34 °C Budapest
Brutális kedvezmények jönnek: van, ahol már ma indul az őrület

Brutális kedvezmények jönnek: van, ahol már ma indul az őrület

2016. november 18. 05:32

Hivatalosan egy hét múlva, vagyis november 25-én lesz a Black Friday, vagyis Fekete Péntek nevű vásárlási őrület. Magyarországon még csak néhány éve kezdődött az egy napig tartó kedvezmény áradat, de évről évre egyre nagyobb méreteket ölt. Mutatjuk, idén hol érdemes szétnézni.

A fogyasztói társadalom egyik legnagyobb ünnepe a Black Friday, amikor is boltkórosok milliói fürdőzhetnek a hatalmas kedvezményekben, és élhetik meg a vásárlás örömeit. A Fekete Péntek az Egyesült Államok "terméke", amit minden évben Hálaadást követően, november negyedik péntekjén rendeznek. Nem hivatalosan ugyan, de ez a nap a karácsonyi vásárlási szezon kezdete. 

A tengeren túlon már félévszázados hagyománya van ennek az eseménynek, vannak üzletek, amelyek ezen a napon 0 órakor nyitnak, és csak éjfélkor zárnak be, valamint nyitáskor gyakran olyan rendkívül alacsony árakat szabnak meg, hogy még az önköltséget sem fedezi. Ezzel hatalmas tömegeket vonzanak be a boltokba. És évről évre botrányokat, "tömegverekedéseket" idéznek elő.

Magyarországon még nem fordult elő, hogy ennyire heves reakciókat váltson ki egy-egy üzlet a vásárlókból Black Friday alkalmával. És önköltség alatti árakkal sem igen lehet találkozni, de még így is nagy kedvezmények közül válogathatnak a vásárlók. 

Kisebb botrányok és kellemetlenségek viszont nálunk sem ismeretlenek. Magyarországon főleg a webáruházak hirdetnek Black Friday akciókat, de az informatikai hátterüket olykor "elfelejtik" felkészíteni a nagy rohamra, és összeomlik a teher alatt. Ezeket a bakikat viszont évről-évre egyre sikeresebben próbálják áthidalni, és igazi élményt nyújtani a vásárlóknak.

A hazai Black Friday

Itthon elsőként, egy héttel korábban, tehát ma az Extreme Digital tart Black Friday-t, és ekkor már a Media Markt webáruházában is elindul az akció (az üzleteiben viszont csak egy héttel később). A többség viszont a hivatalos napra időzíti a kedvezményeit. Webáruházak, kuponoldalak, játék- és könyvesboltok, ruhamárkák és bútorüzletek is csatlakoztak a Fekete Péntekhez, és olyan nagy cégek is, mint például a Media Markt, vagy az eMag.

Többek között ezek a hazai üzletek csatlakoznak az idei Black Friday-hez:

 • Telekom
 • Extreme Digital
 • Media Markt
 • eMag
 • BestByte.hu
 • jatekbolt.hu
 • jatekshop.eu
 • kokupon.hu
 • maikupon.hu
 • butoraim.hu
 • Ars Una
Sok online kereskedés ingyenes házhozszállítást is vállal ezen a napon.

És ha már nemzetközi méretű a megmozdulás, akkor érdemes lehet szétnézni külföldi webáruházakban is, hiszen hatalmas kedvezményekre bukkanhat az ember. Néhány dolgot viszont érdemes szem előtt tartani, például, ha ingyenes házhozszállítást ígérnek, az nem biztos, hogy magyarországi címre is érvényes, vagy értékhatár nélkül teszik ezt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Néhány napja például az Amazon németországi részlege is bejelentette, hogy ingyen szállít Magyarországra, igaz csak 39 euró értékű feletti vásárlás esetén.

KATTINTS! Ingyen szállít Magyarországra az Amazon

A netes vásárlás ugyan egyre elterjedtebb, de néhány buktató még mindig nagy fejfájást okos a vásárlóknak. A legfontosabb, amire figyelni kell internetes rendelésnél:

 • Indokolás nélküli elállás esetén a teljes kifizetett összeget vissza kell kapni, kivéve, ha a fogyasztó a működés megállapításához meghaladó mértékben használta a terméket és ezért csökkent annak az értéke és ennek lehetőségéről előre tájékoztatták.
 • Nem számít, hogy sor került-e már a kiszállításra, előtte is minden további nélkül élni lehet a tizennégy napos indokolás nélküli elállási joggal.
 • Ha elálltak a szerződéstől, ne mulasszák el visszaszolgáltatni a terméket, mert ennek - vagy a visszaküldés igazolása - hiányában a vállalkozás visszatarthatja az összeget.
 • A vállalkozás nem tagadhatja meg a pénz visszafizetését azzal az indokkal, hogy a fogyasztó a terméket már kipróbálta vagy használta. 

Mennyit fogunk költeni idén?

A tervek szerint az idei Black Friday-en egy kicsit többet fogunk költeni, mint tavaly - a Media Markt és az NRC Marketingkutató közös, reprezentatív kutatása szerint. Az is kiderült, hogy az akció iránt érdeklődők zöme magának vásárol majd (56 százalék), és átlagosan 27 ezer forintot szeretnének költeni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43