28 °C Budapest
Elárulták a magyar áruházláncok, mennyivel drágul náluk a kenyér

Elárulták a magyar áruházláncok, mennyivel drágul náluk a kenyér

2017. január 18. 11:00

A Pékszövetség előrejelzése szerint, termékcsoportonként ugyan változó, de 10-30 százalék közötti áremelésre számíthatnak a fogyasztók februártól. Kíváncsiak voltunk, a hazai áruházláncok is meglépik-e a legtöbb pékségnél évek óta halogatott árkorrekciót.

Bombaként robbant a napokban a Pékszövetség előrejelzése, miszerint februártól akár 10-15 százalékkal is megugorhat a kenyér, a zsemle és a kifli ára; a többi terméknél pedig a 30 százalékos emelés sem elképzelhetetlen. Mint arról a Pénzcentrum az RTL Klub Híradójának is beszámolt, ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy

a fehérkenyér átlagára a kilónkénti 260 forintos sávból a 280-300 forintos ársávba tolódhat.

A szövetség szerint a lépést több együttható is indokolja: egyrészt ágazati szintű, átfogó áremelésre évek óta nem volt példa Magyarországon; másrészt a kötelező minimálbér-emelés terheit többnyire csak áremeléssel tudják kigazdálkodni az idei évtől az érintett vállalkozások.

Na persze lesznek kivételek is; a szövetség tájékoztatása szerint ugyanis az elmúlt években is voltak olyan piaci szereplők (főként a felkapott pékségek), amelyek évről évre végrehajtottak árkorrekciót. A Pénzcentrum viszont arra is kíváncsi volt, mi újság a hazai áruházláncoknál, hiszen a legtöbb család a friss pékárut is többnyire ezekben szerzi be.

Tekintettel arra, hogy 2017 januárjától emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, a gyártó sütőipari cégeknél az önköltség is növekedett. 2016 decemberétől folyamatosan kaptunk áremelési kérelmeket, melyeket elsősorban a béremeléssel indokoltak a partnerek, de a sajt áremelés, valamint a sütőszerek áremelése is felmerült olykor indokként. Az előbbiek miatt a termékek egy részénél a beszerzési árak különböző mértékben emelkedhetnek, illetve a fogyasztói árban, ugyan nem minden termék esetében, de változás várható

- reagálta megkeresésünkre a Spar Magyarország.

KATT! A Spar, Tesco, Lidl, ALDI, Auchan legütősebb akciói a 3. héten!

Az ALDI elkötelezett abban, hogy vásárlóinak mindig magas minőségű termékeket kínáljon, a lehető legkedvezőbb áron. Célként tűztük ki magunknak, hogy vevőink számára hosszú távon biztosítsuk a legjobb árakat. A piaci változásokat figyelembe véve és ezekhez igazodva, a jövőben is ezt a filozófiát tartjuk szem előtt

- közölte sejtelmesen az ALDI Magyarország.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vásárlók a Lidl friss pékárui esetében a megszokott kedvező árakkal találkozhatnak folyamatosan, így februárban is

- kommentálta a piaci események várható hatásait szűkszavúan a Lidl Magyarország kommunikációs vezetője.

A saját gyártású termékek esetében - bár a költségek emelkedése a Tescót is ugyanúgy érinti - törekszünk arra, hogy a vásárló számára az eddig megszokott árszinten kínáljuk péktermékeinket

- kommentálta a Pékszövetség prognózisát a Tesco kommunikációs osztálya.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!