Szinte minden vásárló arra törekedett, hogy a saját pénztárcájához mérten a lehető leginkább energiatakarékos készüléket vásároljon.
A magyar élelmiszereket és alapanyagokat néhány éve erősen népszerűsítik különböző hazai szervezetek és kampányaik, amelyek láthatóan hatottak a vásárlókra. Az elmúlt hetekben kirobbant élelmiszerbotrány után többen sejtenek rossz minőségő termékeket a boltok polcain, és bár nem a magyar termékkkel volt baj, felmerülhet a kérdés: lehet-e ma egyáltalán Magyarországon minőségi élelmiszereket vásárolni, és ha igen, hol? Hazai termelőket kérdeztünk a magyar piac helyzetéről és a vásárlói szokások átalakulásáról.
A vezető éttermek, sztárszakácsok világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a jó minőségű, helyi alapanyagokra, és ez a tendencia Magyarországon is jellemző. A csúcsgasztronómia szép lassan lecsorog a magyar konyhákba is, ahol szintén egyre fontosabb szerephez jutnak a minőségi magyar alapanyagok, és épp ezért az áruházláncok polcain is egyre több helyet kapnak ezek a termékek. Bár az elmúlt hetekben kirobbant magyar termékbotrány után ez nem alapvető, de igenis lehet Magyarországon magas minőségű élelmiszerárut kapni, és nemcsak a topéttermek topséfjei férnek hozzá ezekhez.Tényleg silány minőségű élelmiszereket árulnak itthon?
Február végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata alapján kiderült, hogy a multinacionális élelmiszerkereskedő cégek rosszabb minőségű élelmiszert adnak el a kelet-európai régióban, köztük Magyarországon, mint Nyugaton. A Nébih utólag elismerte, hogy a termékek összetételben különbséget nem talált, és azok minden tekintetben megfelelnek a jogszabályok előírásainak. Bár a botrány kapcsán megírtuk, hogy hol lehet itthon is nyugati piacra készült termékeket beszerezni, nem feltétlenül ez a megoldás, hiszen bőven találni hazánkban is jó minőségű, magyar gyártású termékeket.
Aki követi a magyar gasztronómia fejlődését, láthatja, hogy egyre több kiváló étterem nyílik Budapesten és a fővároson kívül is. A vidéki gasztronómiai fejlődés etalonja a Balaton, ahol sorra nyílnak a magas színvonalat jelentő éttermek, legyen szó fine diningról, bisztrókonyháról, vagy akár strandbüféről. Ezenkívül egyre több nagyvárosban jut fontos szerephez a csúcsgasztronómia, és a magyar alapanyagok is egyre nagyobb arányban vannak jelen ezekben az éttermekben.
A tésztát bogácsi nagymamák gyúrják, a pisztrángot Szilvásváradról szerzik be, a lekvár Noszvajról érkezik, a bárány Kelemérről, a marhahúsért Szabolcsba, pontosabban Rohodra utaznak. Sok termelő már közvetlenül keresi őket, így akár az étteremmel együtt gondolkodva is tudnak fejleszteni.
- véli Erhardt Zoltán, a soproni Erhardt étterem konyhafőnök-tulajdonosa, aki azt tapasztalja, hogy sok Sopronba látogató - például Budapestről vagy a környező országokból - ma már tudatosan választ, keresi a jó helyeket.
Az olyan alapanyagok, mint például a burgonya, a sárgarépa, a libamáj, a mangalica hazai, számos esetben környékbeli termelőktől érkeznek.
A magyar csúcséttermek tehát láthatóan nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi hazai alapanyagok használatára, de ez nem a topséfek kiváltsága, és nem is speciális helyeken kell keresni őket: elég körülnézni a nagy diszkontláncok polcain.
Az áruházláncoknak fontossá váltak a hazai termelők
A Szatmárkert Kft. almafeldolgozó és a Soós Tészta Kft. tésztagyártó több éve működnek nagy áruházláncok beszállítóiként, például a Lidl áruházakat is ők látják el termékekkel. Mindkét cég egyetért abban, hogy ezt a pozíciót nemcsak elérni, de megtartani is kihívás Magyarországon, pedig egy magyar termelőnek kiemelten fontosak ezek a kapcsolatok, mert ma az áruházláncok a legnagyobb árufelvásárlók, így a beszállítói lét ad egyfajta pénzügyi stabilitást. De mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen láncok beszállítójává válhasson?
