18 °C Budapest
Kész, vége! Filléres kedvencüknek inthetnek búcsút a magyar vásárlók

Kész, vége! Filléres kedvencüknek inthetnek búcsút a magyar vásárlók

2018. szeptember 17. 11:33

A műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök teljes kiszorítását tervezi 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Egy évvel ezelőtt már majdnem harmincszorosára emelték a környezetvédelmi termékdíjat, akkor azonban ezt a radikális intézkedést visszavonták. Most várhatóan szeptember végén nyilvánosságra kerül a jogszabálytervezetet, mely előbb áremelést, hosszú távon pedig a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezi.

Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használunk el fejenként,és szinte azonnal hulladékká válnak. Ezeknek aztán jelentős része hasznosítás helyett lerakóba kerül, még rosszabb esetben a környezetet szennyezi. A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is.

Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát

 - olvasható az ITM közleményében.

Bizonytalankodás

Egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben számoltunk be róla, hogy a kereskedelemben megjelenő, még mindig millió számra gyártott műanyag zacskók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre. A magyar kormány az uniós irányelvekkel összhangban ezért beterjesztette a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítást.

A javaslat legmeghökkentőbb része a műanyagzacskók termékdíjának brutális, kilogrammonkénti 57 forintról 1900 forintra való emelése lett volna. Az emelés mégis elmaradt, nem változott az 57 forintos termékdíj. A beterjesztő bizottság szerint, mivel az uniós jogszabályok is éppen változóban voltak, így annak lezárásáig nem lett volna érdemes hozzányúlni a hatályban lévő szabályozáshoz.

Komoly drágulás várható

Mostanra az Innovációs és Technológiai Minisztérium mégis kidolgozott egy javaslatot a környezetvédelmi termékdíj szabályozás keretében, így várhatóan emelkedik a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található "letéphető zacskók" és "csíkos szatyrok". Ezen kívül nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja és a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál. A tervek szerint a műanyag zacskókra ezentúl nem kilogrammok után, hanem darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni. Az ITM tervei szerint 2021. január 1-jétől teljesen betilthatják a műanyag zacskókat.

A tervezett intézkedésekkel Magyarország az Európai Unió több tagállamához hasonlóan, az egyes műanyagtermékek korlátozásáról szóló uniós irányelv-javaslatban foglaltak megvalósítására törekszik.

Döntöttek az olvasók

A nejlonzacskók boltokból való teljes kivonásának gondolata egyébként megosztja azokat a Pénzcentrum olvasókat, akik válaszoltak ezzel kapcsolatos szavazásunkon.

Tavaly júliusban tettük fel a kérdést, hogy mennyire tartják jó ötletnek, ha a nejlonszatyrok értékesítését teljesen megszüntetik a boltokban. 68 százalék értett egyet a felvetéssel, a válaszadók közel harmada (32 százalék) viszont elutasította azt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?