25 °C Budapest
Figyelem, már csak egy hétig fizethetsz ezzel a forintbankjeggyel: siess, mert kivonják!

Figyelem, már csak egy hétig fizethetsz ezzel a forintbankjeggyel: siess, mert kivonják!

2019. október 24. 12:58

Már csak egyetlen hétig lehet fizetni a régi papír 500-asokkal. Október 31. után ugyanis a boltok már csak az új 500 forintos bankókat fogják elfogadni. Érdemes tehát résen lenni, és időben kiszórnia az embernek a régi papírpénzeket, mert a lejárati idő után macerásabb lesz a pénze után menni az embernek.

Az MNB forintmegújítási programjának újabb mérföldköve érkezik el október utolsó hetében. A régi 500 forintos bankókkal ugyanis október 31-ig lehet fizetni, utána a boltok már nem fogják elfogadni. Október utolsó napján tehát lezárul egy korszak, és a régi 500-as végleg kivonul a forgalomból. A pénz cseréjéről éppen ezért érdemes minél hamarabb gondoskodni, október 31. után ugyanis már csak némi vesződség árán lehet majd beváltani a régi pénzeket. 

Ezzel együtt fontos tudni, hogy a bevonási határnapig, azaz 2019. október 31-ig be nem cserélt régi bankjegyek nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók - azonos címletű - törvényes fizetőeszközre. A Magyar Nemzeti Bank egyébként korábban azt is közölte a régi 500-as lejáratával kapcsolatban, hogy a megújított 500 forintos bankjegyek a kibocsátásuk óta megfelelő ütemben terjedtek el a készpénzforgalomban. Ennek köszönhetően 2019. szeptember végéig az 500 forintos bankjegyeknek már több mint 60 százaléka újakra cserélődött.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy még mindig temérdek régi 500-as lapul az embereknél.

Éppen ezért érdemes mindenkinek arra, hogy ha fizet, akkor lehetőleg minél hamarabb használja fel régi papír 500-asait, mert később sajnos az illetőnek magának kell utánamennie a kivont pénz beváltásának. Azt is fontos megjegyezni, hogy idén nem ez lesz az utolsó pénzjegybevonás Magyarországon. 

Forrás: MNB

2019. 12. 31-én van ugyanis a régi 10 ezres bevonási határnapja, úgyhogy az újesztendő első napjától már a régi Mátyás királlyal sem lehet majd fizetni a boltokban. Úgyhogy akinek ebből a címletből is van felhalmozott tartaléka, az minél előbb szabaduljon meg tőle, vegyen jó kis karácsonyi ajándékokat belőle például. 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15