15 °C Budapest

Csúnya történet: csalók áldozata lett a legendás magyar énekes

2017. szeptember 27. 16:55

Nincs is annál kellemetlenebb, amikor a nyaralás kellős közepén azzal zaklatják az embert, hogy valaki a nevében pénzt akar kicsikarni az ismerőseitől. Így járt Hevesi Tamás is, akinek feltörték az e-mail fiókját, mialatt ő nyaralt.

Épp külföldön nyaralt feleségével a magyar énekes, Hevesi Tamás, amikor a barátai figyelmeztették, valaki feltörte Hevesi e-mail fiókját, és a nevében pénzt próbálnak kicsikarni az ismerőseitől.

Valaki feltörte a hotmail fiókomat és a nevemben több száz e-mailt küldött ki a barátaimnak és ismerőseimnek azzal az üzenettel, hogy Londonban vagyok, már voltam a külképviseletnél is, de nem tudnak segíteni és ezért 1200 eurot sos küldjön valaki, hogy haza tudjak jönni. Rengetegen jelentkeztek nálam, hogy tudjak róla. Persze senki nem hitte el, mert a nyelvezete nem stimmelt, meg Thomas Hevesi volt az aláírás

- kezdte a Fem3 Caféban az énekes, aki azonnal lépett, feljelentést tett.

A hackertámadások sajnos egyre gyakoribb problémát jelentenek, sokszor a magánszemélyeket és az ő adataikat célozzák. Nemrég aTelekom ügyfeleit zaklatták, és tőlük akartak pénzt kicsikarni, de áruházláncok nevével is folyamatosan visszaélnek:kamu nyereményt osztogatnak adatokért cserébe. De már több hazai bank ügyfeleit is megtámadtákaz elmúlt két hónapban.

Védd az adataidat

A hackertámadásokat teljesen nem lehet kivédeni, sokszor még nagyon erős biztonsági rendszert használó vállalatok is áldozattá válnak. Gyakran viszont egyáltalán nem profi adathalászok próbálkoznak, az ő ügyködésüket viszont egy kis körültekintéssel ki tudjuk védeni. Az ESET szakembereinek összeállításából kiderül, hogyan védhetjük meg személyes adatainkat és profiljainkat a közösségi felületeken.

1. Frissítsük rendszeresen szoftvereinket és ügyeljünk eszközeink biztonságára

Rendszeresen frissítsük az operációs rendszerünket és egyéb szoftvereinket (különösen a böngészőket), valamint az okos eszközeinken található applikációkat. Emellett a támadások elkerülésének érdekében használjunk megbízható és naprakész biztonsági megoldást a számítógépünkön, vagy mobileszközünkön.

2. Használjunk erős jelszavakat

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felület esetében érdemes betartani. Alkossunk hosszú jelszavakat, amelyek kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmaznak, és ne használjuk több helyen őket, valamint, ha ez túl bonyolult, választhatunk jelszókezelő programot vagy jelmondatokat is.

3. Ellenőrizzük az adatvédelmi beállításainkat

Egy új profil létrehozása során az a legfontosabb, hogy elvégezzük a személyes adatainkkal kapcsolatos beállításokat. Ellenőrizzük, hogy posztjainkat tényleg csak a barátaink látják, illetve azok a csoportok, akiknek ezeket szántuk. Ha részletes adatokat adunk meg a profilunkban, akkor ne engedjük, hogy idegenek láthassák ezeket, így az online bűnözők sem tudják felhasználni adatainkat a jelszavaink kitalálásához, vagy ami még rosszabb: személyazonosságunk ellopásához. Ellenőrizzük rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók hajlamosak időnként megváltoztatni ezeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Gondoljuk át kétszer is, hogy mit posztolunk

Ha rossz emberekben bízunk meg, akkor annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel a profilunkról, hozzászólásunkról vagy valamelyik üzenetváltásunkról, ha adatainkat bizalmasan kezeljük és figyelünk a helyes beállításokra. Ezért mindig kétszer gondoljuk át, hogy mit, kinek és hogyan posztolunk a közösségi felületeken, legyen szó egy véleményről, üzenetről, képről, vagy videóról, mert ami egyszer kikerült az internetre, azt már nem tudjuk később visszavonni.

5. Legyünk kétkedőek

Általános szabály, hogy ami túl jó, hogy igaz legyen, az általában átverés. Ezért, ha valaki új autót, számítógépet, vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes információért cserébe (születési hely, idő, személyi igazolvány száma stb.), az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adjuk ki, illetve mielőtt rábízzuk személyes információinkat valakire, győződjünk meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről.

6. Kerüljük az idegeneket

Egy csinos hölgy, vagy úr üzenetet küldött nekünk valamelyik közösségi felületen? Ha nem ismerjük az illetőt, nem találkoztunk vele még személyesen, akkor legyünk nagyon óvatosak. A kibertérben sok a rejtőzködő, illetve a hamis személyazonossággal rendelkező egyén, akik az álcákat az áldozatok manipulálására használják fel, és olyan dolgokra veszik rá a felhasználókat, amelyeket alapesetben nem tennének meg. Ha biztonságban szeretnénk lenni, akkor csak olyan embereknek engedélyezzük, hogy kapcsolatba léphessenek velünk, akiket személyesen is ismerünk.

Címlapkép: MTI

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm