1 °C Budapest
Sorra adják el a CBA-kat - a Lidl lehet a vevő

Sorra adják el a CBA-kat - a Lidl lehet a vevő

2017. december 5. 09:30

Eladja üzleteinek legalább egy részét a milliárdos magyar üzletember, a CBA-alapító Baldauf László - értesült a Portfolio két forrásból. Az üzletlánc korábbi elnöke - most tiszteletbeli elnöke - már túl is adott egyik központi boltján, és úgy tudjuk, hogy további tárgyalások vannak folyamatban.

Hamarosan Lidl-be járhatnak azok, akik a Blaha Lujza téren szoktak bevásárolni a CBA-ban, ugyanis Baldauf László megegyezett a német kiskereskedelmi lánccal az üzletről. Úgy tudjuk, hogy a Ferenciek terén lévő boltról is előrehaladott tárgyalások folynak, és a napokban üthetik nyélbe az üzletet. Baldauf további boltok, illetve bérleti jogok értékesítését is tervezi, ám igyekszik a legnagyobb titokba tartani azt, hogy hogyan állnak a tárgyalások.

A plázastop miatt ma képtelenség új üzleteket nyitni Magyarországon, ez a helyzet pedig kapóra jöhet azoknak, akik jó áron szeretnének kiszállni a kiskereskedelemből. Mi több, a magyar kormány törekvése, amely szerint az üzletek több mint 50%-a magyar tulajdonban legyen, nem igazán jött be: hiába igyekeztek a Coop- és a CBA-láncokat helyzetbe hozni a szabályozási környezet átalakításával, éppen ellenkezőleg sült el a törekvés. A humán-erőforrás igényes kiskereskedelmi szektorra ráadásul rányomja a bélyegét a minimálbér és a garantált bérminimum gyors emelése, ami ronthatja a cégek profitabilitását.

Cégein keresztül Baldauf Lászlót, valamint a Lidl Magyarországot is megkerestük az üzlettel kapcsolatban, ugyanakkor Baldauf cégeitől nem érkezett válasz, a Lidl pedig azt közölte, hogy nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Baldauf Lászlótól szerettük volna megtudni, hogy csak egyes üzleteit adja el, vagy szisztematikus leépítés zajlik, és az érdekeltségébe tartozó összes üzlettől megválik-e, de tőle nem kaptunk választ.

Egy korábbi ügyletnek azonban már szemmel látható eredménye is van: a Váci út 201. szám alatt eddig üzemelő CBA helyett november közepéről már Lidl-be térhetnek be a vásárlók.

Ugyanakkor az egykori CBA-elnök nem csak a német diszkontlánccal folytat tárgyalásokat, egyes boltjait egymással összekötve értékesítené - mondta egyik forrásunk. Tőle úgy tudjuk, hogy Baldauf megválna például a budapesti Arany János utcai, tárnoki, ürömi, erdőkertesi, szadai érdekeltségétől is.

Én is hallottam a pletykákat, miszerint Baldauf úr kiszállna, de nem tudom, hogy végül megvalósulnak-e ezek az üzletek, különösen azért, mert a kérdés politikailag rendkívül kényes, a vevői oldalon nem magyar cégek vannak, Baldauf úr pedig remek diplomata, nem hiszem, hogy konfliktust vállalna a kormánnyal

- mondta a Portfolio-nak egy neve elhallgatását kérő, a kiskereskedelmi szektorra rálátó másik forrás.

Ugyanakkor kiemelte, hogy Baldauf kényszerpályán is lehet - akár korából kifolyólag is, ha a család nem viszi tovább az üzletet -, ami indokolhatja a boltok eladását. Egyik forrásunk kiemelte, hogy az egykori CBA-elnök több céggel is tárgyalhat jelenleg, a folyamatok eredményeként pedig akár tovább is csökkenhet a magyar cégek aránya a kiskereskedelemben.

Már nyugdíjba vonult
Azt már egy ideje tudni lehet, hogy az idén 76 éves Baldauf László nyugdíjba vonult. A CBA elnöki pozíciójától 2016. január 1-jétől megvált, azóta az elnöki pozíciót Lázár Vilmos tölti be. Baldauf László lemondását az MTI tudósítása szerint 2015. november 24-én, a cég hivatalos taggyűlésén jelentette be, ahol örökös tiszteletbeli elnöknek választották meg. Baldauf az élelmiszer.hu-nak adott interjújában foglalta össze karrirje kezdetét és a CBA-sztorit. "1955. szeptember 1-jén a Csemegénél kezdtem meg tanulóéveimet. 17 évesen boltvezető helyettes lettem a Ferenciek terén lévő üzletben.19 évesen kineveztek boltvezetőnek a Keleti pályaudvar környékén működő 46-os számú Csemegébe, majd sorra jött a többi feladat, a Szent István körúti 20-as számú Csemege, majd 1972 végén a legendás hírű Blaha Lujza téren működő éjjel-nappali" - sorolta Baldauf, kiemelve: "aztán 25 év munkaviszony után 1980-ban otthagytam a Csemegét és magánzó lettem". Zöldség-gyümölcs boltjai voltak szerte a városban, később fagylaltozókat nyitott, majd egy Delikát boltot is. "Ekkortájt írták ki a közért tendert, és jött az ötlet, hogy néhányan alakítsunk egy beszerzési társulást, mert így 20 százalékkal olcsóbban juthatunk üzletekhez. Tíz kollégámmal, 17 üzlettel 1992-ben indult el a CBA-sztori" - mondta Baldauf.

Hazai üzletláncok nem biztos, hogy meg tudnák vagy akarnák venni a boltokat, nem is abba a súlycsoportba tartoznak, mint a multik

- mondta egyik forrásunk.

Ugyanakkor azt is kiemelte, optikailag jobban nézne ki, ha nem diszkontláncnak, hanem szupermarketnek adná el, ilyen lehet pl. a Spar.

Ráadásul nem is biztos, hogy azonnal átnevezik a boltokat: lehet, hogy egy ideig még a régi CBA-s nevén fut az üzlet a tulajdonosváltást követően is. Másik forrásunk ennek kapcsán úgy fogalmazott, van "egy türelmi idő", amíg átnevezik a boltokat.

Baldaufnak lehetnek olyan kikötései, amelyeket az új tulajdonosnak be kell tartani, pl. a dolgozói állomány tekintetében. Összességében mindketten arra számítanak, hogy a boltok eladásáról szóló tárgyalások tovább folytatódhatnak a következő időszakban.

Hogy áll a szektor?
Bebizonyosodott, hogy adminisztratív korlátozásokkal nem lehet megállítani a nagyok terjeszkedését, bár a plázastop fékező ereje egyértelmű - mondja egy kiskereskedelmi szakértő. A diszkontok vadul terjeszkednek, miközben a hipermarketek botladoznak, a kisboltok pedig szépen lassan mennek tönkre - összegezte a folyamatokat. Mint a közelmúltban bemutattuk: a kiskereskedelmi üzletek számának hanyatlása már évek óta tart és tavaly sem állt meg. A folyamat idén sem állt meg: az év közepén már csak 126 160 bolt létezett Magyarországon, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 4800 bolt zárta be a kapuit. A szektor folyamatait ismerő szakértő úgy fogalmazott, hogy sok függ a gazdaságpolitikától. A választások után van esély arra, hogy ha Fidesz-kormány alakul, akkor megpróbálja támogatni a kicsiket, "de addig is sokan fognak tönkre menni" a bérek emelése miatt.
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?