Újdonság: így néznek ki az új 500 forintosok

Pénzcentrum
2013. július 8. 13:01

Megjelentek az első olyan 500 forintosok, amit már az új jegybanki vezetés aláírása hitelesít - írja a Napi Gazdaság.

A vártnál hamarabb jelentek meg az új jegybanki vezetés által aláírt 500 forintosok a készpénzforgalomban. A jegybank tervei szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Balog Ádám MNB alelnök által aláírt új bankók kibocsátására, csak 2014 elején került volna sor. A jegybank az idén a készletről cseréli a bankjegyeket, idén mindössze 500 és 2000 forintosok gyártását tervezték.

(Forrás: Napi Gazdaság)

Az MNB-ben azzal számolnak, hogy belátható időn belül nem bontják meg a hat bankjegyből és hat érméből álló címletsorozatot, így könnyen lehetséges, hogy az euró majdani bevezetéséig fennmaradnak a jelenlegi bankjegyek - persze a biztonsági kihívások miatt - időnként ráncfelvarráson eshetnek át. Amennyiben tartós marad az alacsony infláció és a biztonsági követelményeket is kielégítik, akkor valóban nem érdemes új bankjegyek kibocsátást tervezni.

Magyarországnak jelenleg nincs eurócsatlakozási céldátuma, így a közös valuta bevezetésének meglehetősen kicsi az esélye ebben az évtizedben, ráadásul a jelenlegi makrogazdasági környezet sem segítene egy gyors csatlakozást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?