Horror helypénz a Hungaroringen: nem is csoda, hogy 2000 egy szelet pizza

Horror helypénz a Hungaroringen: nem is csoda, hogy 2000 egy szelet pizza

2019. augusztus 5. 12:01

Nem jószántukból emelték az egekbe az árakat a hungaroringi büfések - fakadt ki az egyik vállalkozó a Pénzcentrumnak, aki szerint másképp lehetetlen kitermelni a tetemes összegű helypénzt. Közben egy olvasónk mutatott fotókat a vendéglátás másik végletéről: ilyen olcsón talán még nem is láttunk lángost Magyarországon.

Azon már a múlt héten hüledeztünk, hogy milyen árakon mennek az ételek és az italok a Hungaroringen a hazai Forma1-es nagydíj alatt. Egy olvasónknak hála megtudhattuk, hogy idén is igen vastag pénztárcával kellett kimennie Mogyoródra annak, aki jól akart lakni az F1-en:

  • Egy szelet pizza 2000 forintba,
  • egy perec 1000 forintba,
  • egy szelet rétes ugyancsak 1000 forintba,
  • a palacsinta 1500-2000 forintba került,
  • a roston sült tarja, árban 3200 forint volt.
  • A gírosztál 4000 forint volt a Ringen, egy szendvics pedig 3000.
  • 800 forintot kértek a fél literes üdítőkért, 1000 forint volt egy dobozos sör.
  • Az ásványvízért 600 forintot, míg a limonádéért 1200 forintot kellett fizetni.

Azt hozzá kell tenni, hogy a vállalkozók nem jószántukból kérnek horror pénzeket a kajáért és az italokért. Egy büfés, aki idén is kint árult, a Pénzcentrumnak elmondta, nem a lehúzásra megy a játék:

A megjelenő különféle újságcikkek mind-mind arra vannak kihegyezve, hogy 'jaj, hát a gonosz büfések így akarják lehúzni a szegény embereket!' Na, ez egyáltalán nem így van: nekem ki kell fizetni a helypénzt, amitől meg mi dobunk minden évben egy hátast. A titoktartási záradék miatt nem mondhatok pontos összeget, de hétjegyű számról van szó egyetlen egységre... Emellett ki kell fizetnem az embereimet is, és persze az alapanyag, meg a többi sincs ingyen

- sorolta a vállalkozó. Informátorunk ugyan nem árulta el a pontos összeget, de más iparági forrásaink szerint a nagyobb büféknek valóban 10 millió forint körüli összeget kell kifizetnie, de egy kisebb egységtől is milliós helypénzt szednek a magyar F1-es hétvégére.

Nyilatkozónk arra is rámutatott, szerinte mindenki bele van kényszerülve a túlárazásba a Ringen.

Ugyanaz a helyzet, mint a pesti karácsonyi vásárokon, csak itt nem egy hónap van arra, hogy kitermeljük a költségeket, hanem csak 3 nap.

A büfés szerint ugyanakkor megéri a dolog, hiszen idén is 100 ezer fölött volt a nézőszám a Ringen. Ugyanakkor azt elismerte, hogy az árak inkább a külföldiek és a módosabb magyarok pénztárcájára vannak szabva,

"aki ki tudja fizetni az ilyen-olyan tribünbérletet, az nem nézi, mennyibe van egy szendvics, vagy egy sör."

A másik véglet

A múlt heti cikkünk nyomán egy másik olvasónk megmutatta nekünk a dolog másik végletét: ő a hétvégén a kecskeméti vásárban járt, ahol az alábbi menüsort fotózta egy büfénél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Árlista a kecskeméti vásárban. Fotó: olvasónk.

Látni, hogy a sima lángos 150 (igen, egyszáz ötven) forintba kerül, ha valaki sajtot kér rá, az 350, míg tejfölösen 300 forintba keül a magyarok kedvenc strandebédje. Ha mindkettőt kérnél a lángosra, akkor 500 forintot kérnek el, a virslis verzió is ugyanennyi, míg a bacon feltétért már 600-at kell kicsengetni - a plusz lilahagyma 100 forontba kerül. Az megvan, hogy a Ringen 800 forint volt a fél literes üdítő? Na, itt Kecskeméten 350 forintért adják,  az ásványvíz pedig kevesebb, mint feleannyi, mint a Hungaroringen, 250 forint.

Nyilván, a kecskeméti helypénzt töredéke annak, amit a Hungaroringre kell kicsengetni - így nem is árazzák túl a portékát.

Így már nem is olyan drága a Balcsi

A Forma 1 árai előtt a balatoni büfék menüsoraitól dobtuk a hátasokat. Hát, most már ez is olcsónak tűnik a mogyoródi falatozókhoz képest. Vessük össze például a palacsintát, amiről bíztan állíthatjuk, hogy a magyarok jelentős hányada imádja. Na, hát már attól leesett az állunk, hogy a Balatonon már 250-350 forint körül van egyetlen darab - bár az árfekvés nyilván annak függvénye, hogy milyen töltelékkel kérjük az édességet. A Forma 1-en konkrétan szorozzuk be hattal a legolcsóbb árat: ugyanis a baracklekváros és a kakaós 1500 forintért volt kapható, a túrós és a nutellás már 2000 volt.

Ha pedig Kecskeméttel hasonlítjuk össze, akkor lángos tekintetében nagyjából duplaannyira kell számolni: az alap lángos ára a Balcsin 400 és 600 forint között mozog, míg a sajtos-tejfölösé 600 forinttól indul, de a felkapottabb helyeken elérheti akár az 1000 forintot is. Badacsonytomajon és Balatonfüreden a sajtos-tejfölös lángos 800 forint, és 950 forintba kerül.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10