Teszt: a Heineken vagy a Csíki Sör az igazi?

Teszt: a Heineken vagy a Csíki Sör az igazi?

Pénzcentrum
2017. április 8. 07:03

Jelentkezőkből nem volt hiány, a Pénzcentrum terméktesztjében ez alakalommal a söröket vette górcső alá. Vaktesztünkben az Igazi Csíki Sör, a Heineken és a Ciuc is megmérkőzött, de vajon melyik jött ki győztesen?


Hosszú párbajozás után végre megegyezett a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project Kft. Korábban a Heineken azért perelte be az Igazi Csíki Sör gyártóját, mert úgy vélte, hogy a gyártó ellopta a szellemi tulajdonát. A multinacionális holland cég ugyanis 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. Az Igazi Csíki Sör Manufaktúra terméke pedig 2014 novemberében jelent meg a piacon. A friss megállapodás szerintazonban a két sör márka békében meg fog férni egymás mellett.

A tartalom a lényeg

Márkanév ide vagy oda a Pénzcentrum legújabb vaktesztjén arra voltunk kíváncsiak, ízre vajon melyik sör a legfinomabb. A tesztelt söreink között megtalálhatóak voltak a háborúzó márkanevek, magyar sörök, saját márkás diszkont sörök, és ráadásként még egy mentes sör is. Vajon sikerült kiszúrnia a 15 tesztelőnek a kakukktojást?

Ahogyan a Pénzcentrum eddigi tesztjeiben, most is a nagy márkanevek helyett a saját márkás termékek kerültek a dobogó tetejére.

Az első helyezett a Lidl-ben kapható Argus sör lett: 50,5 ponttal, míg a második a Berg König: 49,5 ponttal, amit az Aldiban árulnak.

A dobogó harmadik fokára ketten is felkerültek: a kóstolók a Drehernek és a Heinekennek is 46 pontot adtak. A maximálisan megszerezhető 75 ponttól egyébként az összes sör jóval elmaradt, a legjobb értékelést, vagyis az 5 pontot egyetlen tesztelő sem osztotta ki.

A Heineken mentes sörét a legtöbb tesztelő lefülelte, és éppen emiatt nem is adott neki túl magas pontszámot, ezért ez került az utolsó helyre. A Csíki Sört tesztelőink közül sokan más ízűnek vélték a többi sörhöz képest, és emiatt ennek sem adtak túlságosan magas pontszámokat.

Felismernénk?

A kóstolás végén megkértük a tesztelőinket arra is, hogy próbálják meg kitalálni, melyik volt a Csíki Sör és melyik a csak Romániában kapható Ciuc és melyik lehet a Heineken. A legtöbb találatot az Igazi Csíki Sör kapta, amit 15-ből 7-en is felismertek. A Ciuc-ot pedig mindössze 2-en ismerték fel.

A Heinekent 4 telitalálatot kapott, de 4-en voltak azok is, akik az Argus sörről gondolták azt, hogy az a Heineken.

Milyen változások jönnek idén a sörpiacon?

2017-ben lendületet vesz a sörpiacon az innováció. A kézműves sörök mellett a gyártók számos új sörrel jelentkeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tovább hódít a hidegkomlózás, már a piacon az első hazai nagyipari Indian Pale Ale és feljövőben vannak a cseh sörmárkák

- tudta meg a Pénzcentrum Schillinger Attilától, a Magyar Sörgyártok Szövetségének igazgatójától.

A kínálat növekedése mellett azonban fontos az is, hogy a fogyasztási szokásaink is átalakulóban vannak. Egyre jobban erősödik a prémium sörök forgalma és ezzel együtt a sör szerepe is nő a magyar gasztronómiában. A sörfogyasztási szokásainkat persze nagyban befolyásolja az időjárás. Ha idén meleg nyarunk lesz, akkor jó eséllyel sörfogyasztási csúcsok dőlhetnek meg - tette hozzá Shillinger Attila.

10 eladott sörből 9 láger

A piac több mint 90 százalékát a láger típusú sörök teszik ki, amit sokan csak "rendes sörnek" hívnak. De nem véletlen, hogy ezek fogynak a legjobban, a láger típusú sörök ugyanis könnyen fogyaszthatóak, nem túl erősen komlózottak és a frissesség érzetét keltik. Ez az, amit a legtöbben szeretnek bennük. Sokan nem tudják azonban erről a sörtípusról, hogy ezt a típust a legnehezebb állandó jó minőségben előállítani, hiszen egy-egy esetleges ízhibát a lágereknél nem lehet elfedni több komlóval vagy éppen ízesítéssel.

Másik érdekesség, hogy évek óta növekszik a dobozos sörök forgalma. A sörök jóval több mint 50 százaléka dobozban kerül a hazai forgalomba. Minőségi különbség azonban nincsen az üveges és a dobozos sörök között. A sör inflációtól letisztított átlagára az ezredforduló óta változatlan, 205 forint/fél liter. A piacnak azonban rosszat tesz a dömpingáron behozott importsör - állítja Shillinger Attila. A kézműves sörök persze a fenti átlagárnál jóval magasabb áron kerülnek a forgalomba.

Az alábbi világos söröket teszteltük:

  • Argus Gold (Lidl)
  • Berg König Prémium (Aldi)
  • Heineken
  • Dreher
  • Borsodi
  • Heineken alkoholmentes
  • Ciuc
  • Igazi Csíki Sör

 

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?