Vigyázz az okostelefonnal, többmilliós is lehet a számlád!

Pénzcentrum2012. május 10. 19:52

2 millió 350 ezer forintos telefonszámlát kapott kézhez egy pécsi magánszemély. Kiderült, készüléke mobilinternete rákapcsolódott a horvátországi hálózatra, amikor a határtól 20 kilométerre, a Siklós melletti szőlőhegyen tartózkodott - írja a Bors.

Nem hitt a szemének az a pécsi lakos, aki nemrégiben kézhez kapta mobiltelefon-számláját. A csekken 2 millió 350 ezer forint szerepelt. Kiderült: készüléke önállósította magát, és mobil internete zabálta fel a pénzt.

- A barátnőm siklósi szőlőjében dolgoztunk március elején. Ebédszünetben csevegtem fél órát a Németországban élő fiammal - mesélte a Borsnak Baranyai Géza. Mint kiderült, a bekapcsolva hagyott készülék mobilinternete rákapcsolódott az egyik horvát mobilhálózatra, pedig a férfi nem hagyta el az országot, a határtól 20 kilométerre volt a Siklós melletti szőlőhegyen. Nem vette észre, hogy a szomszédos ország rendszerére kapcsolódott a modemje, ahogyan az erre figyelmeztető SMS-t sem látta.

Észrevétlenül bonyolított le egy CD-nyi adatforgalmat. A férfi reklamált a szolgáltatónál, végül csaknem kétmillió forintot elengedtek a számlaösszegből. A maradék 350 ezret egy év alatt kell törlesztenie. A szolgáltató nem nyilatkozik, mindössze egy általános tájékoztatóban azt fejtették ki, hogy az ügyfeleknek körültekintően kell használniuk a készüléküket.

Mint arra korábban a Pénzcentrum.hu felhívta a figyelmet, hogy a határ mellett élőknek és gyakori utazóknak ki kell kapcsolniuk a roamingot, ez a külföldi hálózaton történő internetezést engedő beállítás ugyanis súlyos ezresekbe kerülhet a gyanútlan telefontulajdonosnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

KATTINTS! Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót

Pórul járhatnak azok is, akik a régi előfizetésük mellé most vásárolnak okostelefont, ha nem kötnek azonnal mobilnet-előfizetést is. Amennyiben még nincs előfizetésünk és használni szeretnénk az új készülékünket, akkor első dolgunk legyen a mobilnet letiltása a menüben. Tízezres számlákat kaphatnak, akik ezt elfelejtik. Egy tavalyi határozat értelmében az új sim kártyák esetében már nem lehet aktiválni a mobilnetet az ügyfél külön kérése nélkül, de azért így is érdemes vigyázni.

Címkék: