26 °C Budapest
Friss játéklista: ezek lesznek az év karácsonyi slágertermékei gyerekeknek

Friss játéklista: ezek lesznek az év karácsonyi slágertermékei gyerekeknek

2020. november 12. 12:33

Érkezik a játékpiac legerősebb időszaka az évben: a karácsonyhoz kapcsolódó vásárlások az éves forgalom közel felét adják a friss ágazati adatok szerint szerint. Ezek becslése alapján idén az online átlagos kosárérték 11.000 Ft, míg az áruházi 8.800 Ft lesz.

Idén a szülők 40 százaléka 5-10.000 Ft között, 50 százaléka 10.000 Ft felett költ egy gyermek karácsonyi ajándékára - derült ki a Regio Játék 1500 fős mintán végzett friss kutatásából.

Korábbi évek tapasztalatai alapján a magyar játékpiac csaknem fele az év végi időszakban realizálódik, ami 2020-ban 25-27 milliárd forintos forgalmat jelenthet. Az ünnepek előtt több és magasabb értékű játékok is bekerülnek a kosárba, ezért egy átlagos vásárlás végösszege ilyenkor online 11.000 Ft, hagyományos bolti beszerzéskor 8.800 Ft

 - mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. Felmérésük alapján idén jellemzően 2-3 különböző meglepetést találnak a gyermekek a fa alatt, a legnépszerűbb játékkategóriák pedig a kreatív, fejlesztő játékok, a társasjátékok és az örök klasszikus LEGO készletek lesznek.

Duplájára nő az online és mobilról érkező vásárlások száma

A kutatásban résztvevő szülők többsége októberben (22%) és novemberben (55%) kezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, decemberben mindössze 12,5%-uk, az utolsó pillanatban pedig 2%-uk vásárol meglepetéseket. "Az előző évek tendenciáját követve tovább növekszik az online vásárlások, valamint a mobilról érkező tranzakciók száma is, mindkét mutató esetében idén dupla akkora változást mérünk 2019 azonos időszakához képest" - árulta el a marketingvezető.

A felmérésben közreműködők 67%-a fog interneten keresztül ajándékot vásárolni, szerintük ilyen módon könnyen összehasonlíthatók az árak, egyszerűbb a folyamat, és a vírushelyzet miatt biztonságosabb is. "Minden második válaszadónk követi az online elérhető promóciókat, mint például egy ingyenes házhozszállítás akciót vagy a Black Friday kedvezményeket, ezek pedig mind a digitális térbe terelik a vásárlókat. Hozzá kell tenni azonban, hogy a hagyományos áruházi vásárlás továbbra is biztonságos, de szem előtt kell tartani a frissített nyitvatartási időket" - mondta el a marketing vezető.

A Regio Játék fogyasztóvédelmi referensének legfontosabb tanácsai játékvásárlás esetén:

1. Elemes játékok: vegyük figyelembe, hogy a gyári csomagolásba általában próba elemeket tesz a gyártó, a vásárlás után érdemes tartósabb elemre cserélni. Amikor megvettük az elemes játékot, figyeljünk rá, hogy a csavarral rögzített elemtartó doboz csavarja ne lazuljon ki, időnként húzzuk meg!

2. Társasjátékok: a gyártói ajánlást az életkorra vonatkozóan vegyük figyelembe, hiba lehet, hogy a kicsi testvér is odaül társasozni, és elkapja a kisméretű dobókockát vagy bábot, ami fulladásveszélyt jelenthet. A csomagoláson jelölve van a 0-3 éves korig tiltás, vagyis hogy a játék 3 éves kor alatti gyereknek nem való.

3. Funkcionális játékok (pl. hintaló, gyerekhinta): játék közben a szülő semmiképpen ne távolodjon el karnyújtásnyinál nagyobb távolságra gyermekétől!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

4. Játék babakocsik: igaz, hogy a játék babakocsi sokszor élethű másolata a valódi babakocsiknak, mégsem lehet bele kisállatot vagy kisgyermeket tenni, mert teherbírása nem megfelelő, és sérülés keletkezhet.

5. Kreatív készletek: a termék doboza jelzi a termék tartalmát, így a szülő meg tudja ítélni a kreatív készlet nehézségi fokát. Bár a játéküzletek által forgalmazott gyurmákra és festékekre igaz, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagot, ettől függetlenül ügyeljünk rá, hogy szembe, szájba ne kerüljenek, mert nem alkalmasak étkezési célra.

6. Hintaló: a gyermek lábának le kell érni róla a biztonságos használathoz. Ha nem ér le a lába, és túlhajtja a gyermek a hintalovat, leborulhat róla. Figyeljünk, hogy az éles sarkoktól távol legyen a játék! A vásárlás során a szülő mérje fel a helyes nyeregmagasságot!

7. Puzzle: vásárlása 2 éves kortól jellemző, akkor még nagyobb darabokkal, amely a kicsik szín- és formavilágának megfelel. A nagyobb gyermekeknek nagyobb darabszámú és kis darabokból álló kirakós vásárolható már. Itt is figyeljük a gyártó korcsoport ajánlását, mert magáról a képről nem állapítható meg mindig a puzzle nehézségi foka.

TOP 10 játékkategória a 2020-as ünnepi időszakban a Regio Játék becslése alapján:

 • 1. Társasjáték, kártya
 • 2. LEGO          
 • 3. Kreatív, fejlesztő           
 • 4. Autó, jármű                  
 • 5. Baba, babakocsi    
 • 6. Bébijáték, kellék         
 • 7. Szerepjáték                  
 • 8. Plüss                        
 • 9. Játékfigura                  
 • 10. Diavetítő, diafilm  

TOP 10 játék a 2020-as ünnepi időszakban a Regio Játék becslése alapján:

 • 1. Go Master Youtubers
 • 2. Zingo
 • 3. Kalózkaland
 • 4. Baby Born
 • 5. Mimi és Fluffy
 • 6. Első csótánykám
 • 7. Mazzy és Woki
 • 8. Minecraft Builders
 • 9. Zsákbamacska
 • 10. Baby Gemmy

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?