Alapvető szükséglet, vagy luxus? Horror, mennyit költünk tamponra és pelenkára

Alapvető szükséglet, vagy luxus? Horror, mennyit költünk tamponra és pelenkára

2019. augusztus 13. 10:01

Csaknem negyvenmilliárd forintot költöttünk a múlt évben babapelenkára, és női higiéniai termékekre: tamponra és tisztasági betétekre. Az uniós tagállamok fele már csökkentette a "pelenka- vagy tamponadót", a most megjelent törvényjavaslat szerint Magyarországon is öt százalékra kellene mérsékelni az áfatartalmat.

Egy doboz tampon ára 700 forintnál kezdődik, de akár kétszer ennyibe is kerülhet, egy csomag 52 darabos pelenkáért pedig 3500-4500 forintot kérnek a boltokban. Ezeket a termékeket Magyarországon egyelőre 27 százalékos általános forgalmi adó terheli. Az elmúlt egy évben csaknem negy­venmilliárd forintot köl­töttünk ezekre a higiéniai termékekre - válaszolta a Világ­gazdaság kérdéseire a Nielsen piackutató. 

A parlament holnapján megjelent törvénymódosító javaslat szerint az Európai Unió tagállamai­nak a fele már élt az úgynevezett pelenka- vagy tamponadó csökkentésével, Írországban például nulla százalék az intim betétek adóterhe (az EU egyébként 2007 óta ad lehetőséget e termékek áfájának csökkentésére).

A javaslatban foglaltak szerint a menstruációs szegénység nemcsak a fejlődő, hanem a fejlett országokban is létező jelenség. Az indoklás szerint Magyarországon globálisan a legmagasabb a női higiéniai termékek és a babapelenka áfája, ezért ezeket a termékeket 5 százalékos áfakulcs alá kellene sorolni - összegzi a javaslat.

Egy év alatt 148 millió doboz tampon fogyott a Nielsen adatai szerint, ami 2 százalékos visszaesés, pedig 5,5 milliárd forintot költött erre a lakosság, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Egészségügyi betétért nyolcmilliárd forintot hagytak a nők főleg a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek kasszáiban, bevásárlóközpontokban vagy drogériákban. Az eladás mennyisége 5 százalékkal, a ráfordított összeg pedig 7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Babapelenkából 22 milliárd forint értékben több mint 370 millió csomag fogyott egy év alatt, a szülők 5 százalékkal fizettek többet ezért, mint a bázisidőszakban.

A piackutató adatainak disztribúciós csatorna szerinti bontásából az is kiderült, hogy erősen koncentrált a szóban forgó termékek kereskedelme. Így a pelenka értékbeli eladásának több mint a felét, a tisztasági betét forgalmának pedig 46 százalékát adják a drogériák, amelyek a tamponok értékesítésének a 44 százalékát bonyolítják le, de az egészségügyi betétek esetében is több mint egyharmad a rájuk eső rész.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?