9 °C Budapest
Itt a nagy sörpárbaj: az üveges vagy a dobozos a jobb?

Itt a nagy sörpárbaj: az üveges vagy a dobozos a jobb?

Pénzcentrum
2017. június 17. 07:00

Elindult a nyári szezon, a tikkasztó hőségben pedig kinek ne esne jól egy behűtött sör? A kérdés már csak az, hogy dobozos vagy üveges legyen? A Pénzcentrum legújabb terméktesztjén most arra a kérdésre kerestük a választ, hogy valójában van-e különbség a két csomagolás között. Melyik lehet a finomabb? Vajon vakon érezhető különbség a kettő között?


A legnagyobb sörfanatikusok szerint nem is kérdés, hogy nagy különbség van a dobozos és az üveges sörök között. Míg az egyik oldal a dobozosat kedveli a kényelem miatt, addig mások csak üvegeset hajlandóak inni, hogy hódolhassanak az igazi élmények. Egyesek szerint egyenesen más sört öntenek a különböző kiszerelésekbe, de sokan vallják azt is, hogy a dobozos sör azért rosszabb, mert  "fémes" íze van. Most azonban a Pénzcentrum lerántja a leplet a mendemondákról. Mutatjuk a tesztünk eredményeit.

Annak érdekében, hogy választ találjunk a nagy kérdésre, hogy a dobozos vagy az üveges söröknek jobb az íze a Pénzcentrum kibővített szerkesztőségével 10-en, összesen 8 különböző sörmárka üveges és dobozos kiadását kóstoltuk végig, vakon. A söröket 1-5-ig lehetett pontozni, így a legjobb ízű sör összesen 50 pontot szerezhetett volna.

A dobozos és az üveges sörök harcát a különböző sörmárkák pontszámait összesítve az üveges sörök nyerték meg. Ráadásul az Arany Ászok és a Heineken kivételével az összes márkánál az üveges kiszerelés kapott magasabb pontszámot. Ezzel a tesztelők egyébként alátámasztották korábbi állításukat, hiszen már a kóstolás előtt is többen az üveges sörök mellett tették le a voksukat.

Az összesített rangsort nézve is egy üveges sör, a Lidlben kapható Argus nyert.

A második helyre ugyanennek a márkának a dobozos kiadása került, amit a Soproni, a Dreher majd a Staropramen üveges söre követett. Érdekességnek számít, hogy ugyanezeknek a sörmárkáknak a dobozos kiadásai végeztek még a mezőny első felében.

Ez jól mutatja, hogy azért olyan hatalmas különbség nem volt a dobozos és az üveges kiadások között. A tesztelőket arra is megkértük, hogy egy-egy kóstolás után próbálják meg kitalálni, melyik lehetett a dobozos sör és a 80 kérdésből mindössze 38 alakalommal találták el a helyes választ, ami szintén arra enged következtetni, hogy vakon már nehezebben dönthető el, hogy akkor pontosan melyik sör volt dobozosan és melyik sör volt üvegesen csomagolva.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mi az igazság?

Évek óta folyamatosan növekszik a dobozos sörök forgalma, a hazai söröknek pedig már jóval több, mint 50 százaléka dobozban kerül forgalomba.

Minőségi különbség nincsen e sörök között. Ki-ki maga dönti el, melyiket preferálja. Talán azt érdemes elmondani, hogy a sörök érzékenyek a fényre. Létezik olyan, hogy fény ízű sör. Ezért, különösen az előttünk álló nyári időszakban ne hagyjuk üveges söreinket a napon, még rövid időre sem

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Schillinger Attilától, a Magyar Sörgyártok Szövetségének igazgatója.

10 eladott sörből 9 láger

A piacnak egyébként több mint 90 százalékát a láger típusú sörök teszik ki, amit sokan csak "rendes sörnek" hívnak. De nem véletlen, hogy ezek fogynak a legjobban, a láger típusú sörök ugyanis könnyen fogyaszthatóak, nem túl erősen komlózottak és a frissesség érzetét keltik. Ez az, amit a legtöbben szeretnek bennük. Sokan nem tudják azonban erről a sörtípusról, hogy ezt a típust a legnehezebb állandó jó minőségben előállítani, hiszen egy-egy esetleges ízhibát a lágereknél nem lehet elfedni több komlóval vagy éppen ízesítéssel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40