28 °C Budapest

Allergiás vagy a szőrmére? Itt a megoldás

2011. május 11. 19:15

A jövőben minden ruházati terméken egyértelműen fel kellene tüntetni, ha az állati eredetű anyagot tartalmaz. Az Európai Parlament (EP) elfogadta a tervezetet, már csak a tagállamokat képviselő Európai Bizottságnak (EB) kell rábólintania.

A nyírt állati szőrmét viszonylag olcsó ruházatban is fel szokták használni, ám a fogyasztóknak gyakran nehézséget okoz, hogy megkülönböztessék egymástól a valódi szőrmét és a jó minőségű műszőrmét - indokolja a döntését az EP. Az állati szőrre allergiásoknak ez rengeteg kellemetlenséget okoz. Ezért egyértelművé kell tenni a ruhaneműk címkéjén, ha a termék állati eredetű összetevőt tartalmaz. A címkére az "állati eredetű, nem textil alkotórész" szöveget kell ráírni.

Az EP azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy 2013. szeptember 30-ig készítsen tanulmányt a veszélyes anyagokról, hogy fel lehessen mérni, van-e ok-okozati összefüggés az allergiás reakciók és a textiltermékekben található vegyi anyagok, például a színezőanyagok, biocidek vagy nanorészecskék között.

Jó ideig nem lehet még tudni, honnan származik a textil

Az Európai Parlament szerette volna kötelezővé tenni a harmadik országokból importált textiltermékek esetében az eredetcímkézést. A javaslat azonban megosztotta a tagállamokat, így az EU csúcsszerve, az Európai Tanács végül elutasította a javaslatot.

Abba viszont belement, hogy felkérjék az Európai Bizottságot, 2013. szeptember 30-ig készítsen megvalósíthatósági tanulmányt az eredetcímkézés bevezetéséről. Tény, hogy a biléta segítené a fogyasztókat abban, hogy pontos információhoz jussanak a textiltermékek származásáról és nyomon követhessék annak útját.

Az EB jelentésének azt is meg kell vizsgálnia, hogy mennyire lehetne összehangolni a textiltermékek kezelésére vonatkozó címkéket. Emellett az is rendre felmerül, hogy a testméretre vonatkozóan is egységesíteni kellene a  jelöléseket. Az európai parlamenti képviselők szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy az új technológiák - például a mikrocsipek vagy a rádiófrekvenciás azonosítás -helyettesíthetik-e a jövőben a hagyományos címkéket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EP-szavazást követően még a tagállamokat képviselő Európai Bizottságnak is rá kell bólintania az új szabályozásra. A jogszabály 20 nappal azt követően lép hatályba, hogy megjelenik az EU hivatalos lapjában. Az ágazat szereplőinek két és fél évük lesz arra, hogy eleget tegyenek az új címkézési követelményeknek.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?