13 °C Budapest
Folyamatosan csökken a hazai boltok száma: hol fogunk így vásárolni?

Folyamatosan csökken a hazai boltok száma: hol fogunk így vásárolni?

2019. november 4. 09:04

A tavalyi évben 21 ezerrel kevesebb üzletben vásárolhattunk, mint nyolc évvel korábban 2010-ben. Drasztikusan csökkent például a ruha- vagy könyvesboltok száma, ugyanakkor sokkal több a pékség és a zöldséges - számol be a Világgazdaság.

2018 végén 122 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, 21 ezerrel kevesebb, mint 2010-ben - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Helyzetkép a kiskereskedelemről, 2018 című kiadványából. 2010-től 2012-ig ráadásul még emelkedett, 2013-tól azonban folyamatos a csökkenés. Az élelmiszer-kereskedések száma a 2010. év végi 43,5 ezerről a tavalyi évre 10 százalékkal, 39 ezerre csökkent.

A vegyesboltok száma 21 százaléklak visszaesett, a szakosodott élelmiszerüzletek száma azonban 4,8 százalékkal emelkedett, főként a kenyér-pékáru, édesség-, valamint a zöldség-gyümölcs üzletek száma. A non-food kategóriájú egységek száma a múlt évben 81 ezer volt, csaknem 17 ezerrel kevesebb, mint 2010-ben. Látványosan visszaesett a ruházati szaküzletek, az egyéb iparcikkszaküzletek, a festékek, vasáruk, barkács- és építési anyagok szaküzletei, valamint a könyv-, újság-, papíráru-szaküzletek száma. Ugyanakkor nőtt a humán- valamint az állatgyógyászati termékek boltjainak száma.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?