- mondta el a Pénzcentrumnak Kovács Oszkár, a Szatmárkert Kft. vezetője, aki szerint a termelőnek meg kell győzni az áruházláncokat, hogy tartósan tud megfelelő minőségű és mennyiségű árut biztosítani. Hangsúlyozta, hogy utóbbi, vagyis a mennyiség is nagyon fontos.
Molnár Gábor, a vecsési tésztagyár kereskedelmi igazgatója szerint a hálózatokba való bejutás talán nem annyira nehéz, főleg ha előtte valaki már bizonyított más piacokon, viszont a bent maradás már annál nagyobb kihívást jelent. A szigorú, folyamatosan növekvő minőségi elvárásoknak és az ezzel ellentétesen ható árprésnek megfelelni rettentő nehéz feladat elé állítja a magyar vállalkozásokat. Ehhez korszerű gyártástechnológiára, stabil pénzügyi háttérre és a minőség iránti feltétlen elkötelezettségre van szükség.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Ma máshogy vásárolunk, mint néhány évvel ezelőtt
- véli a Szatmárkert Kft. vezetője. A cég elsősorban almafeldolgozással foglalkozik, és azt tapasztalják, hogy az utóbbi években a fogyasztóknak és a nagy áruházláncoknak is fontosabbá vált, hogy minőségi gyümölcsök kerüljenek a polcokra.
A Soós Tészta gyártói is úgy látják, hogy a hozzáadott értékkel rendelkező, magasabb minőségű termékek iránt nőtt a kereslet az elmúlt években. Molnár Gábor, aki szerint a vásárlók jelentős része ár-érték arány alapján vásárol, tehát közepes árszínvonalon a lehető legmagasabb minőséget kutatja, de megjelent egy szűkebb vásárlói réteg is, amely a kifejezetten magas, akár prémium hozzáadott értékkel rendelkező élelmiszereket veszi le a polcról.
- tette hozzá a kereskedelmi igazgató.
Mi garantálja a minőséget?
Cseh-Szakál Judit, az Alföldi Garabonciás Kft. vezetője szerint főleg azért nehéz beszállítóként jelen lenni a nagy áruházláncok kínálatában, mert számos auditon kell megfelelni, rendszeres ellenőrzések vannak, de persze ezek is mind azt garantálják, hogy minőségi áru kerüljön a polcokra. Szerinte az állandó minőség biztosításához
A Szatmárkert Kft.-nél szintén számos audit működik, illetve minden esetben nyomon követik a termékek útját.
- mondta a cég vezetője.
Molnár Gábor is úgy véli, hogy a minőségi termékek előállításának első és legfontosabb feltétele a minőségi alapanyagok használata. A vecsési tésztagyártó a termékek gyártása során kizárólag kiváló minőségű tésztalisztet és friss tyúktojást használ, beszállítóik pedig rendszeresen minősített, hazai termelők, akikkel hosszú távú stratégiai együttműködésben dolgoznak.
Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.
Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.
Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!
A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.
-
Visszatér a korábbi slágertermék: újra elérhető tőke- és hozamvédett befektetési alap a piacon
Fenntartható élelmiszergazdaság és energetika felpörgése akár 20 százalék hozamot is adhat 5 év alatt az OTP-nél.
-
Újra eljött a bankbetétek ideje?
Már 10 százalék feletti lekötött betét is van a piacon – a MagNet értékelte a helyzetet.
- Dánia az összes Caesarját átadja Ukrajnának
- Kiderült, mi ihlette a világot a lábáról levevő Wednesday-táncot
- Konditermi razziát indít a NAV
- Síturizmus: egy ország jelentős új követelménnyel állt elő
- Négyen egy ellen, emberhalál 40 ezer forintért
- Idén is lesz igazgatási szünet – itt vannak az időpontok
Digital Transformation 2023
Sustainable Tech 2023
Biztosítás 2023


