28 °C Budapest
Kiszámoltuk: nem is gondolnád, ilyen sokat költesz a kutyádra

Kiszámoltuk: nem is gondolnád, ilyen sokat költesz a kutyádra

Pénzcentrum
2016. augusztus 20. 07:05

Oltások, betegség, kutyatáp és póráz - ez csak néhány dolog, amire szinte biztosan költened kell, ha úgy döntesz, hogy befogadsz otthonra egy négylábút. Ezek a tételek külön-külön apró kiadásoknak tűnnek, de az évek folyamán hatalmasra duzzadhatnak. Mutatjuk, milyen költségekkel kell számolnod, ha összekötnéd az életed egy kutyával.


Egy felelős kutyatartó nem sokat tud spórolni a kisállatán. Például nem minden oltás kötelező, de ha nem adatjuk be azokat, akkor azzal az állat egészségét veszélyeztetjük. Aztán ott van az etetőtál, a póráz és még néhány alapkellék, amit muszáj beszereznünk. Arról nem is beszélve, hogy a kutyusra fordított kiadások már a vásárlással kezdődnek. Nézzük pontosan mit is jelent a kutyatartás számokban.

Mennyért lehet  kutyát venni?

Ha egy menhelyi kutyát szeretnénk magunk mellé, akkor is általában illik, vagy kell fizetni, amikor elhozunk egy ebet. A fiezetendő összeg pedig  5 000 - 10 000 forintra tehető. A tenyésztőtől vásárolt kutyák árai 15 000 forinttól indulnak, de ennyiért általában nem kapni törzskönyvezett kutyust. Felfelé a határ a csillagos ég, az árak pedig fajtánként és tenyészőként is változnak. Találni például Golden Retrievert 30 000 és 80 000 forintért is. Francia Bulldogot például vehetünk 160 ezer forintért is, de olyan tenyésztő is akad, aki több százezer forintot kér egy ebért.

Állatorvos

Ha meg van a kutya, akkor jöhetnek az egészségügyi költségek. Rendeletileg csak a veszettség elleni oltás, a féreghajtás és 2013. január elseje óta a 4 hónapos kort betöltött kutyák esetén a mikrochipes megjelölés a kötelező. A mikrochip-et akciósan megoldhatjuk 3 000 forintból. Az oltásokból a kötelező veszettség ellenit minden évben be kell adni. Az oltás ára olyan 3 500 - 5 000 forint körül mozog, szóval például 15 oltással számolva erre az évek alatt összesen akár 52 500 - 75 000 forint között kell költenünk. A féreghajtó tablettáért egy közepes termetű kutyánál pedig körülbelül évente 1 000 forinttal számolhatunk.

KATTINTS! Ezt minden kutyásnak tudnia kell: 45 ezres bírságot is kaphatnak

Aztán ott vannak az ugyan nem kötelező, de igencsak ajánlott oltások is. Ebből rögtön legalább négyet érdemes beadatni már a kiskutyáknak, meghatározott időszakonként. Ez is legalább összesen 15 000 - 20 000 ezer forintba kerül. Az állatorvosi költségeknél azonban fontos megjegyezni, hogy a díjak állatorvosonként és persze a kutya méretétől függően is jelentősen változnak. A fenti költségekhez pedig hozzájönnek az esetleges betegség költségei. A legtöbb helyen minden alkalommal vizsgálati díjat is kell fizetni a kezelési díjon túl, ez 3000-5000 forint körül mozog.Ha pedig műtétre kerülne sor akkor az akár több tízezer, esetleg százezer forintunkba is kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy akadnak olyan rendelők, ahol az esti-éjszakai időben és hétvégeken, ünnepnapokon, azaz az ügyeleti időszakban a szolgáltatási díjakat 100 százalékos pótdíjjal terhelik. Ez azt jelenti, hogy az ár a duplája az alapáraknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Etetés

Az etetés sem könnyű kérdés, ugyanis egy olcsóbb rossz minőségű táppal akár árthatunk is a kutyusnak. Egy közepes termetű felnőtt kutyának általában napi egy konzerv elég. A kiszerelések árai itt is az állat méretéhez igazodnak, egy doboz 300 forinttól körülbelül 1000 forintos árskálán mozog. A száraztápok közül pedig attól függően, hogy milyen drága kiszerelést vásárolunk az etetés költsége naponta 300 - 600 forint körül mozog. Ha egy átlagos napi 500 forintos árral számolunk, akkor a kutyatápra havonta 15 000 forintot kell elköltenünk.

Mennyi az annyi?

A fentiek mellett nem szabad elfelejtkeznünk az estleges jutalomfalatokról, a pórázról, a kutyaházról, vagy kuckóról, a kutyakozmetikusról és még sorolhatnánk. Összesítésünkben azonban most csak a fent is felsorolt költségekre koncentrálunk.

Vagyis az egyes kiadásokat átlagban nézve a 15 évig élő, közepes méretű kutyánkra rengeteget kell költenünk. A kutyus megvétele legyen 15 000 ezer forint, amihez hozzájönnek az oltási költségek: közel 80 ezer forint, a chip pedig 3000 forint. Az etetés havi 15 000 forinttal számolva a 15 év alatt 2 millió 700 000 forint. Ehhez hozzájöhet a minden egyes alkalommal kifizetett állatorvosi vizsgálati díj, ne adj isten műtéti költségek, gyógyszeres kezelések, és egyéb költségek

így könnyen elérhetjük akár a 3 millió forintot is.

Ez nagyon soknak hangzik, de...

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezt az összeget 15 év alatt fogjuk kifizetni. Ráadásul felmérések bizonyítják, hogy akinek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomása, koleszterinszintje, továbbá jobban és hamarabb felgyógyul egy sebészeti beavatkozás után, és a kardiovaszkuláris betegségek estében csökkennek a kockázati tényezők is. A szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet jóval nagyobb eséllyel élik túl mint azok, akiknek nincsen társállatuk.

A házi kedvencek csökkentik a stresszt, így erősítik az immunrendszer is.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?