0 °C Budapest

Pofátlan PIN kód-trükk terjed: a te kártyád biztonságban van?

2015. május 23. 07:01

Pimasz bankkártya-védelmi trükk terjed a neten: a lényege, hogy egy kamu PIN kódot kell ráírni a kártyára. Ha ellopják, a tolvaj, egyből a hibás számokkal próbálkozik, az ATM pedig hamarosan benyeli a kártyát. Megkérdeztük a bankokat és a kártyatársaságokat, mit gondolnak erről a módszerről.

Magyarországon a felnőtt (városi) lakosság 93 százalékának van bankkártyája és a megkérdezettek fele hetente legalább egy alkalommal használja is. 82 százalékuk pedig nem csak készpénzfelvételkor, hanem a vásárlások alkalmával is előveszi a plasztikot.


Ezért fontos, hogy biztonságosan használjuk a kártyánkat. Mostanában egy újfajta védekezési módszer terjed a neten.

A lényeg, hogy a bankkártyánkra ráírunk egy rossz PIN kódot: egy tetszőleges négyjegyű számot.

Így ha a kártyánk illetéktelen kezekbe kerül és többször a helytelen PIN kóddal próbálnak meg róla pénzt levenni, akkor az automata biztonsági okokból elnyelni a bankkártyánkat és így elviekben könnyebb az azonosítás. Megkerestük a kártyatársaságokat és a bankokat, mit gondolnak erről a védekezési módszerről.

A Raiffeisen Bank nem javasolja ezt a módszert. Véleményük szerint az ügyfél, aki ráírja a kártyára a PIN-t csak nagyobb veszélynek teszi ki magát. Egy sima vásárlásnál, vagy készpénz felvételnél, ha meg látják a tolvajok, hogy rá van írva valami a kártyára, csak célponttá válhatunk.

Bár az említett módszer elvileg működhet, mi nem javasolnánk ügyfeleinknek, inkább arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy ne tartsák egy helyen a PIN kódjukat a kártyával, sőt, lehetőleg ne írják azt fel sehova, hanem emlékezetből használják. Ha a banktól kapott kódot nehezen megjegyezhetőnek találják, lehetőségük van bármelyik ATM-ünk segítségével megváltoztatni azt egy olyanra, melyet könnyen meg tudnak jegyezni. A kártya eltulajdonítása vagy elvesztése esetén pedig fontos, hogy minél hamarabb jelezzék a problémát felénk, hogy megtegyük a szükséges lépéseket a visszaélések megelőzése érdekében.

- válaszolta a CIB Bank.

Az OTP Bank semmilyen szempontból nem tarja biztonságosnak ezt a megoldást. Amennyiben a csaló nem ismeri a PIN kódunkat, akkor is helytelen kóddal próbálkozik, és az eredmény ugyanaz lesz, mert az automata előbb vagy utóbb elnyeli a kártyánkat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt a Visa Europe válasza is megerősíti: az automata biztonsági okokból néhány próbálkozás után elnyeli a kártyánkat, a próbálkozási lehetőségek száma attól függ, hogy melyik bank üzemelteti az ATM-et. A kártyatársaság azt tanácsolja, hogy semmiképpen ne tartsuk a PIN kódunkat a bankkártyánk mellett, ha elveszítenénk, akkor azt azonnal jelezzük a bankunknál.

Így védekezhetünk

A neten terjedő módszert tehát egyik válaszadónk sem tanácsolja,  a biztonságos kártyahasználat érdekében, a MasterCard a következőket ajánlja:

  • Amint kézhez kapod, írd alá új kártyád!
  • A kártyához tartozó PIN kódot tartsd elkülönítve a kártyádtól, mások által nem ismert helyen!
  • Rendszeresen ellenőrizd bankkártyádnak meglétét!
  • Tartsd fejben PIN kódod!
  • Kártyás, on-line vásárlás előtt tájékozódj az ismeretlen cégekről a helyi fogyasztóvédelemnél!
  • Soha ne adj ki olyan, bankkártyáddal kapcsolatos információt, amelyről tudod, hogy azt bizalmasan kell kezelni!
  • SOHA, senkinek ne add meg az online számládhoz vagy az internetes szolgáltatódhoz használt jelszót!

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?