Itt a Tesco nagy bejelentése: búcsúzik a legendás márka

Orosz Márton2012. szeptember 25. 12:42

A legfrissebb brit lapértesülések szerint leállítja az angolszász országokban Value, nálunk (korábban) Gazdaságos néven ismert márkájának forgalmazását a Tesco.

Jelentős lépésre szánta el magát a Tesco: 20 év után kivezeti a piacról a közismert Value (Gazdaságos) márkát - értesült a This is Money gazdasági hírportál. A lépés egyelőre csak Nagy-Britanniát érinti, arról nincs információ, hogy más országok is követnék a példát.

Tesco, Auchan: mi mikor vásárolhatunk tőlük az interneten? - KATTINTS!

Az üzletlánc 1993-ban vezette be az azóta világszerte ismertté vált kék-fehér logós Value márkát, amellyel alacsony árú saját márkás termékeit jelölte. A Value most teljesen eltűnik a polcokról, helyét egy új, modernebb - igaz, kevésbé jellegzetes- márka és dizájn, az Everyday Value (szabad fordításban Mindennapi Gazdaságosság) veszi át. Az új kereskedelmi márka színeiben halvány rózsaszín és a narancs dominál, ezzel - a Tesco szerint- magasabbra pozícionálják a termékeket.


Andy Yaxley, a Tesco élelmiszer-kereskedelmi igazgatója azzal indokolta a lépést, hogy felméréseik szerint a vásárlók már-már zavarban voltak, ha Value terméket kellett betenniük a kosárba. "A Tesco az egyik első olyan lánc volt, amely olcsó, saját márkás termékeket kezdett forgalmazni - a fogyasztói szokások azonban változnak. A vásárlói igényeket figyelve azt tapasztaltuk, hogy az Everyday Value termékcsalád lesz az, amelyet szívesebben választanak majd, olyan termékeket, amelyek finomabbak, egészségesebbek - és jobban is mutatnak" - tette hozzá.

Nélkülözhetetlen a kereskedelmi márka

A felmérések azt mutatják, hogy töretlenül hisznek az üzletláncok a saját márkás termékekben, a számok pedig őket igazolják. Magyarországon például élelmiszerből, háztartási vegyiáruból is többet költünk a szakzsargonban kereskedelmi márkásnak nevezett termékekre, a vevők nem meglepő módon leginkább olcsóságukat kedvelik. Az üzletláncok épp ezért egyre több ilyen terméket dobnak piacra.

Így spórolhatsz 15 ezer forintot, ha van okostelefonod - KATTINTS!


Az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele a láncok saját márkás termékeiből nőtt idén az első félévben, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Kereskedelmi márkás élelmiszerekkel a boltok mintegy 165 milliárd forint forgalmat értek el január-júniusban, míg háztartási vegyiáruval és kozmtikummal több mint 26 milliárd forintot -többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató elemzése.

Élelmiszerre a kiskereskedelem vásárlói által idén az első hat hónapban kiadott minden 100 forintból 25 jutott kereskedelmi márkákra, ami 1-gyel több, mint tavalyelőtt. Az eladott áru mennyiségét tekintve a láncok saját márkáinak piacrésze stabilan 34 százalék, mind az idei, mind a tavalyi első hat hónap során. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Nálunk is van, ami cikinek számít

Az átlagok mögött jelentősen különböznek az arányok. Például a mélyhűtött termékek teljes hazai, értékben mért bolti eladásából a saját márkák 46 százalékot vittek el, az idei első félév során. Viszont csak 21-et a forró ital kategóriából, amely kávét, teát és kakaót foglal magában - mondta el a felmérés kapcsán Kocsis Eszter, a Nielsen ügyfélkapcsolati menedzsere. Az élelmiszerek között legalacsonyabb a saját márkák aránya, alkoholos italoknál 15, valamint édességeknél, ennek megfelelően ezekben a termékcsoportokban legmagasabb a gyártói márkák mutatója; 85, illetve 81 százalék.

A szakember figyelemre méltónak tartja, hogy néhány kategóriában csökkent a kereskedelmi márkák részaránya mind értékben, mind mennyiségben. Ez a gyártói márkák erősödését jelzi, például ásványvíznél, tejfölnél, ostyaszeletnél és cukorkánál.

Bár arról még nem érkeztek hírek, hogy más országokban is kivezetné a Tesco Gazdaságos márkáját, a korábbi tapasztalatok azt mutatják , hogy hasonló nagyságú, az üzletlánc életét meghatározó lépések előbb-utóbb bekövetkeznek más régiókban is. Így nem lennénk meglepve, ha néhány hónap múlva már a magyar boltok polcain sem találkoznánk a kék-fehér logós termékekkel, melyek az elmúlt években kissé háttérbe kerültek, az üzletlánc más márkáival (Színes; Családi; Prémium;) szemben.

 

Címkék: