Kész, vége! Filléres kedvencüknek inthetnek búcsút a magyar vásárlók

2018. szeptember 17. 11:33

A műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök teljes kiszorítását tervezi 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Egy évvel ezelőtt már majdnem harmincszorosára emelték a környezetvédelmi termékdíjat, akkor azonban ezt a radikális intézkedést visszavonták. Most várhatóan szeptember végén nyilvánosságra kerül a jogszabálytervezetet, mely előbb áremelést, hosszú távon pedig a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezi.

Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használunk el fejenként,és szinte azonnal hulladékká válnak. Ezeknek aztán jelentős része hasznosítás helyett lerakóba kerül, még rosszabb esetben a környezetet szennyezi. A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is.

Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát

 - olvasható az ITM közleményében.

Bizonytalankodás

Egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben számoltunk be róla, hogy a kereskedelemben megjelenő, még mindig millió számra gyártott műanyag zacskók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre. A magyar kormány az uniós irányelvekkel összhangban ezért beterjesztette a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítást.

A javaslat legmeghökkentőbb része a műanyagzacskók termékdíjának brutális, kilogrammonkénti 57 forintról 1900 forintra való emelése lett volna. Az emelés mégis elmaradt, nem változott az 57 forintos termékdíj. A beterjesztő bizottság szerint, mivel az uniós jogszabályok is éppen változóban voltak, így annak lezárásáig nem lett volna érdemes hozzányúlni a hatályban lévő szabályozáshoz.

Komoly drágulás várható

Mostanra az Innovációs és Technológiai Minisztérium mégis kidolgozott egy javaslatot a környezetvédelmi termékdíj szabályozás keretében, így várhatóan emelkedik a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található "letéphető zacskók" és "csíkos szatyrok". Ezen kívül nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja és a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál. A tervek szerint a műanyag zacskókra ezentúl nem kilogrammok után, hanem darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni. Az ITM tervei szerint 2021. január 1-jétől teljesen betilthatják a műanyag zacskókat.

A tervezett intézkedésekkel Magyarország az Európai Unió több tagállamához hasonlóan, az egyes műanyagtermékek korlátozásáról szóló uniós irányelv-javaslatban foglaltak megvalósítására törekszik.

Döntöttek az olvasók

A nejlonzacskók boltokból való teljes kivonásának gondolata egyébként megosztja azokat a Pénzcentrum olvasókat, akik válaszoltak ezzel kapcsolatos szavazásunkon.

Tavaly júliusban tettük fel a kérdést, hogy mennyire tartják jó ötletnek, ha a nejlonszatyrok értékesítését teljesen megszüntetik a boltokban. 68 százalék értett egyet a felvetéssel, a válaszadók közel harmada (32 százalék) viszont elutasította azt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem