23 °C Budapest
Döbbenetes mennyiségű sör fogy Magyarországon: ki issza ezt meg?

Döbbenetes mennyiségű sör fogy Magyarországon: ki issza ezt meg?

2018. augusztus 3. 17:30

Az Európai Unióban 2017-ben több mint 41 milliárd liter sört állítottak elő a tagállamok. Ennek két harmadát ugyanakkor 6 ország hozta össze. Magyarország a csekély számú sörüzeme ellenére a régióban nem áll rosszul.

Az Európai Unióban 2017-ben több mint 41 milliárd liter sört állítottak elő a tagállamok. Ez azt jelenti, hogy egy európai lakosra 81 liter sör jutott. A tavalyi adat egyébként 2,5 milliárd literrel volt több mint a 2016-os mennyiség. További érdekesség, hogy a hatalmas mennyiség csupán elenyésző, két százaléka volt olyan ital, amiben 0,5 százaléknál kevesebb volt az alkoholtartalom. 

A legfrissebb elérhető adatok alapján az európai sörtermelés kétharmadát 6 tagország adja. Közülük az első Németország, aki 2017-ben 8,1 milliárd liternyi sört gyártott. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik alkohol tartalmú sör az EU-ban német. A második helyen az Egyesült Királyság végzett, szintén nem kevés, 5,6 milliárd literrel. Ennél viszont némiképp meglepőbb, hogy harmadik helyen a lengyelek futottak be 4 milliárd liter főzettel. 

 A grafikonon jól látszik, hogy a Magyarországon megtermelt sörmennyiség nem a legacélosabb a legnagyobbakhoz képest, ha viszont úgy nézzük, hogy hazánkban mindössze négy nagy sörgyár üzemel, máris máshogy fest a dolog. A nagy sörkultúrával rendelkező Ausztriától például egyáltalán nem maradunk el sokkal - ráadásul az itthon megtermelt italt szinte csak mi fogyasztjuk el -, a szlovákokat viszont utcahosszal előzzük.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44