15 °C Budapest

Itt a nagy szárítógépteszt: ennyiért már egész jó masinát vehetsz

2020. január 12. 18:33

Egyre több háztartásban találkozunk szárítógéppel. Legtöbben a helyhiány vagy a pára okozta penészedés miatt szerezzük be, és mivel sokaknak nem volt korábban szárítógépe, nehezen döntenek. Ebben segít egy friss teszt, amiben 27 szárítógépet teszteltek a 130 ezer forintostól 500 ezer forintosig.

Mivel alsó hangon is százezer forint körül kezdődik egy szárítógép ára, ugyanakkor az előállításuk és a használatuk nem kevés energiát és nyersanyagot igényel, nulladik lépésként gondoljuk át, valóban szükségünk van-e rá.

Leginkább azoknak ajánlott belevágni egy ilyen beruházásba, ahol nagyobb a háztartás, és heti 3-5 mosás simán összejön, ahol nincs hely a teregetésre, vagy könnyen penészednek a falak, amire a sok teregetés csak rátesz egy lapáttal - írja közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

Mivel a penészedés elkerülése végett gyakrabban szellőztetünk, ezért többet is kell fűteni, ami hosszú távon szintén sok energiát igényel. Ez 8-10 év távlatában akár vetekedhet is a szárítógép okozta nagyobb energiafogyasztással. 

Viszont ha bőven van helyünk teregetni, esetleg van erkély, padlás ahol elfér a száradó ruha, vagy heti 1-2 mosásnál nincs több, semmiképp se vágjunk bele ebbe a beruházásba. Még mindig a szárítókötél a legkörnyezetkímélőbb megoldás. 

Milyen típust válasszak?

Ha már mindenképp vásárolunk, akkor érdemes tudni, hogy alapvetően két fő típussal találkozhatunk: a csak kondenzációs vagy a kondenzációs és hőszivattyús szárítógéppel. Mindkettő bárhol elhelyezhető, mivel egy kondenzációs tartályban gyűlik össze a szárításkor keletkező pára, ezért nincs szükség külön vízelvezetésre.

A kondenzációs gép előnye, hogy csendesebb, hátránya, hogy mivel magas hőmérsékleten szárít, érzékenyebb ruhák szárítására nem alkalmas, de ennél talán még fontosabb, hogy zabálja az áramot. A TVE tesztjében szereplő csak kondenzációs gépek energiaosztálya nem jobb B-nél. Vagyis hiába juthatunk hozzá sokkal olcsóbban ezekhez a készülékekhez, hosszú távon drága lesz a működtetésük.

Ezzel szemben egy hőszivattyús szárítógépért elsőre igencsak bele kell nyúlnunk a zsebünkbe. A TVE tesztjében szereplő gépek 130 ezernél kezdődnek és félmillióig is felmegy az áruk. Viszont hosszú távon megtérül a befektetés, ugyanis a csak kondenzációs szárítógépekkel ellentétben jóval alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Ez azzal magyarázható, hogy ezek a készülékek kondenzációsak és hőszivattyúsak is, vagyis a vízgőz kondenzálódásánál felszabaduló energiát felhasználják szárításra.

A tesztben szereplő kondenzációs és egyben hőszivattyús gépeknek legalább A+ az energetikai besorolásuk. Egyúttal kíméli a ruhákat, mert alacsonyabb hőmérsékleten szárítanak.

2 az 1-ben, azaz a mosó-szárítógép 

Ha kis lakásban élünk, jó megoldásnak tűnik egy kombinált mosó-szárítógép beszerzése, amely először kimossa, majd utána meg is szárítja a ruhákat, így nem kell két berendezést kerülgetni. Hátránya viszont, hogy kisebb a szárítási, mint a mosási kapacitása. Tehát a kimosott ruhákat vagy két adagban szárítjuk meg, vagy egy adagot megszárítunk a gépben, a másikat pedig kiteregetjük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2 az 1-ben készülékek ellen szól az is, hogy gyakrabban hibásodnak meg, hiszen kétszer annyit dolgoznak, mint a csak szárítógépek. Ilyenkor valószínűleg nem csak szárítani nem tudunk majd, de mosni sem.

Szárítógépet a mosógépre?

Ha elöltöltős mosógépünk van, a tetejére is helyezhetjük a szárítógépet, ezzel helyet spórolhatunk meg. Ehhez egy összeépítő keretet is be kell szereznünk, amelyet a mosógépre kell rögzíteni, hogy aztán a szárítógépet stabilan a tetejére szerelhessük. Mivel a szárítógép könnyebb, ezért feltétlenül annak kell felülre kerülnie.

Mekkora gépet vegyek?

Ha van annyi helyünk, hogy a mosó- és a szárítógépünk is a földön álljon, akkor a külső méretük egymáshoz képest mellékes, ha viszont egymásra akarjuk állítani őket, akkor a szárítógépünk méretét a már meglévő mosógépünkéhez kell igazítanunk.

Milyen kapacitású készüléket vegyek?

Fontos szempont, hogy ha már van mosógépünk, annak töltetsúlyának megfelelően válasszunk szárítógépet, így nem kell félretenni a nedves ruhák egy részét, hanem azonnal indulhat az egész adag szárítása.

Nem csak félmillióért vehetünk jó szárítógépet

A Tudatos Vásárlók 27 szárítógépet tesztelt nemzetközi laboratóriumban. A lista élén végzett Miele és LG készülékek hatékonyan szárítják a ruhát, nem gyűrik össze, ezért könnyű utána vasalni, emellett csendesek és energiatakarékosak. Áruk 250 és 550 ezer forint között mozog, tehát a csúcskategórián belül is van mozgástere a vásárlónak.

A tesztben a felső középmezőnyben többek között Candy és Samsung gépek végeztek. Ezek között egy kis kompromisszummal már 130-200 ezerért is találunk olyan gépet, amelyik szintén jól megszárítja a ruhát. Ezek leginkább azzal veszítettek pontot, hogy hangosabbak, nehézkesebb a használatuk vagy erősen összegyűrik a ruhát, ezért nehezebb őket vasalni.

A lista végére két, alacsony árkategóriás hőszivattyús Candy készülék került. Elsősorban azért veszítettek pontot, mert falják az áramot, hangosabbak, nagyon összegyűrik a ruhát, és nehézkesebb a használatuk az élmezőnyben végzett társaikhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm