26 °C Budapest
Itt a nagy sörpárbaj: az üveges vagy a dobozos a jobb?

Itt a nagy sörpárbaj: az üveges vagy a dobozos a jobb?

Pénzcentrum
2017. június 17. 07:00

Elindult a nyári szezon, a tikkasztó hőségben pedig kinek ne esne jól egy behűtött sör? A kérdés már csak az, hogy dobozos vagy üveges legyen? A Pénzcentrum legújabb terméktesztjén most arra a kérdésre kerestük a választ, hogy valójában van-e különbség a két csomagolás között. Melyik lehet a finomabb? Vajon vakon érezhető különbség a kettő között?


A legnagyobb sörfanatikusok szerint nem is kérdés, hogy nagy különbség van a dobozos és az üveges sörök között. Míg az egyik oldal a dobozosat kedveli a kényelem miatt, addig mások csak üvegeset hajlandóak inni, hogy hódolhassanak az igazi élmények. Egyesek szerint egyenesen más sört öntenek a különböző kiszerelésekbe, de sokan vallják azt is, hogy a dobozos sör azért rosszabb, mert  "fémes" íze van. Most azonban a Pénzcentrum lerántja a leplet a mendemondákról. Mutatjuk a tesztünk eredményeit.

Annak érdekében, hogy választ találjunk a nagy kérdésre, hogy a dobozos vagy az üveges söröknek jobb az íze a Pénzcentrum kibővített szerkesztőségével 10-en, összesen 8 különböző sörmárka üveges és dobozos kiadását kóstoltuk végig, vakon. A söröket 1-5-ig lehetett pontozni, így a legjobb ízű sör összesen 50 pontot szerezhetett volna.

A dobozos és az üveges sörök harcát a különböző sörmárkák pontszámait összesítve az üveges sörök nyerték meg. Ráadásul az Arany Ászok és a Heineken kivételével az összes márkánál az üveges kiszerelés kapott magasabb pontszámot. Ezzel a tesztelők egyébként alátámasztották korábbi állításukat, hiszen már a kóstolás előtt is többen az üveges sörök mellett tették le a voksukat.

Az összesített rangsort nézve is egy üveges sör, a Lidlben kapható Argus nyert.

A második helyre ugyanennek a márkának a dobozos kiadása került, amit a Soproni, a Dreher majd a Staropramen üveges söre követett. Érdekességnek számít, hogy ugyanezeknek a sörmárkáknak a dobozos kiadásai végeztek még a mezőny első felében.

Ez jól mutatja, hogy azért olyan hatalmas különbség nem volt a dobozos és az üveges kiadások között. A tesztelőket arra is megkértük, hogy egy-egy kóstolás után próbálják meg kitalálni, melyik lehetett a dobozos sör és a 80 kérdésből mindössze 38 alakalommal találták el a helyes választ, ami szintén arra enged következtetni, hogy vakon már nehezebben dönthető el, hogy akkor pontosan melyik sör volt dobozosan és melyik sör volt üvegesen csomagolva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi az igazság?

Évek óta folyamatosan növekszik a dobozos sörök forgalma, a hazai söröknek pedig már jóval több, mint 50 százaléka dobozban kerül forgalomba.

Minőségi különbség nincsen e sörök között. Ki-ki maga dönti el, melyiket preferálja. Talán azt érdemes elmondani, hogy a sörök érzékenyek a fényre. Létezik olyan, hogy fény ízű sör. Ezért, különösen az előttünk álló nyári időszakban ne hagyjuk üveges söreinket a napon, még rövid időre sem

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Schillinger Attilától, a Magyar Sörgyártok Szövetségének igazgatója.

10 eladott sörből 9 láger

A piacnak egyébként több mint 90 százalékát a láger típusú sörök teszik ki, amit sokan csak "rendes sörnek" hívnak. De nem véletlen, hogy ezek fogynak a legjobban, a láger típusú sörök ugyanis könnyen fogyaszthatóak, nem túl erősen komlózottak és a frissesség érzetét keltik. Ez az, amit a legtöbben szeretnek bennük. Sokan nem tudják azonban erről a sörtípusról, hogy ezt a típust a legnehezebb állandó jó minőségben előállítani, hiszen egy-egy esetleges ízhibát a lágereknél nem lehet elfedni több komlóval vagy éppen ízesítéssel.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?