor Befektetési Zrt.vezető elemzője beszélt a rádiónak.

A jelenlegi a legfontosabb időszak, mert jön a szüret Brazíliában, mely a világ egyik legfontosabb kávéexportőre, és a rossz időjárás miatt az utóbbi öt év legmagasabb arabikakávé-áraival találkozhatunk a világpiacon

– árulta el Török.

A legfontosabb termőterületeken a vártnál hidegebb az időjárás, többször is fagypont alatti hőmérsékletet mértek, emiatt tovább kúszhat fel a kávé világpiaci ára. A kereskedés 35 kilós zsákokban zajlik, és jelenleg már 165 dollár fölé ment az ára. A csúcs a 2010-es évek legelején volt, akkor a 250 dollárt is meghaladta, de azóta inkább csökkenő trend volt, és ez tört meg az idei év elejétől.

"Egy budapesti kávézóban egy csésze eszpresszókávé ára 300 és 800 forint között mozog, inkább az árrés, illetve a termék minősége határozza meg, nem feltétlenül a világpiaci ár"

– tette hozzá a szakértő.

Csúcson az ár

Mintegy hétéves csúcsra emelkedett kedden az arabica kávéfajta ára. A múlt heti fagyok miatt a kávé ára azon a héten már mintegy 20 százalékkal, hétfőn további 10 százalékkal nőtt és ezzel közel hétéves csúcsra emelkedett.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb előrejelzése szerint a világ kávékereslete idén felülmúlja majd a kínálatot, amire 2017 óta nem volt példa. Az ár alakulásában azonban a kínálati oldal problémái mellett jelentős szerepet játszik a keresleti is, azaz a kávé fogyasztói.

A koronavírus miatt a két legfontosabb pillér, az irodai, illetve a kávézói kávéfogyasztás jelentősen visszaesett tavaly, illetve az idei év első negyedévében, de az év második felére akár vissza is állhat a kereslet. Elsősorban Európában, amely a legnagyobb kávéimportőr és -fogyasztó, és ha ez bekövetkezne, és a kínálat tovább szűkülne, akkor van lehetőség még további drágulásra is, mondta Török Lajos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?