15 °C Budapest

A magyar lottómilliomos hihetetlen története: így nyert százmilliókat

Pénzcentrum
2014. február 8. 08:04

Ritkán áll a nyilvánosság elé lottónyertes Magyarországon. A nevüket, arcukat is vállaló újdonsült milliomosoknak persze nincs könnyű dolguk.

2 227 millió az Ötöslottó főnyereménye
A Pénzcentrum.hu ma este is élőben közvetíti az Ötöslottó sorsolását, 19 órától. Várhatóan 19.25-re az is kiderül, elvitte-e valaki a 2,2 milliárdos főnyereményt.


Magyarországon - például az angolszász országokkal szemben - nincs hagyománya annak, hogy a lottónyertesek nyilvánosságra hozzák kilétüket. Az újdonsült milliomosok sokszor megpróbálják teljesen titokban tartani hatalmas szerencséjüket, vagy esetleg néhány adatot közölnek magukról, vagy arról, mire költik mesés vagyonukat (az Ötöslottó legutóbbi nagy nyertest épp a Pénzcentrum.hu-n mutattuk be elsőként).

Most azonban nyilvánosság elé állt egy lottónyertes, méghozzá egy mesébe illő történettel. Andraschek László hajléktalanként megnyerte a skandináv lottó 630 milliós főnyereményét.

3, 7, 8, 16, 17, 21, 24. Ez a hét szám egy csapásra megváltoztatta a győri férfi életét tavaly ősszel, mikor telitalálata lett a skandináv lottón, és ezzel 630 millió forintot nyert. László a sorsolás előtt pedig épp attól rettegett, hogy újra kilakoltatják feleségével, és ismét a szállóra kerül.

"Csak akkor lottóztam, ha volt pénzem" - mesélte a Bors c. lapnak László. "Most sem volt sok, mégis, mielőtt megvettem a vonatjegyet (a férfi aznap Budapestre utazott - a szerk.), vásároltam egy szelvényt is. Kivételesen nem a gépi, hanem saját számokkal játszottam. Az egészben az a vicc, hogy hét helyett először csak hat számot ikszeltem be, még utánam is szólt a lottózós hölgy, hogy mondjak egy hetediket is. "Tudja mit, legyen a huszonnégy, úgyis mindegy!" - válaszolta.

A férfi azóta már egy nagyobb összeggel támogatta azt a hajléktalanszállót is, ahol korábban többször megfordult és azt tervezi: alapítványt is létrehoz sorstársainak. Az életén nem akart egy csapásra változtatni, főleg nem eltapsolni a pénzt. Vett egy autót, egy házat a feleségével, és több ingatlant is a család többi tagjának.

Egyetlen vágya, hogy végre repülőre üljön és elutazzon Kanadába, ahol a nővére lakik. Ezen kívül egy hajóútra mennének el, de semmi más luxusra nem vágyik.

Nem lett könnyebb az élete

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A férfi néhány nappal később már megbánta, hogy a nyilvánosság elé állt. A lapnak elmondta, hogy folyton csörög a telefonja, sokan hívják. Ráadásul lakásukba is betörtek - igaz, nem tartottak otthon készpénzt, így a tolvajok nem jártak sikerrel-, és a család új autója is összetört, mert elfelejtették behúzni a kéziféket.

Nem egyszerű okosan bánni ilyen sok pénzzel

Kérdés persze, hogy kiben bízhat meg az újdonsült milliomos, kitől kérjen pénzügyi tanácsot? Szakértők szerint egyrészt megbízhatunk a privátbanki tanácsadókban - akiket köt a banktitok, tehát nem fogják az esti sörözés mellett elmesélni, hogy ismerik a lottómilliomost-, másrészt kérhetünk tanácsot a nevesebb alapkezelő-cégektől vagy brókercégektől (ez utóbbi természetesen nem jelenti automatikusan, hogy tőzsdei befektetésbe kerülne a pénzünk). Érdemes a lehető leghamarabb konzultálni egy ügyvéddel is: el kell ugyanis döntenünk, hogy örökösödési, házassági viszonyainkat hogy érinti ez a vagyon.


Azt ugyanakkor már nem olyan egyszerű elintézni, hogy hosszú távra, akár generációkon átívelve alapozzuk meg családunk jólétét. A vagyon egy részét érdemes úgy befektetni, hogy az a gyerekek oktatására, lakására legyen félretéve - egy hosszabb távra lekötött összeg természetesen magasabb kamattal is jár. Ebbe a 10-20 évre lekötött portfólióba tehetünk részvényeket, abszolút hozamú alapot, illetve egyéb, magasabb hozammal kecsegtető befektetési formákat.

Ha ennél is hosszabb távban gondolkozunk, érdemes különféle biztosításokat is figyelembe vennünk, ugyanakkor mindenképp szükséges jogilag rendezni az örökösödés kérdését, hogy pontosan ki kaphasson a vagyon fennmaradó részéből.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső SKANDINÁV LOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?