31 °C Budapest

Pofátlan PIN kód-trükk terjed: a te kártyád biztonságban van?

2015. május 23. 07:01

Pimasz bankkártya-védelmi trükk terjed a neten: a lényege, hogy egy kamu PIN kódot kell ráírni a kártyára. Ha ellopják, a tolvaj, egyből a hibás számokkal próbálkozik, az ATM pedig hamarosan benyeli a kártyát. Megkérdeztük a bankokat és a kártyatársaságokat, mit gondolnak erről a módszerről.

Magyarországon a felnőtt (városi) lakosság 93 százalékának van bankkártyája és a megkérdezettek fele hetente legalább egy alkalommal használja is. 82 százalékuk pedig nem csak készpénzfelvételkor, hanem a vásárlások alkalmával is előveszi a plasztikot.


Ezért fontos, hogy biztonságosan használjuk a kártyánkat. Mostanában egy újfajta védekezési módszer terjed a neten.

A lényeg, hogy a bankkártyánkra ráírunk egy rossz PIN kódot: egy tetszőleges négyjegyű számot.

Így ha a kártyánk illetéktelen kezekbe kerül és többször a helytelen PIN kóddal próbálnak meg róla pénzt levenni, akkor az automata biztonsági okokból elnyelni a bankkártyánkat és így elviekben könnyebb az azonosítás. Megkerestük a kártyatársaságokat és a bankokat, mit gondolnak erről a védekezési módszerről.

A Raiffeisen Bank nem javasolja ezt a módszert. Véleményük szerint az ügyfél, aki ráírja a kártyára a PIN-t csak nagyobb veszélynek teszi ki magát. Egy sima vásárlásnál, vagy készpénz felvételnél, ha meg látják a tolvajok, hogy rá van írva valami a kártyára, csak célponttá válhatunk.

Bár az említett módszer elvileg működhet, mi nem javasolnánk ügyfeleinknek, inkább arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy ne tartsák egy helyen a PIN kódjukat a kártyával, sőt, lehetőleg ne írják azt fel sehova, hanem emlékezetből használják. Ha a banktól kapott kódot nehezen megjegyezhetőnek találják, lehetőségük van bármelyik ATM-ünk segítségével megváltoztatni azt egy olyanra, melyet könnyen meg tudnak jegyezni. A kártya eltulajdonítása vagy elvesztése esetén pedig fontos, hogy minél hamarabb jelezzék a problémát felénk, hogy megtegyük a szükséges lépéseket a visszaélések megelőzése érdekében.

- válaszolta a CIB Bank.

Az OTP Bank semmilyen szempontból nem tarja biztonságosnak ezt a megoldást. Amennyiben a csaló nem ismeri a PIN kódunkat, akkor is helytelen kóddal próbálkozik, és az eredmény ugyanaz lesz, mert az automata előbb vagy utóbb elnyeli a kártyánkat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt a Visa Europe válasza is megerősíti: az automata biztonsági okokból néhány próbálkozás után elnyeli a kártyánkat, a próbálkozási lehetőségek száma attól függ, hogy melyik bank üzemelteti az ATM-et. A kártyatársaság azt tanácsolja, hogy semmiképpen ne tartsuk a PIN kódunkat a bankkártyánk mellett, ha elveszítenénk, akkor azt azonnal jelezzük a bankunknál.

Így védekezhetünk

A neten terjedő módszert tehát egyik válaszadónk sem tanácsolja,  a biztonságos kártyahasználat érdekében, a MasterCard a következőket ajánlja:

  • Amint kézhez kapod, írd alá új kártyád!
  • A kártyához tartozó PIN kódot tartsd elkülönítve a kártyádtól, mások által nem ismert helyen!
  • Rendszeresen ellenőrizd bankkártyádnak meglétét!
  • Tartsd fejben PIN kódod!
  • Kártyás, on-line vásárlás előtt tájékozódj az ismeretlen cégekről a helyi fogyasztóvédelemnél!
  • Soha ne adj ki olyan, bankkártyáddal kapcsolatos információt, amelyről tudod, hogy azt bizalmasan kell kezelni!
  • SOHA, senkinek ne add meg az online számládhoz vagy az internetes szolgáltatódhoz használt jelszót!

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem