6 °C Budapest
Komoly drágulás vár a sörre, csokira a magyar boltokban

Komoly drágulás vár a sörre, csokira a magyar boltokban

2017. január 17. 17:05

A klímaváltozásnak már ma is érezhetjük a hatásait: emelkedik a tengerszint, és folyamatosan megdőlnek a melegrekordok. Arra azonban talán kevesen gondolnak, hogy néhány népszerű ételt is veszélyeztet a globális felmelegedés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár Donald Trump, az új amerikai elnök szerint a globális felmelegedés csak átverés, azért akad néhány kutatás, amely szerint van pár étel, amire mégis komoly hatással  lesz a klímaváltozás. Első körben megdrágulhatnak ezek a termékek, és hosszútávon pedig akár teljesen el is tűnhetnek a boltok polcairól.

Sör

A ClimateWatch magazin jelentése szerint a klímaváltozás jelentősen megviseli Amerikában a komlótermesztést. Az aszályok megnehezítik a sorfőzdék dolgát. Ráadásul sokan attól tartanak vezetékes víz hiánya miatt a söröket a jövőben talajvízből készíthetik majd, ez pedig jelentősen megváltoztatná az ízüket.

Csoki

Jelenleg Indonézia és Ghána a legtökéletesebb hely a kakaóbab termesztésre, amiből már most is kevesebbet tudnak előállítani,  mint korábban. A legnagyobb csokoládégyárak, mint például a Mars már most alkalmaz meteorológusokat, annak érdekében, hogy tanulmányozzák a változó időjárást. Ha felkészülnek a változásokra, akkor talán csökkenteni tudják a károkat, amit a változó időjárás okoz a kakaóbab termesztésben.

Próbáljuk kideríteni, milyen időjárási viszonyok lesznek 10, 20 vagy akár 100 év múlva, hogy felkészülhessünk a változásokra

- mondta el a Business Insidernek Katie Johnson, a kutatócsoport vezető menedzsere.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kávé

Még tavaly szeptemberben látott napvilágot egy jelentés, miszerint a kávétermesztésre alkalmas területek száma a világon csaknem 50 százalékkal csökkent a klímaváltozás miatt. Ugyanis nemcsak az aszályok viselik meg a kávébabokat, de az éghajlatváltozás miatt különböző betegségére is egyre érzékenyebbé váltak a növények.

Avokádó

Az éghajlatváltozás az avokádó egyik legnagyobb ellensége. Hiszen az avokádó egyébként is lassan növekszik és nagyon érzékeny az időjárásra, így az aszályok rendkívül megviselik.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06