Átverik az adakozókat: megszedik magukat a katasztrófán

Pénzcentrum2011. március 17. 14:02

Külföldi oldalak máris figyelmeztetnek bennünket, hogy körültekintően adakozzunk a Japán földrengés és szökőár áldozatainak. Minden nagy világméretű katasztrófa idején megjelennek a csalók, akik örömmel húzzák ki a pénzt a jó szándékú adakozók zsebéből. Mire figyeljünk, mielőtt a pénztárcánkba nyúlunk? - segít a Pénzcentrum.hu.

Több úton is kicsalhatják pénzünket. Talán az egyik legalantasabb mód, ha egy hasonló katasztrófa nevével teszik ezt. Néhány tipp, hogy ne kerüljön a pénzünk a csalók kezébe.

Ne válaszoljunk a gyanús e-mailekre. A postafiókunkba érkező üzenetek között találhatunk olyanokat, amelyek akár különböző segélyszervezetek nevével, de pénzt kérnek támogatásra. Soha ne válaszoljunk ezekre, vagy nyissuk meg a bennük található hivatkozásokat. Keressük fel a segélyszervezetek hivatalos honlapját és ott tájékozódhatunk a valódi lehetőségekről. Inkább mindig kétszer ellenőrizzük le a honlapokat is, vagy telefonáljunk.

Telefonon se adjunk meg személyes adatokat. Akár telefonon is megkereshetnek a csalók és személyes adatainkat kérhetik. Akármennyire is hivatalosnak tűnik a dolog, soha ne adjunk ki semmilyen információt magunkról a telefonon.

A weboldalak címét kétszer ellenőrizzük le. Megtévesztésig hasonló csak a címében 1-2 betű eltérésű oldalak is gyűjtik a figyelmetlen adakozókat. Győződjünk meg a lehető legnagyobb pontossággal az oldal hitelességéről, mielőtt bárhol adakozunk vagy fizetünk.

Tartózkodjunk az új szervezetektől. Kerüljük azokat az adománygyűjtőket, akik nem rendelkeznek nagy múlttal, vagy akár a katasztrófák előtt/alatt jönnek létre. Nem biztos, hogy jó helyre jut a pénzünk ezeken keresztül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hol adakozhatunk?

Több nagy szervezet is segélyprogramot indított a japán katasztrófa áldozatainak. Az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt honlapján is találunk lehetőséget a biztonságos adakozásra. 

 

Címkék:
segélyszervezetek,