11 °C Budapest

Alapvető szükséglet, vagy luxus? Horror, mennyit költünk tamponra és pelenkára

2019. augusztus 13. 10:01

Csaknem negyvenmilliárd forintot költöttünk a múlt évben babapelenkára, és női higiéniai termékekre: tamponra és tisztasági betétekre. Az uniós tagállamok fele már csökkentette a "pelenka- vagy tamponadót", a most megjelent törvényjavaslat szerint Magyarországon is öt százalékra kellene mérsékelni az áfatartalmat.

Egy doboz tampon ára 700 forintnál kezdődik, de akár kétszer ennyibe is kerülhet, egy csomag 52 darabos pelenkáért pedig 3500-4500 forintot kérnek a boltokban. Ezeket a termékeket Magyarországon egyelőre 27 százalékos általános forgalmi adó terheli. Az elmúlt egy évben csaknem negy­venmilliárd forintot köl­töttünk ezekre a higiéniai termékekre - válaszolta a Világ­gazdaság kérdéseire a Nielsen piackutató. 

A parlament holnapján megjelent törvénymódosító javaslat szerint az Európai Unió tagállamai­nak a fele már élt az úgynevezett pelenka- vagy tamponadó csökkentésével, Írországban például nulla százalék az intim betétek adóterhe (az EU egyébként 2007 óta ad lehetőséget e termékek áfájának csökkentésére).

A javaslatban foglaltak szerint a menstruációs szegénység nemcsak a fejlődő, hanem a fejlett országokban is létező jelenség. Az indoklás szerint Magyarországon globálisan a legmagasabb a női higiéniai termékek és a babapelenka áfája, ezért ezeket a termékeket 5 százalékos áfakulcs alá kellene sorolni - összegzi a javaslat.

Egy év alatt 148 millió doboz tampon fogyott a Nielsen adatai szerint, ami 2 százalékos visszaesés, pedig 5,5 milliárd forintot költött erre a lakosság, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Egészségügyi betétért nyolcmilliárd forintot hagytak a nők főleg a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek kasszáiban, bevásárlóközpontokban vagy drogériákban. Az eladás mennyisége 5 százalékkal, a ráfordított összeg pedig 7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Babapelenkából 22 milliárd forint értékben több mint 370 millió csomag fogyott egy év alatt, a szülők 5 százalékkal fizettek többet ezért, mint a bázisidőszakban.

A piackutató adatainak disztribúciós csatorna szerinti bontásából az is kiderült, hogy erősen koncentrált a szóban forgó termékek kereskedelme. Így a pelenka értékbeli eladásának több mint a felét, a tisztasági betét forgalmának pedig 46 százalékát adják a drogériák, amelyek a tamponok értékesítésének a 44 százalékát bonyolítják le, de az egészségügyi betétek esetében is több mint egyharmad a rájuk eső rész.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem