14 °C Budapest
Elárulta az MNB, van-e állati zsír az új forintbankjegyekben

Elárulta az MNB, van-e állati zsír az új forintbankjegyekben

2017. augusztus 14. 11:38

Egyes angol vegán és vallási csoportok felháborodása miatt az angol font bankjegyeket kibocsátó Bank of England akcióba lépett. Konzultációt indítottak arra vonatkozóan, hogy továbbra is használjanak-e állati zsiradékot az új, műanyag bankók előállítása folyamán, amely konzultáció eredményét aztán szabadkozva teljesen figyelmen kívül hagyták. A Pénzcentrum annak járt utána, aggódniuk kell-e a magyar vegánoknak, hogy fizetés közben állati zsiradék kerül a kezükre.

Ezekben az években zajlik egyes bankjegyek cseréje Angliában. Polimeralapúra, azaz műanyagra cserélték az ötfontos bankjegyeket, és most következnek a húszfontos bankók.

A bankjegyeket kibocsátó Bank of England nem várt problémába ütközött a folyamat kapcsán. Egyes vegán és vallási csoportok ugyanis problémásnak tartják, hogy a régi, papír alapú bankókkal szemben, az új, műanyag bankjegyek tartalmaznak állati zsiradékot.

Nem vették figyelembe

A bank indított is egy konzultációt, ahol a 3 500 válaszadó 88 százaléka elutasította az állati zsiradék használatát, igaz, 48 százalék alternatívaként felmerült pálmaolaj használatát is ellenezte. Ezek után a bank közölte: fontosnak tartják a közvélemény egyes tagjainak jelzését, de nem változtat a gyártási technológián, azaz megmarad a 0,05 százalék állati zsír az összetevők között.

Nem világos, hogy a pálmaolaj miért merült fel az állati zsiradék alternatívájaként, hisz annak beszerzése meg környezetvédelmi aggályokat vetne fel, lévén, hogy nehezen beszerezhető fenntartható forrásból. A zsírcsere egyébként 16.5 millió fontba került volna tíz év alatt. 

A Bank of England egyébként azért döntött úgy, hogy papíralapúról műanyagalapúra cseréli a font bankjegyeket, mert a váltás következtében azok biztonságosabbá, tartósabbá és tisztábbá válnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kell-e hentes a forinthoz?

A Pénzcentrum még 2013-ban úgy értesült a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), hogy Magyarországon nem tervezik a papíralapú forint bankók polimeralapúra cserélését, a helyzet pedig azóta sem változott. A brit bankóbotrány kapcsán újfent megkerestük az MNB-t, hogy tartalmaznak-e a forint bankjegyek állati származékot. Válaszuk megnyugtathatja a magyarországi vegánokat, ugyanis

mind az 1997-től kibocsátott, jelenleg is forgalomban lévő forint bankjegysorozat, mind a folyamatban lévő, korszerűsítést célzó bankjegycsere során már kibocsátott új 10 000 és 20 000 forintos bankjegyek papír anyagúak. A forint bankjegyek alapanyagai állati eredetű összetevőket nem tartalmaznak

- írta az MNB.

2017. Augusztus 1-től már nem fogadják el a régi 5 ezres és 2 ezres bankjegyeket.

Bár már a régi bankjegyek nagy része kikerült a forgalomból, azért még mindig kallódhat a pénztárcánkban egy-egy kivont bankó. Fontos tudnunk, hogy egy adott címlet bevonása nem azt jelenti, hogy a nálunk lévő pénz elértéktelenedik, csupán nem tudunk vele többet fizetni. A bevonási határnap után a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, az MNB pedig húsz éven keresztül díjmentesen beváltja a régi bankjegyeket újra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?